characters characters

Cand parintii apreciaza mai mult rezultatele scolare decat relatiile sociale

Parintii nu ar trebui sa isi preseze copiii in clasele primare sa ia note bune

09 decembrie 2016    |   1656 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

rezultate scolare versus relatii sociale
Aceste presiuni pot duce la dificultati de adaptare mai tarziu in viata.

„Atunci cand parintii se concentreaza mai mult pe note, decat pe compasiune si decenta in primii ani de viata, planteaza de fapt semintele stresului la propriii copii si un nivel mai scazut de stare de bine, care devin vizibile inca din clasa a sasea”, sustine Suniya Luthar, profesor de psihologie si unul dintre autorii studiului. Pentru a creste nivelul starii de bine si succesul academic, e mai important ca in primii ani de viata, pana in perioada adolescentei, parintii sa puna accentul pe bunatate si respectul fata de ceilalti cel putin la fel de mult (sau mai mult) ca pe rezultatele scolare si performanta extrascolara.

Studiul a cercetat felul in care 506 copii din clasa a VI-a percep valorile pe care parintii le apreciaza cel mai mult cu privire la copiii lor. Copiii au fost rugati sa aleaga, dintr-o lista de sase optiuni, cele mai importante trei lucruri pe care parintii le vor cel mai mult pentru copii. Trei dintre valori erau despre succesul personal al copilului, precum note bune la scoala sau o viitoare cariera de succes, iar celelalte trei, despre bunatate si respect fata de cei din jur.

Autorii studiului au vrut sa descopere daca exista diferente in privinta felului in care copiii se descurca psihologic si academic, in functie de valorile parintilor lor. Cele mai fericite rezultate au fost identificate in randul copiilor care considerau ca parintii lor valorizeaza mai mult bunatatea fata de cei din jur la fel de mult sau mai mult decat rezultatele scolare ale copilului. Copiii care considerau ca propriii parinti apreciaza mai mult rezultatele scolare decat bunatatea in relatiile sociale, aveau mai multe simptome de anxietate si depresie, probleme de comportament sau stima de sine scazuta. In mod paradoxal, acesti copii aveau si rezultate mai scazute la scoala, avand mai multe dificultati de invatare si comportamente dificile la scoala.

Aceste rezultate arata cat de importante sunt relatiile sociale. „Este benefic pentru copii sa fie puternic conectati social, in timp ce accentul pus prea mult pe validarea externa precum notele sau premiile pentru sentimentul propriei valori, pot duce la o nesiguranta ridicata, la anxietate si nefericire.” arata unul dintre autori.

Unul dintre rezultatele surprinzatoare ale studiului a constat in faptul ca acei copii care erau incurajati de catre parinti sa aiba relatii sociale pozitive nu aveau rezultate scolare scazute, ci dimpotriva, se descurcau mai bine la scoala decat ceilalti copii.

Laura Ciciolla, co-autoare a studiului declara: „Ca sa fim clari, studiul nostru nu spune ca incurajarea rezultatelor scolare este in sine un lucru rau. Dar el devine negativ atunci cand este perceput de catre copil ca o critica si cand eclipseaza sau nu coexista cu o valoare simultana acordata scopurilor intrinseci, legate de dezvoltarea personala, relatii interpersonale si starea de bine la nivel de comunitate.”

Secretul este ca parintii sa nu isi preseze copiii sa ia note bune cu pretul relatiilor sociale bune. De asemenea, este important ca parintii sa acorde atentie tonului cu care comunica. Incurajarile pe care le dam copiilor nostri pot fi interpretate de cei mici ca o critica. Cand parintii pun foarte mult accent pe note, copilul poate intelege ca nu este suficient de bun, dupa criteriile parintilor. Cu cat parintii au o atitudine mai echilibrata, imbinand incurajarea succesului scolar cu incurajarea generozitatii, cu atat copiii se vor descurca mai bine.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto:Lexie Flickinger, https://www.flickr.com/photos/56155476@N08/6660136797/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu