characters characters

Rusinea in adolescenta

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 martie 2022    |   959 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

rusinea in adolescenta
Dincolo de revolta, sfidare si respingerea autoritatii parintilor, adolescentii ascund un nivel mai ridicat de sensibilitate fata de critica, respingere sociala sau ridiculizare. In preadolescenta si adolescenta, rusinea poate fi o emotie extrem de intensa, cu efecte serioase pe termen lung. Iata de ce.

Citeste si:


Rusinea toxica la copii


Sfaturi pentru parintii de adolescenti


Rusinea in adolescenta. Cauze si efecte asupra dezvoltarii emotionale


Rusinea in adolescenta apare mai frecvent si mai intens decat isi imagineaza adultii, iar deseori se manifesta prin:

  • furie intensa ca reactie la critica sau glume
  • tristete si sentiment de izolare fata de cei din jur
  • reactii defensive care pot duce la conflicte cu cei din jur
  • comportamente de sfidare a autoritatii

De ce sunt mai vulnerabili adolescentii?

In acest interval de varsta, copilul tau incepe sa isi dezvolte propria identitate. De aceea, este mai sensibil si mai atent la orice fel de reactie a celor din jur: atat aprecierile pozitive, cat si critica sau feedback-ul constructiv vor trezi reactii emotionale puternice. Asadar, si rusinea va fi resimtita mai puternic si va influenta imaginea de sine a copilului. Rusinea este emotia care transmite mesajul „Este ceva in neregula cu mine.”.Cu cat situatiile in care adolescentul simte rusine sunt mai frecvente, cu atat imaginea lui de sine va avea de suferit pe termen lung.

In plus, pe masura ce adolescentii simt rusine, tind sa isi dezvolte o voce interioara extrem de critica. In timp, vocea critica interioara creste riscul tulburarilor emotionale precum depresia,  anxietatea, tulburarile de comportament alimentar precum anorexia sau bulimia sau abuzul de substante. O voce interioara pozitiva contribuie la echilibrul emotional al copiilor, la compasiune si acceptare fata de sine, elemente esentiale pentru depasirea dificultatilor si esecurilor, dar si pentru curajul de a incerca lucruri noi sau complexe.


Nevoia de a fi apreciati de cei din jur si de a observa efectele pozitive pe care le avem asupra acestora sta la baza sentimentului de siguranta in relatiile sociale si in lume in general. Cand copiii si adolescentii observa in mod frecvent ca persoanele din jur nu ii apreciaza, ii resping sau critica, vor ajunge sa nu se simta confortabil in interactiunile sociale si, in general, in lume.

 
La orice varsta, dar in special in adolescenta, nevoia de a fi acceptati si aprobati de cei din jur sta la baza comportamentelor umane. Pentru a supravietui si a evolua armonios, toti oamenii au nevoie sa simta ca apartin unui grup, ca sunt apreciati de alte persoane si ca porp timi sprijin din partea acestoa. Aceasta idee este confirmata de studii care arata ca abilitatea copiilor, adolescentilor si adultilor de a depasi situatii de criza sau rezilienta se afla in stransa legatura cu nivelul de sprijin social pe care il au la dispozitie.

Rusinea ca forma de disciplinare a copiilor si adolescentilor este, din pacate, folosita in continuare, atat acasa, cat si in scoli. Pentru ca unul din efectele rusinii este de a evita comportamentele care au dus la aceasta emotie, adultii tind sa incurajeze rusinea in randul copiilor si adolescentilor. Efectele pe termen lung insa sunt mult mai daunatoare decat aparentul avantaj al corectarii comportamentului.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe