characters characters

Rusinea la copii

Cum il ajuti pe copil sa faca fata situatiilor stanjenitoare

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 noiembrie 2018    |   2506 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

rusinea la copii
Vrei sa faci un copil de 5-6 ani sa roseasca? Nimic mai simplu. Spune-i ca este frumos. Fa-i cunostinta cu un alt adult. Spune-i cat de simpatic este in fata prietenilor sai. Rusinea ca emotie apare si se manifesta in adevaratul sens al cuvantului de-abia in jurul adolescentei, insa muguri ai emotiie apar de la 5-6 ani.

"In acest interval de varsta, copiii cauta sa se potriveasca intr-un context/grup si vor dori sa apara in ochii prietenilor cat mai simplu si pe gustul lor pentru a nu se simti inconfortabil", explica psihologii.

Te-ar putea ajuta si:

Cum il ajuti pe copil sa depaseasca rusinea 

Cum schimbam perspectiva asupra emotiilor dificile 


Inceputul scolii determina aparitia mai frecventa a rusinii tocmai pentru ca sarcini noi creeaza necunoscute si deschide portita spre greseli. Greselile sunt o noutate pentru copii, mai ales cand au loc in contexte sociale, ceea ce duce la aparitia rusinii din nou. Cu toate ca stanjeneala/rusinea poate fi un semn pozitiv (indica dezvoltarea standardelor personale), un copil are nevoie sa invete cum anume sa ii faca fata.

Motive pentru care se simt copiii stanjeniti sau rusinati


Stanjeanala cand intalneste o persoana noua
. Indiferent daca e vorba de un alt adult sau de un alt copil, primul contact este incarcat de stanjeneala, mai ales pentru copiii mai mici. A fi brusc in centrul atentiei nu este in general o dorinta a celor mici sau un vis implinit, ci mai degraba o situatie noua si stranie careia nu stiu cum sa ii faca fata. Cel mai adesea copiii refuza sa vorbeasca, se ascund in spatele parintelui sau incep sa planga. Solutia este ca inainte de o astfel de situatie, copilul sa fie pregatit, sa i se explice ce se va intampla si cum anume ar putea sa reactioneze. Eventual puteti incerca si jocul de rol, acasa. In plus, atunci cand prezinti copilul unor adulti, incearca sa nu mentii atentia asupra lui foarte mult timp si sa faci acest lucru cat mai natural cu putinta, fara glume, comentarii despre el sau introduceri care atrag atentia.

Stanjeneala asociata greselilor. Intr-o pauza la scoala, copilul tau se impiedica si cade in fata intregii clase. Sau poate in timpul meciului de fotbal paseaza mingea adversarului. Greselile din contexte sociale deseori aduc cu sine sentimente de stanjeneala si neplacere, dar si posibile comportamente de izolare. Copiii au nevoie sa stie ca atunci cand gresesc au mai multe optiuni: fie sa se planga, fie sa mearga mai departe si sa gaseasca o solutie. In situatii precum cele de mai sus, rasul si transformarea greselii intr-un moment amuzant poate fi o solutie foarte buna. Atmosfera se poate detensiona, mai ales ca nu e vorba de o greseala grava. Este important insa sa poata evalua corect gravitatea situatiei pentru ca in momente importante sa invete sa gaseasca solutii si nu sa rada.

Stanjeneala din relatiile romantice. La varste mici copiii dezvolta simpatii fata de copii de sex diferit. Nestiind cum sa se comporte, vor oscila intre comportamente pozitive si adecvate si grosolonii sau rautati. Invata-ti copilul sa inteleaga ca a fi prieten cu un copil de sex opus nu inseamna neaparat a-l placea. Daca insa se declara "indragostit pe vecie", explica-i ca este in regula si ca fiecare la un moment dat ajunge sa placa extrem de mult o alta persoana.

Cum il ajuti pe copil sa faca fata rusinii


Simtul umorului

Cand tu insuti treci prin situatii jenante, foloseste simtul umorului pentru a le depasi. O greseala facuta in public, mai ales cand este cauzata de neatentie sau oboseala si nu are consecinte grave, nu este un capat de lume. Fa o gluma, amuza-te cu cei din jur de eroarea facuta si treci mai departe. Invata-l pe copil sa isi accepte cu umor greselile si limitele si ii vei forma o abilitate utila pentru tot restul vietii sale.

Confruntarea cu situatia jenanta

Invata-l pe copil ca atunci cand facem o gafa sau avem un comportament inadecvat fata de cineva, avem doua optiuni: sa trecem peste situatie ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat sau sa recunoastem problema si sa ne cerem scuze. Putem face alegerea intre cele doua optiuni si in functie de reactia interlocutorului nostru. Daca observam ca acesta nu a avut o reactie vizibila, putem continua discutia sau activitatea fara sa discutam situatia. Daca observam stanjeneala, iritare sau mirare din partea celuilalt sau celorlalte persoane, putem sa ne asumam greseala si sa ne cerem scuze, cu un strop de umor, daca situatia permite acest lucru. Apoi, putem trece mai departe, fara a mai aduce in discutie momentul stanjenitor. Aceasta este cea mai simpla modalitate prin care poti reduce din importanta unei situatii jenante si prin care ne reducem stresul si disconfortul social.

Perspectiva realista

Multi copii au tendina de a rumina si de a exagera proportiile “dezastrului”. Aminteste-i copilului tau ca alti oameni nu se vor gandi la evenimentul neplacut atat de mult pe cat crede el. Ajuta-l pe copil sa se detaseze de evenimentul neplacut, intrebandu-l, de exemplu, cat de important va mai parea peste o saptamana sau o luna? Cati oameni isi vor mai aminti situatia peste cateva zile sau peste o saptamana? In plus, spune-i copilului tau ca asemenea lucruri se intampla frecvent si ca nu definesc o persoana.

Observa orice semne ce ar putea sa indice faptul ca stanjeneala copilului se datoreaza sau se amplifica din cauza bullyingului sau hartuirii. Copiii care sunt victime ale hartuirii la scoala pot avea reactii de rusine exagerate, tocmai datorita stresului si stimei de sine scazute care apar ca urmare a bullying-ului.

Rusinea si jena fac parte din viata noastra si sunt, in mare parte, inevitabile. De aceea, este mai util sa il ajuti pe copil sa le faca fata decat sa incerci sa il protejezi de situatiile in care le poate trai.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe