characters characters

Cum incurajam gandirea orientata spre solutii la copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 iunie 2020    |   1749 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

gandirea orientata spre solutii
Un aspect important al independentei si increderii in sine a copilului tau este capacitatea sa de a gasi singur solutii la problemele cu care se confrunta. Printre putinele certitudini pe care le avem in viata este ca ne vom confrunta cu obstacole, cu schimbari neprevazute si cu dificultati de tot felul.

Citeste si:

Cum cresti un copil care stie sa rezolve probleme

Trei greseli pe care le fac parintii cand copilul are o problema


Explica-i pasii in care rezolvi tu o problema sau pasii prin care atingi un obiectiv.
Cel mai bine invatam prin exemplu. Asadar, vorbeste copilului tau despre felul in care analizezi o problema si in care aplici pasii pentru a o rezolva. De asemenea, este util sa ii explici de ce procedezi intr-un anumit fel si de ce este mai usor astfel. De exemplu, daca faci ordine in dulap, ii poti explica de ce hainele pe care le poarta ma des trebuie sa fie mai accesibile decat hainele pe care le poarta la ocazii speciale, de exemplu.

Ajuta-l sa se pregateasca pentru provocari si situatii dificile sau noi. Astfel, il ajuti sa previna eventuale dificultati si sa gaseasca potentiale solutii daca acestea apar.
Pentru multi copii, provocarile si situatiile stresante apar la scoala. Pentru copiii care incep la toamna clasa a V-a, poti folosi caietul de Teste pentru Evaluarea Nationala pentru a-i testa cunostintele si a vedea daca este pregatit pentru gimnaziu.


Invata-l sa vada aspectele emotionale ale problemei cu care se confrunta.
Majoritatea situatiilor dificile cu care ne confruntam trezesc in noi reactii, ganduri si emotii care contribuie la problema. Invata-l sa analizeze cauzele problemelor din toate punctele de vedere. De exemplu, daca are dificultati in a invata o anumita materie, printre posibilele sale reactii se numara: evitarea sau amanarea temelor pentru respectiva materie, o stare de tensiune si agitatie in timpul orelor respective, convingeri precum: "Nu sunt talentat la matematica si gata!". Toate aceste reactii fac si mai dificila problema cu care se confrunta copilul tau. Ajutandu-l sa se linisteasca, il ajuti sa isi poata concentra atentia si gandirea asupra intelegerii materiei respective.


Invata-l sa prioritizeze. Intreaba-l care sunt cele mai importante aspecte dintr-o situatie sau cele mai importante criterii cand iau o decizie. De exemplu, daca nu aveti un buget suficient de mare pentru a cumpara toate hainele (accesoriile, rechizitele etc) pe care si le doreste, intreaba-l care sunt cele mai importante haine pe care le vrea neaparat. Sau care sunt aspectele hainelor pe care si le doreste pe care le apreciaza cel mai mult (poate fi vorba de culori, stil etc), pe care le poate gasi si in alte magazine, mai ieftine. De asemenea, il poti invata despre lucrurile care ii aduc cele mai multe beneficii intr-o anumita situatie. De exemplu, copiii care au abilitati bune de citit invata mai usor la toate materiile. De aceea, este important sa dedice timp cititului.


Invata-l despre eficienta. Daca vrea sa atinga un anumit obiectiv, cum este mai eficient sa procedeze? De exemplu, daca vrea sa invete o limba straina, cate cuvinte noi ar invata daca exerseaza 30 minute pe zi, comparativ cu 30 minute pe saptamana? 


Vorbeste-i despre strategii specifice pe care le poate aplica in anumite situatii. De exemplu, daca a pierdut un obiect, poate incerca sa isi aminteasca unde se afla si ce facea ultima oara cand a folosit acel obiect. 


De ce este bine sa incurajezi gandirea orientata spre solutii?


Gandirea orientata spre solutii contribuie la:

Echilibrul emotional al copilului - cand invata ca orice problema are o solutie, riscul de a se lasa coplesit de stres si anxietate este mai redus. In plus, cand ii incurajam pe copii si adolescenti sa caute inttodeauna solutii pentru problemele cu care se confrunta, descurajam obiceiul de a gasi vinovati, de a se critica excesiv sau de a se descuraja usor.

Increderea in sine si autoeficacitate - invatand din experienta ca poate depasi dificultatile cu care se confrunta, va avea mai mult curaj sa isi asume noi provocari.

Optimism si creativitate - cand invatam ca problemele cu care ne confruntam pot fi rezolvate, incepem sa gandim mai optimist si mai creativ, gasind solutii inedite.

 
*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe