characters characters

Relatia mama-fiu

Cum ramai apropiata de fiul tau pe masura ce creste

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 martie 2021    |   2478 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

relatia mama-fiu
Relatia mama-fiu este relatia in care baietii isi formeaza atitudinea fata de fete si femei, invata importanta exprimarii emotiilor si afectiunii si gasesc intelegere si sprijin. Cum poti consolida relatia mama-fiu?

Citeste si:

Idei de activitati pentru mame si fii

Mama de baiat: mama prea harnica au baiat prea lenes?


Cum consolidezi relatia mama-fiu


Comunicarea eficienta

Baietii comunica adesea prin intermediul actiunilor si nu al cuvintelor, iar daca iti doresti o relatie apropiata de baiatul tau, invata sa intelegi ce comunica prin actiunile sale. Un baiat de 7 ani obosit, nu se va duce in camera sa in pat si nici nu va spune ca este obosit, ci din contra, va incepe sa se agite, sa sara, sa aiba miscari bruste, sa loveasca sau sa impinga. Un baiat de 14 ani, trist din cauza unor probleme cu prietenii, va alege sa se retraga intr-un colt si sa nu mai vorbeasca cu nimeni. Pentru o relatie apropiata cu baiatul tau e important sa intelegi cand ii este greu sa isi exprime verbal nevoile si emotiile si sa ii oferi oportunitati pentru a vorbi, fara sa insisti prea mult.


Incearca sa fii mereu disponibila atunci cand fiul tau iti cauta atentia sau afectiunea, pentru ca astfel pui bazele unei relatii care ramane apropiata si la adolescenta si maturitate.

Mai putin control, mai multa cooperare

Multi parinti (mame si tati deopotriva) pornesc de la teama ca baiatul lor va deveni de nestapanit daca nu isi impun din primii ani de viata autoritatea. Problema cu acest fel de a gandi este ca parintele preia o pozitie conflictuala fata de baiat si, fara sa isi dea seama, va contribui la o multime de probleme si dificultati in relatia dintre ei. Baietii, la fel ca fetele, au nevoie de disciplina si reguli, dar au nevoie si de afectiune, comunicare si intelegere. Cu cat vei incerca sa il controlezi mai mult pe baiat, cu atat acesta se va revolta mai mult sau va deveni mai distant fata de tine.

Interesul fata de preocuparile lui

O relatie apropiata mama-fiu se construieste prin incurajarea intereselor copilului. Baietii au nevoie ca mamele sa vorbeasca acelasi limbaj ca si ei, chiar daca asta inseamna masini, curse, internet, meciuri de fotbal sau vreun alt sport pe care il practica. Acorda o atentie mai mare intereselor si dorintelor copilului tau, fii entuziasmata fata de lucrurile si situatiile care il entuziasmeaza pe copilul tau. In acest mod, relatia dintre voi va fi mai puternica.

Responsabilitate si abilitati de viata

Invata-ti fiul abilitati de baza necesare vietii independente. Invata-l de mic sa fie atent la propria igiena, sa faca curatenie in camera sa, sa spele vasele dupa ce mananca, sa isi prepare singur, in functie de varsta si capacitati, gustari si feluri de mancare, sa isi coase un nasture desprins, sa bata un cui etc.. Incearca sa pui la indoiala convingerea ca aceste abilitati ar trebui sa fie stapanite doar de fete sau ca fiul tau isi va gasi o sotie care sa aiba grija de el. Desi stereotipurile de gen sunt inca puternice in societatea noastra, relatiile de cuplu evolueaza catre raporturi mai egale, in care atat femeile, cat si barbatii au responsabilitati casnice si dreptul la timp liber si dezvoltare profesionala.

Respectul fata de fete

Nu in ultimul rand, mamele ii pot invata pe baieti sa aiba o atitudine de respect fata de fete. Vei reusi acest lucru daca nu il compari pe copil cu fete (evita de exemplu sa spui „Vezi, colegele tale sunt mai constiincioase si iau note mai bune.”) si daca esti atenta la felul in care baiatul tau vorbeste despre fete in urma conflictelor sau situatiilor de competitie. Acorda atentie si tendintelor subtile de a diminua meritul sau valoarea fetelor, o tendinta care apare usor in relatiile dintre copii (de exemplu, daca fiul tau spune „Ana nu se descurca la matematica pentru ca e fata.”). Incearca sa il cresti pe baiatul tau cu ideea ca fetele si baietii sunt egali, au drepturi egale si pot obtine aceleasi tipuri de performante.

Lauda sincera

Rezista tentatiei de a-l lauda excesiv pe fiul tau, din dorinta de a-i creste stima de sine sau de a balansa poate asteptarile prea stricte fata de copil ale partenerului tau. Baietii au nevoie sa stie cum sa isi ceara scuze daca gresesc, sa recunoasca atunci cand nu au depus suficient efort pentru un anumit rezultat sau sa aprecieze eforturile si performantele altor persoane.


Echilibrul dintre autonomie si iubire

Este important pentru mamele de baieti sa ii incurajeze pe acestia sa devina independenti si sa evite aparitia fenomenului de neajutorare invatata. In acelasi timp, nu ezita sa iti arati iubirea fata de copilul tau, sa ai o atitudine calda fata de el si sa ii validezi emotiile.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe