characters characters

Strategii de psihologie pozitiva

Fericirea se invata in familie

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 martie 2019    |   2269 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

strategii de psihologie pozitiva
Pentru zeci de ani, scopul principal al psihologiei ca stiinta a fost diagnosticarea si tratarea problemelor mintale ale oamenilor. Incepand insa cu anii '90, dr. Martin Seligman si dr. Mihaly Csikszentmihalyi au inceput sa popularizeze conceptul de psihologie pozitiva, care pune accentul pe calitatile pozitive de personalitate si pe identificarea modalitatilor de dezvoltare personala, nu doar de tratare a problemelor.

Citeste si:

Psihologia pozitiva si rolul de parinte

Zece exercitii de psihologie pozitiva pentru adolescenti


Psihologia pozitiva se concentreaza numai pe solutii si functioneaza prin imbunatatirea a ceea ce deja exista si prin cultivarea trasaturilor pozitive de caracter ale persoanei.

Strategiile de psihologie pozitiva au ca efecte, pe termen lung, incurajarea optimismului, capacitatea de a aprecia prezentul, acceptarea trecutului, incurajarea recunostintei si a capacitatii de a ierta si gasirea unei semnificatii a vietii dincolo de problemele temporare ale acesteia.

Strategii de psihologie pozitiva pentru copii si adolescenti


Strategiile de psihologie pozitiva au doua aspecte esentiale: concentrarea pe ganduri si emotii pozitive si prelungirea acestora pe termen lung.

Aprecierea experientelor pozitive

Una dintre strategiile cele mai eficiente ale psihologiei pozitive se bazeaza pe savurarea prelungita a experientelor pozitive. De exemplu, savurarea si aprecierea gustului mancarii, a unui parfum, a muzicii sau a culorilor unui tablou. Ritmul alert al vietii de zi cu zi, stresul si oboseala ne impiedica sa apreciem si sa constientizam cu adevarat experientele senzoriale pe care le traim. Invatandu-l pe copilul tau sa isi faca obiceiul de a se bucura mai mult de momentele placute, il ajuti sa se relaxeze si sa faca fata stresului mai eficient, pe termen lung.


Incurajarea recunostintei

Strategiile de psihologie pozitiva bazate pe recunostinta ii ajuta pe copii si adulti deopotriva sa isi concentreze atentia asupra aspectelor pozitive ale vietii lor. Exercitiile de tipul “Scrie trei lucruri pentru care esti recunoscator astazi” si exprimarea recunostintei fata de alte persoane (a scrie un bilet de multumire, a face un cadou simbolic) au efecte pozitive asupra starii noastre emotionale si incurajeaza si relatiile sociale armonioase. Desi initial exercitiile de recunostinta pot parea fortate sau artificiale, daca le vei realiza frecvent impreuna cu copilul tau, vei observa ca functioneaza. Este doar o chestiune de schimbare a perspectivei.

Strategiile care incurajeaza bunatatea

Bunatatea si compasiunea sunt asociate cu un nivel mai ridicat de fericire. Poti incuraja bunatatea si compasiunea copilului tau implicandu-va impreuna in actiuni de voluntariat, donand pentru cauze caritabile, oferind cadouri celor dragi sau ajutand oamenii care au nevoie.

Strategiile bazate pe empatie

Exercitiile de empatie pentru copii ii ajuta pe copii sa aiba relatii mai armonioase cu cei din jur. Atunci cand incurajam empatia copiilor, ii ajutam sa evite conflictele cu alte persoane, invatandu-i sa incerce sa gaseasca explicatii diverse pentru comportamentele aparent deranjante ale celor din jur. De exemplu, un copil empatic poate intelege de ce fratele sau mai mare nu vrea sa se joace cand vine suparat de la scoala sau de ce un copil va plange la locul de joaca daca ii ia jucaria din mana. Empatia ii ajuta pe copii sa ii inteleaga mai bine pe cei din jur, dar si pe ei insisi.

Strategiile de psihologie pozitiva nu au rolul de a ne ajuta sa evitam experientele dificile sau de a le nega importanta. Stresul, dezamagirile, esecurile, deciziile mai putin fericite vor face in continuare parte din viata noastra, insa nu vor mai fi coplesitoare. Psihologia pozitiva il poate ajuta pe copilul tau sa isi reinnoiasca resursele mintale si fizice pentru a face fata mai usor dificultatilor, dar si pentru a se bucura mai mult de experientele pozitive.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe