characters characters

Timiditatea la adolescenti

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 ianuarie 2023    |   529 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

timiditatea la adolescenti
Timiditatea poate limita oportunitatile copiilor, le poate afecta stima de sine si, in timp, relatiile sociale si chiar performanta scolara. Cum il poti ajuta pe adolescentul tau daca este timid.

Citeste si:


Sentimentul puterii personale la adolescenti


Dezvoltarea identitatii la adolescenti. Patru etape pe care este bine sa le intelegi


Timiditatea la adolescenti. Cauze frecvente


Cum ajung adolescentii sa fie timizi?

  • temperamentul inhibat – mostenit genetic, temperamental poate fi un factor important in aparitia timiditatii. Insa cu sprijin pentru dezvoltarea abilitatilor sociale si gestionarea stresului si anxietatii, adolescentii pot depasi aceasta problema.
  • sensibilitatea la respingerea sociala. Cand copiii si adolescentii au o sensibilitate ridicata la experientele de respingere sociala, creste probabilitatea ca acestia sa devina timizi.
  • experiente sociale negative precum bullying-ul sau ridiculizarea in situatii sociale noi sau dificile.
  • stilul parental ultraprotector sau implicarea excesiva a parintilor in viata copiilor poate duce la limitarea invatarii abilitatilor sociale de care copiii au nevoie.

Cand timiditatea nu este depasita, adolescentii risca sa aiba probleme legate de:

  • rezultatele scolare – participarea redusa la ore, precum si tendinta de a evita sa ceara ajutor atunci cand au nevoie pot afecta performanta scolara.
  • relatiile sociale – adolescentii timizi tind sa evite conflictele, riscand astfel sa dezvolte resentimente fata de prieteni atunci cand acestia au comprotamente suparatoare; in plus, adolescentii timizi isi exprima rareori parerile sau preferintele, facand dificila comunicarea si conexiunea emotionala cu cei din jur.
  • imaginea de sine. Timiditatea poate fi intampinata de reactii negative din partea celor din jur (respingere sau ignorare), care in timp afecteaza imaginea de sine a adolescentului. Acesta poate ajunge sa isi dezvolte convigneri despre sine precum "Nimeni nu ma place." sau "Nu am nicio putere de a-mi schimba viata."

Timiditatea la adolescenti. Cum ii poti ajuta


Observa care sunt situatiile sociale cele mai dificile pentru adolescentul tau.
Pentru fiecare copil in parte, timiditatea se poate manifesta diferit. Unii adolescent evita sa dea telefoane, de exemplu, in timp ce altii nu vor sa raspunda la telefon, dar pot initia apeluri cu usurinta. Unele contexte sociale pot fi mai dificile decat altele – de exemplu, reuniunile de familie pot fi mai usor de gestionat decat o petrecere cu colegi din alte clase, pe care nu ii cunoaste. De obicei, interactiunile unu-la-unu sunt de asemenea mai usoare pentru adolescentii timizi decat activitatile in grup.


Scoate in evidenta momentele in care copilul tau pare sa se simta bine in situatii sociale
– “A fost frumos la petrecerea matusii tale, nu?” sau “Ce bine te-ai inteles cu verisorii tai, cred ca le-a placut de tine.”. Copiii si adolescentii timizi au nevoie sa auda ca alte persoane le apreciaza compania, ca sunt competenti din punct de vedere social si ca interactiunile cu cei din jur pot fi placute, nu doar stresante sau dificile.


Incearca sa discuti cu el despre tendinta sa de a evita anumite situatii
– s-ar putea sa fie benefic sa eviti termenul de timiditate, deoarece poate deveni o eticheta pe care copilul sa simta ca nu o poate depasi. Vorbeste cu el fara sa il critici sau sa ii dai prea multe sfaturi, despre oportunitatile pe care le pierde sau despre persoanele de care nu se apropie din cauza tendintei de a evita situatiile sociale. Fii deschis sa afli ce gandeste si simte copilul tau in legatura cu acest lucru.


Incurajeaza-l sa isi depaseasca aceasta tendinta. La fel ca orice alta abilitate, comunicarea cu cei din jur si calmul in situatiile sociale se pot invata. Vorbeste-I copilului tau despre experientele tale personale – cum ai depasit teama fata de anumite persoane sau situatii sociale cand erai copil sau adolescent?


Da-i ocazia sa exerseze abilitati sociale
(de exemplu, arta conversatiei) si ajuta-l sa se pregateasca pentru situatii sociale noi.


Propune-i sa ceara ajutor de specialitate. Poate fi vorba de terapie sau consiliere, de ateliere de dezvoltare personala pentru adolescent sau de coaching.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe