Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta. Poate fi vorba de dificultati emotionale, cognitive sau relationale, spre care e bine sa iti indrepti cat mai timpuriu atentia.
Citeste si:
Mentalitatea de victima la copii
In general, copiii pot spune frecvent ”Nu pot!” pentru ca:
Au incredere scazuta in propriile abilitati. Poate fi experienta dintr-o situatie similara in care a esuat sau teama de nou. Incurajeaza-l sa incerce indiferent de rezultat, lauda efortul si nu doar succesul.
Le este frica de esec, sunt anxiosi, se tem de dezamagire sau de critica pe care ar putea-o primi. Incearca sa construiesti un mediu in care copilul sa se simta in siguranta si asigura- l de faptul ca greselile sunt ceva normal si parte din procesul de invatare.
Nu stiu cum sa isi gestioneze frustrarea, in special cand sarcina este noua, mai dificila sau nu reusesc sa o realizeze din prima. In aceste situatii, copilul are nevoie de sprijin in invatarea unor tehnici de respiratie profunda, in prioritizarea activitatilor si impartirea sarcinilor mari, in bucati mici.
Sunt perfectionisti, ceea ce poate duce la evitarea de a incerca lucruri noi, de teama ca nu vor face totul perfect. Incurajeaza-l in aceasta situatie sa se concentreze pe proces si nu pe rezultat.
Nu au experienta sau nu detin inca abilitatile necesare pentru a rezolva o sarcina noua sau dificila. Ofera-i indrumare si sprijin, arata-i cum sa inceapa pas cu pas sa rezolve lucrurile si incurajeaza-l sa incerce singur.
Simt stres sau anxietate, ceea ce scade increderea in sine si capacitatea pe care o au de a aborda provocarile. Ajuta-ti copilul sa se relaxeze, sa se bucure de natura si de lucrurile din jur.
Cauta atentie din partea celor din jur. Incurajeaza independenta si ofera copilului oportunitati de a rezolva singur lucrurile.
Atunci cand copilul spune frecvent ”Nu pot!”, valideaza-i sentimentele, dar incurajeaza-l sa incerce si reaminteste-i de reusitele trecute. Asigura-l ca vei fi mereu langa el si iubirea pe care i-o porti nu se va schimba daca greseste.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
10 exercitii care pot ajuta copiii descurajati
Descurajarea la copii se refera la o stare emotionala de coplesire, sentiment de incapacitate de a face fata problemelor, stari continue in care se simte criticat, lipsit de sprijin sau fara speranta.
-
7 idei daunatoare pe care si le formeaza copiii in primii 7 ani de viata
Experientele timpurii din primii 5 sau 7 ani de viata au un efect puternic asupra noastra fiindca sunt primele experiente ce vor sta la baza tuturor deciziilor pe care le vom lua mai tarziu.
-
Cand copilul se simte blocat sau descurajat. Intrebari care il pot ajuta
Nu putine sunt zilele in care copiii se simt blocati sau descurajati dupa o experienta neplacuta traita la scoala, in grupul de prieteni sau in familie.
Adauga tu primul comentariu: