characters characters

Scoala Altfel. Activitate pentru copii, cadre didactice si parinti

Unde apare o problema, exista si o solutie

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 aprilie 2015    |   4039 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 18 ani +.

Scoala Altfel activitate
Problemele apar si in viata de zi cu zi a copiilor, nu doar in manualele si culegerile de matematica. Poate ca elevii inca nu stiu sa numeasca situatiile dificile drept „probleme”, dar stiu cu siguranta sentimentul de descurajare, frica, frustrare sau furie atunci cand se confrunta cu o situatie problematica:). In Saptamana Scoala Altfel, iti propunem sa ii inveti pe elevii tai (sau pe copilul tau, daca esti parinte si realizezi activitatea acasa) o lectie care ii va ajuta intreaga viata: ca pentru orice problema, exista si o solutie.

De ce ai nevoie

 • Carton colorat
 • Creioane si carioci
 • Coli albe

Cum se realizeaza

Poti realiza activitatea atat acasa, impreuna cu copilul sau copiii tai, cat si la scoala, daca esti cadru didactic.


Intreaba-i pe copii cum ar defini ei o „problema” si roaga-i sa iti dea exemple de probleme. Poti incepe tu cu un exemplu, pentru a-i orienta. Poti alege un exemplu real, din viata de cadru didactic sau poti alege o problema despre care stii ca apare des intre elevii tai.

Scrieti pe o lista, la tabla, dar si in caiete, problemele gasite de copii. Apoi incercati sa gasiti cat mai multe solutii pentru fiecare dintre ele.

Decupati un ou din hartie alba si din carton colorat.

Spune-le copiilor sa le taie in doua jumatati. Pe jumatatea superioara a oului de carton, copiii vor scrie „Problema”, pe jumatatea inferioara a oului de carton scrie „Solutia”.

Pe jumatatea superioara a oului de hartie, fiecare copil va scrie cea mai dificila problema cu care se confrunta frecvent, in cateva cuvinte. Pe jumatatea inferioara a oului de hartie, va scrie o solutie. Poate fi vorba de o solutie pe care ati gasit-o impreuna, dar si de solutii inventate de copil.

La final, fiecare copil va citi problema si solutiile gasite. Daca exista copii care nu au gasit solutii la problema lor, roaga-i pe colegi sa ii ajute si discutati cu totii.

Incurajeaza-i sa scrie cat mai multe solutii, oricat de „fantastice”. In afara de a-i invata pe copii cum sa depaseasca situatii dificile, activitatea are rolul de a le dezvolta si optimismul, iar uneori putina imaginatie si putin umor fac minuni pentru optimism:).

Prindeti cu o piuneza cele patru jumatati de ou, pentru a reprezenta vizual faptul ca problemele si solutiile vin mereu impreuna. Iar uneori, o problema poate aduce cu ea chiar mai multe solutii!

La final, puteti realiza o expozitie de oua in clasa, pentru a avea mereu la indemana solutii potrivite si pentru a tine minte cu totii ca:

 • fiecare dintre noi intalnim situatii pe care le interpetam ca „probleme”
 • fiecare problema are si o solutie.

tu faci jocul

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu