characters characters

Exercitii de empatie

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 februarie 2017    |   14059 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

empatie
Empatia
 este capacitatea de a intelege perspectiva unei alte persoane si de a simti emotiile pe care aceasta la traieste intr-o anumita situatie. Este esentiala in relatiile sociale, dar si ca baza a comportamentelor morale. Copiii care dau dovada de empatie si care sunt incurajati sa isi exerseze aceasta abilitate reusesc sa se integreze mai bine in grupuri, sa rezolve probleme si au mai multe experiente sociale pozitive.

Multe conflicte dintre copii apar pentru ca acestia inca nu au capacitatea de a intelege si perspectiva celuilalt. Cadrele didactice si parintii pot sa dezvolte empatia copiilor analizand impreuna cu acestia situatii concrete pe care copiii le observa (de exemplu, pot discuta in clasa despre cum se simte un copil atunci cand ia o nota mica sau un coleg face o gluma rautacioasa despre el) sau despre situatii ipotetice.

Daca ai nevoie de inspiratie pentru situatii ipotetice care sa exerseze empatia copilului tau, iti propunem cateva idei.

Salveaza pe calculator (click dreapta si Save as/Salveaza ca) si printeaza fisa de mai sus, decupeaza fiecare exercitiu de empatie si pune-le intr-un bol.

Roaga-l pe copil sa extraga cate un biletel, sa il citeasca si sa spuna cum crede ca se simte un copil aflat in situatia descrisa pe bilet.

Puteti discuta si despre situatii asemanatoare traite de copilul tau.

Pentru a dezvolta empatia copilului tau sunt mai eficiente insa situatiile reale cu care se confrunta copilul tau sau pe care le exprima. De aceea, nu ezita sa vorbesti cu copilul tau despre emotiile si gandurile altor copii in diferite situatii la care cel mic asista sau participa.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu