characters characters

Trei greseli ale parintilor atunci cand copilul are o problema

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 decembrie 2012    |   3643 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Este natural sa vrei sa oferi solutii si sfaturi atunci cand copilul tau se confrunta cu o problema. Exista o multime de moduri in care il poti ajuta pe copil, insa unele dintre primele reactii ale parintilor nu sunt printre cele mai potrivite.

Atitudinea potrivita atunci cand vorbesti cu copilul despre o problema cu care se confrunta este aceea de a-l asculta si de a-l ajuta sa gaseasca singur solutii. Iata de ce:
  • Invata sa isi gestioneze emotiile negative, dar si pe cele pozitive;
  • Descopera solutii proprii la probleme;
  • Traiesc sentimentul de responsabilitate pentru propriile fapte;
  • Invata ca orice actiune are si consecinte care pot fi placute, dar si neplacute;
  • Invata ca pot rezolva singuri o multime de situatii care ii sperie sau care li se par prea complicate, invatand sa aiba incredere in ei insisi.

Greselile pe care le fac parintii cand copii au o problema


1. Ofera prea multe sfaturi.
Copilul poate intelege ca, din moment ce parintii sar rapid cu sfaturi, ei deja au control asupra problemei si trebuie sa faca asa cum dicteaza adultii. De asemenea, nu va mai simti nevoia sa caute singur o solutie pentru problema sau va crede ca propriile solutii nu sunt la fel de bune ca cele ale parintilor.
Recomandare: Asculta-ti copilul pentru a intelege problema pe care o traieste. Ajuta-l sa vada care ii sunt optiunile si solutiile la indemana. In plus, aminteste-ti ca uneori atunci cand cei din jur ne cer sfaturi ei au de fapt nevoie de sprijinul nostru. In cazul copiilor, ei au nevoie sa fie ghidati in procesul decizional pe care il parcurg.

2. Ofera incurajari in loc de a asculta.
Tindem sa oferim incurajari pentru a evita ca cei mici sa traiasca prea mult sentimentul de disconfort.  “Sigur te vei descurca de minune.”, “Nu e atat de grav. (cu varianta: Se poate si mai rau!)”, “Se va rezolva, o sa vezi, nu trebuie sa te ingrijorezi.” sunt doar cateva exemple de replici pe care le primim atunci cand cei dragi afla ca ne confruntam cu o problema.
Recomandare: Nu e nevoie sa le eviti in totalitate, dar pastreaza-le pentru finalul discutiei, cand l-ai ajutat pe copil sa gaseasca o solutie potrivita pentru problema cu care se confrunta. Daca il incurajezi sau minimizezi problema imediat dupa ce copilul ti-a povestit despre ea, copilul se va simti neinteles sau va simti ca problemele lui nu sunt importante pentru tine. Discuta despre emotiile pe care i le trezeste problema cu care se confrunta (stres, tristete, furie etc) si apoi despre solutiile pe care le are la dispozitie.

3. Judeca sau tind sa tina morala.
Vrem ca cei mici sa invete din greseli si atunci credem ca replici precum “Daca ai fi fost mai atent, nu varsai apa pe caietul de teme.”,  “Daca ai fi stat cuminte cand ti-am zis, nu ai mai fi cazut.”, “Daca ai fi fost mai atenta, nu ti-ai fi rupt rochita!”, “Esti lenes si amani mereu temele, de-asta ai luat o nota mica.” ii va ajuta sa inteleaga unde au gresit si ce trebuie sa schimbe pe viitor in comportamentul lor.
Recomandare: Cand ne confruntam cu o situatie dificila, ultimul lucru de care avem nevoie este sa ni se reaminteasca felul in care am gresit si cum am fi putut sa o evitam. De obicei, ne dam seama destul de bine si singuri de acest lucru. Cu exceptia prescolarilor, acest lucru este valabil si pentru copii, in cele mai multe cazuri.
A judeca sau a tine morala unui copil care deja are o problema il poate determina:
  • sa se inchida in el,
  • sa nu iti mai spuna data viitoare cand va avea probleme,
  • sa se simta vinovat,
  • sa se descurajeze in privinta capacitatii sale de a rezolva problema pe cont propriu.

Recomandare:
A accepta sentimentele copilului nu inseamna a fi de acord cu ele neaparat; pur si simplu le validezi existenta si ii arati copilului ca il iubesti asa cum este. Atunci cand copilul trece printr-un moment dificil, intreaba-l la ce solutie s-a gandit si cum il poti ajuta.  Astfel, vei obtine o relatie mai puternica mai apropiata cu cel mic si il vei ajuta sa isi creasca stima de sine si sa aiba mai multa incredere in el.

Cele trei tipuri de reactii sunt cele mai frecvente si uneori apar involuntar atunci cand copilul face inca o “boacana”. De aceea, poate primul lucru pe care e bine sa il faci cand copilul iti spune ca are o problema este sa iei o pauza, sa te gandesti cum ar fi bine sa reactionezi si apoi sa discuti cu el. Tu ce reactie ai cand cel mic intra intr-o situatie dificila?

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Florina    20.01.2013 - 12:27
    Da... trebui incurajat copilul dar sunt momente in care poate gresim si noi,avem cerinte si asteptari foarte mari de la copii nostri dar nu constiizam faptul ca atat pot ei la varsta lor. Nu incercati sa scoateti,(optineti) mai mult de cat pote copilul sa faca!
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    08.01.2013 - 09:18
    Si eu o incurajez pe fiica mea cand are dificultati, poate pentru ca stiu ca in situatii anterioare asemanatoare s-a descurcat bine si ma astept mereu sa iasa cu bine din orice problema. Dar intr-adevar, pot aparea probleme atunci cand copilul simte ca nu este ascultat sau inteles atunci cand parintele are o atitudine de acest fel.
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    07.01.2013 - 09:25
    Cred ca multi parinti se regasesc intr-una sau mai multe din situatiile descrise mai sus. Intotdeauna am avut tendinta de a-i spune baietelului meu ca problemele cu care se confrunta nu sunt atat de grave sau importante si ca se vor rezolva usor si rapid. Imi dau seama acum ca nu este cea mai buna atitudine pentru ca nici eu nu ma simt mai bine cand alti oameni imi spun acest lucru atunci cand ma confrunt cu o situatie dificila.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe