characters characters

Formarea personalitatii prescolarilor este influentata de prietenii lor

12 aprilie 2017    |   1279 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

formarea personalitatii prescolarilor
Cand prescolarii petrec mult timp unul in preajma celuilalt, tind sa preia unul de la celalalt anumite trasaturi de personalitate, arata un studiu realizat de cercetatorii din cadrul Universitatii din Michigan.

Studiul arata felul in care personalitatea este influentata de catre mediu, inca de la cele mai mici varste.

„Rezultatele noastre, care arata ca trasaturile de personalitate sunt contagioase in randul copiilor, contrazice parerea raspandita conform careia personalitatea este innascuta si nu poate fi schimbata.”, arata unul dintre autorii studiului. „Acest lucru este important deoarece unele trasaturi de personalitate ii pot ajuta pe copii sa aiba succes in viata, in timp ce altele ii pot tine pe loc. ”

Studiul a implicat doua grupe de gradinita urmarite de-a lungul unui an de scoala, cu scopul de a analiza trasaturile de personalitate si relatiile sociale dintre copiii de 3 si 4 ani.

Copiii ai caror tovarasi de joaca erau extravertiti si constiinciosi au dezvoltat aceste trasaturi de-a lungul timpului. Totusi, copiii care se jucau de obicei cu colegi foarte anxiosi si usor de suparat nu au „imprumutat” aceste trasaturi.

Autorii atrag atentia asupra faptului ca influenta pe care copiii o au asupra altor copii este mai mare decat isi dau seama adultii in mod normal.

„Parintii petrec mult timp incercand sa ii invete pe copii sa aiba rabdare, sa asculte si sa nu fie impulsivi. Dar in studiul nostru, nu influenta parintilor a schimbat comportamentul copiilor, ci prietenii lor. Se pare ca prescolarii de 3-4 ani pot fi adevarati agenti de schimbare.” , declara unul dintre autorii studiului.

Asemenea studii pot fi utile pentru cadrele didactice si parintii care vor sa isi ajute copiii sa isi dezvolte anumite calitati, precum capacitatea de comunicare, curajul sau deschiderea catre lucruri noi. Astfel, adultii care vor sa incurajeze anumite comportamente din partea copilului pot incuraja prieteniile dintre copilul respectiv si copiii care au deja acele comportamente.

*Sursa foto:http://maxpixel.freegreatpicture.com

Sursa: ScienceDaily.com


Citeste si:


Cum decid prescolarii sa fie generosi


Stima de sine apare de la varsta de 5 ani

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu