characters characters

Prietenia in copilarie si sanatatea la maturitate

Copiii care petrec mult timp cu prietenii vor fi mai sanatosi la maturitate

13 aprilie 2018    |   1874 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

prietenia
Timpul petrecut in copilarie cu prietenii inseamna o mai buna sanatate in perioada adulta, cel putin pentru barbati, arata un studiu longitudinal, recent publicat. Baietii care in copilarie petrec mai mult timp impreuna cu prietenii tind sa aiba o sanatate mai buna la varsta de 30 ani, inclusiv un indice de masa corporala si o tensiune cardiovasculara in limite normale.

Citeste si alte materiale despre prieteniile din copilarie:


Formarea personalitatii prescolarilor este influentata de prietenii lor


Relatiile cu cei din jur, mai importante decat rezultatele scolare, in clasele primare


„Rezultatele indica faptul ca viata noastra sociala din copilarie are un efect de protectie asupra sanatatii fizice, care nu depinde doar de parintii nostri sau de situatia financiara a familiei.”. Asocierea dintre relatiile de prietenie apropiate in copilarie si sanatatea la maturitate a ramas constanta pentru o perioada de 16 ani, potrivit studiului, iar alti factori care ar putea sa intermedieze aceasta asociere au fost exclusi.

Autorii arata ca rezultatele indica o relatie semnificativa intre adaptarea sociala timpurie si sanatatea fizica, independent de factori precum personalitatea, masa corporala in copilarie sau statutul social al familiei in copilarie.

Studii anterioare au aratat ca adultii adaptati din punct de vedere social sunt mai sanatosi, avand un risc mai scazut de boli cardiovasculare. Studiul actual a cercetat daca aceasta asociere apare inca din copilarie si adolescenta.

Studiul a fost realizat pe un numar de 267 de baieti care au fost urmariti incepand cu varsta de 6 ani si pana in perioada adulta. Parintii copiilor au raspuns la chestionare privind timpul petrecut de catre copii cu prietenii, in medie pe saptamana. Alte caracteristici ale copiilor au fost de asemenea incluse in studiu, precum nivelul de extraversie si ostilitate in copilarie, starea de sanatate in copilarie si la maturitate, alti factori privind familia si mediul social.

Astfel, baietii care au petrecut mai mult timp in copilarie si adolescenta inconjurati de prieteni, au o stare a sanatatii fizice mai buna in perioada adulta decat cei care au petrecut mai putin timp alaturi de prieteni.

Cum poti folosi aceste informatii?

  • Ajuta-l pe copil sa isi faca prieteni si informeaza-te despre factorii care duc la respingerea sociala in randul copiilor.
  • Incurajeaza-l pe copil sa faca loc in programul sau zilnic pentru intalniri cu prieteni.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu