characters characters

Arta conversatiei pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 septembrie 2021    |   1565 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

arta conversatiei
Daca pentru adulti, a purta o conversatie este un lucru natural si, deseori, o sursa de bucurie si satisfactie, cand e vorba de copii, lucrurile pot sa se complice, pentru ca cei mici inca nu au toate abilitatile sociale, cognitive si emotionale de care au nevoie pentru a participa coerent si echilibrat la o conversatie. A reusi sa conversezi fara probleme cu oricine inseamna a stapani o serie de abilitati sociale, dar si a cunoaste limbajul corpului pentru a sti ce sa spui si ce sa nu spui.

Citeste si:

Cum il inveti pe copil sa inteleaga perspectiva altor persoane


Patru abilitati care determina succesul social al copilului


Arta conversatiei pentru copii


Este natural ca in primii ani de viata, incercarile de a avea o conversatie cu copilul tau sa aiba ca rezultat: schimbarea brusca a subiectului pentru ca cel mic a observat ceva care il intereseaza mai mult, neintelegeri si confuzii legate de sensul cuvintelor si propozitiilor, concluzii amuzante pornind de la interpretarea literala a replicilor tale sau schimburi de replici care nu au neaparat o legatura logica intre ele. Pe masura ce copilul isi dezvolta insa limbajul, atentia si memoria, dar si abilitatile sociale si metacognitive, conversatiile cu acesta devin mai coerente, mai pline de sens si mai interesante pentru fiecare dintre voi. In plus, conversatiile cu tine il vor ajuta pe copil sa isi exerseze abilitatile de care are nevoie pentru a comunica eficient cu alti copii si adulti. Exista cel putin patru abilitati de care au nevoie copiii pentru a avea conversatii reusite cu cei din jur.

Initierea conversatiei. Un lucru important in aceasta etapa este a decide daca e momentul oportun pentru a avea o conversatie. Copiii au nevoie sa stie cum sa isi foloseasca vocabularul pentru a spune ceva, ce subiect sa aleaga si sa recunoasca daca interlocutorul, prin limbajul sau nonverbal este interesat sau nu. Copiii impulsivi pot avea dificultati in acest sens, pentru ca tind sa sara peste formulele de introducere, le este greu sa inteleaga ca interlocutorii lor nu au aceleasi informatii ca si ei sau nu au rabdare sa formuleze idei usor de inteles de cei din jur.

Invata-ti copilul formule de incepere a unei conversatii si recomanda-i, ca in situatiile in care se simte mai putin inspirat, sa aiba o serie de intrebari pe care sa le adreseze in mod natural, astfel incat conversatia sa continue dincolo de „Ce faci?”. Pune accentul si pe comunicarea nonverbala si invata-l pe copil sa recunoasca semne ale interesului, plictisului, a confortului sau lipsei de confort in timpul conversatiei.

Alaturarea la o conversatie deja inceputa intre alti copii. La locul de joaca sau in clasa, copilul tau va dori sa participe la o conversatie deja inceputa. Cum poate face acest lucru fara a fi respins sau neglijat de ceilalti copii? Invata-l sa isi faca simtita prezenta in mod discret, cu un salut pe un ton mai putin ridicat, astfel incat copilul care vorbeste sa nu fie intrerupt sau distras. Recomanda-i sa astepte pana cand copilul care vorbeste termina de vorbit si apoi sa intervina in conversatie cu o intrebare, o interjectie sau o replica potrivita in contextul discutiei. Este preferabil ca interventia initiala a copilului care se alatura unei conversatii sa nu fie de lunga durata, sa nu incerce sa schimbe directia discutiei sau sa contrazica in mod direct ideile unui alt copil – deoarece ii pot lipsi informatii esentiale, iar acest lucru inseamna ca interventia sa poate fi redundanta sau nepotrivita.

Ajuta-ti copilul sa invete cum sa se alature unei conversatii prin jocuri de rol sau prin vizionarea unor clipulete online care prezinta modul de initiere a unei conversatii. Aminteste-i copilului ca ascultarea celuilalt este foarte importata, precum si continuarea discutiei pe o tema ce prezinta interes pentru toata lumea.

Mentinerea conversatiei. Pentru a face asta sunt necesare o serie de abilitati precum: a-ti astepta randul la povestit, a asculta ceea ce spune celalalt si a raspunde in mod adecvat, a ramane concentrat pe subiect, a citi limbajul corpului, expresia faciala si celelalte semne non-verbale. Daca impulsivitatea este la cote mari, s-ar putea sa apara mari probleme in mentinerea conversatiei fiindca un copil impulsiv va tinde sa intrerupa mereu ori sa sara de la un subiect la altul foarte repede. O alta problema poate sa apara cand copiii au pareri diferite si incep sa se contrazica. Aceasta abilitate porneste de la intelegerea ideii ca o conversatie este un schimb de idei: atat cel care initiaza conversatia, cat si interlocutorul pot participa in mod egal cu idei, ganduri si informatii pe care vor sa le faca cunoscute.

Ofera exemple copilului de intrebari prin care sa isi manifeste interesul pentru subiectul discutat si arata-i cum sa isi tina in minte un gand/subiect pe care vrea sa il expuna, fara a-si intrerupe interlocutorul. Invata-l sa foloseasca cuvinte prin care sa ofere asigurari celuilalt si siguranta ca l-a inteles si foloseste-te de jocul de rol pentru a exersa aceasta etapa a conversatiei. O recomandare care il poate ajuta pe copil sa mentina o conversatie este de a adresa intrebari suplimentare si de a impartasi din propria experienta legata de subiectul discutat. Este esential insa ca interesul copilului sa fie unul autentic, iar maniera de a adresa intrebarile sa fie una naturala, pornind de la curiozitatea reala, evitand astfel un schimb de replici artificial sau incomod.

Incheierea conversatiei. Finalul unei conversatii poate fi la fel de provocator ca si inceperea ei. E important sa fim atenti acum la limbajul corpului interlocutorului, sa intelegem care ii este tonul vocii si intentia de a incheia discutia.

Demonstreaza-i copilului prin exemple proprii cum sa incheie o conversatie, invata-l formule de ramas bun, dar si cum sa traga o concluzie la finalul discutiei. Formulele prin care isi exprima interesul de a continua discutia mai tarziu sau prin care isi exprima bucuria de a fi participat la discutie sunt de asemenea esentiale cand vine vorba de aceasta abilitate a copilului.

Lucruri de tinut minte pentru o conversatie reusita:

 • Mentine contactul vizual cu interlocutorul.
 • Asculta fara sa intrerupi.
 • Respecta interlocutorul.
 • Foloseste-te de bunele maniere.
 • Formuleaza intrebari care sa necesite raspunsuri detaliate.
 • Apeleaza la simtul umorului.
 • Impartaseste din propria experienta.
 • Fii real si autentic.
 • Vorbeste clar si corect.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
  De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
  30 ianuarie 2024   

  Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

 • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
  50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
  27 noiembrie 2023   

  Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

 • Absenta tatilor din viata fiicelor
  Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
  12 octombrie 2023   

  Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe