characters characters

Cum il ajuti pe copil sa isi schimbe perspectiva asupra evenimentelor negative

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 octombrie 2018    |   3289 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

schimbarea perspectivei
Ti s-a intamplat vreodata sa fii coplesit de ganduri pe care nu ai vrea sa le ai sau care nu iti sunt utile? De exemplu, dupa ce ai o conversatie neplacuta cu un coleg sau dupa ce te-ai purtat nedrept fata de cineva? Sau poate copilul tau este inca suparat pentru ca a fost certat de cadrul didactic acum cateva zile sau a avut un conflict dur cu un coleg? Asemenea situatii, care ne trezesc rusinea, vinovatia, furia sau teama pot da nastere ruminatiei sau gandurilor dificil de controlat.

Citeste si:

Modalitati de gestionare a emotiilor negative

Poveste terapeutica: Cum gandim si cum ne simtim


Ruminatia inseamna tendinta de a te gandi in mod repetat la anumite aspecte ale unei situatii: cauzele, contextul sau consecintele acesteia. Problemele apar atunci cand aceasta tendinta mentine o stare emotionala negativa (rusinea, vinovatia, tristetea etc), fara a ajunge la o solutie sau decizie pentru situatia dificila.

Si copiii, si adultii pot avea tendinte de a rumina, tendinta care este asociata cu stari depresive si anxietate. Asadar, cum il poti ajuta pe copil sa depaseasca mai usor situatiile neplacute?

Invata-l sa se distanteze sau sa se detaseze de eveniment. Atunci cand suntem intr-un conflict sau cand am trecut printr-o situatie dificila, tindem sa vedem lucrurile doar din propria perspectiva: felul in care am gandit, am simtit si am actionat noi insine. Copiii cu atat mai mult tind sa vada lucrurile doar din propria perspectiva. Asa ca pentru a-l invata pe copil sa se detaseze de situatia neplacuta, ii poti propune exercitii care sa vada lucrurile dintr-o alta perspectiva.

Observatorul extern

Recomanda-i sa isi imagineze ca asista la situatie ca un observator extern. Cum ar descrie, de exemplu, cearta cu colegul daca ar vedea-o din exterior? Cum ar descrie evenimentul un prieten apropiat, care are intentii bune? Iar pentru copiii prescolari, exercitiile de imaginatie cu un erou-model pot fi utile, daca sunt facute chiar in timpul evenimentului stresant sau neplacut: Cum ar reactiona Superman in aceasta situatie?

Persoana a treia

Cand isi aminteste situatia dificila prin care a trecut, recomanda-i copilului sau adolescentului tau sa si-o aminteasca folosind persoana a treia, chiar si cand este vorba de el insusi. Cand nu folosim pronumele „Eu”, reusim sa ne detasam mai usor de situatia care ne preocupa.

Naratiunea scrisa

Exercitiul de mai sus este si mai usor de facut in scris. Atunci cand copilul tau este inca trist, dezamagit sau furios din cauza unei situatii prin care a trecut, recomanda-i sa scrie despre ea in asa fel incat sa o inteleaga mai bine. Care au fost motivele comportamentului lui, care au fost emotiile si gandurile care i-au trecut prin minte. Deseori, pentru a intelege mai bine o situatie, este nevoie sa o privim din exterior, iar scrisul il poate ajuta pe copilul tau sa faca acest lucru.

Eu in viitor

Un alt exercitiu de imaginatie util pentru a evita ruminatia este sa ii recomanzi copilului tau sa isi raspunda la intrebarea “Ce o sa simt peste o saptamana/o luna/un an in legatura cu acest eveniment?”. Concentrarea atentiei asupra viitorului este o modalitate eficienta de a ne detasa de gandurile negative pe care nu le putem controla.

Simtul umorului

Mai ales in situatiile in care consecintele nu au fost grave, dar copilul tau se simte in mod disproportionat de rusinat, vinovat etc, poti apela la umor si la exagerare. Intreaba-l pe copil cum ar descrie un scriitor situatia daca ar vrea sa o foloseasca pentru o comedie. Gafele sociale sau reactiile furioase exagerate pot fi transformate in surse de umor, daca urmarile lor nu au fost grave. Umorul ne ajuta sa acceptam partile mai putin placute ale personalitatii noastre si in acelasi timp sa intelegem ca avem nevoie sa le imbunatatim.

Daca observi ca adolescentul sau copilul tau tinde sa fie trist multa vreme dupa evenimente neplacute sau daca tu insuti tinzi sa te ingrijorezi excesiv sau sa te gandesti excesiv la situatiile negative prin care treci, nu subestima consecintele care pot aparea asupra sanatatii voastre emotionale. Ruminatia poate sta la baza depresiei si anxietatii, tulburari care afecteaza semnificativ calitatea vietii.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe