characters characters

Oamenii puternici si caracteristicile lor

Cum poti deveni un parinte puternic

Propus de: SuntParinte.ro   |   31 iulie 2015    |   1109 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

mama si fiuNe dorim sa crestem copii puternici si ne dorim sa fim parinti puternici pentru ei, astfel incat sa gaseasca in noi modele demne de urmat. Care sunt trasaturile care definesc o persoana puternica si care sunt actiunile pe care aceasta le intreprinde?

Cu siguranta experienta de parinte te va ajuta sa devii mai puternic. In acelasi timp, tu vei fi cel sau cea de la care copilul invata sa fie puternic. Iata cum.

  • Increderea in sine: a sti de ce anume esti capabil si a avea abilitatile necesare pentru a-ti atinge scopurile. Increderea in sine se construieste treptat, pe masura ce iti asumi noi si noi responsabilitati si iti formezi noi abilitati. Continua sa te dezvolti profesional, sa inveti lucruri noi si sa iti asumi provocari. Astfel, copilul tau va avea un model de urmat.
  • Curajul. Presupune tendinta de a vedea obstacolele vietii drept provocari si nu ca pe niste amenintari. A avea curaj inseamna a nu fugi cand situatia iti cere sa ramai, a depasi senzatia de panica daca aceasta apare, a face fata dificultatilor, a corecta repede ceea ce s-a gresit, a intelege ca evitarea nu face decat sa inrautateasca lucrurile. Iata exemple cand dai dovada de curaj in relatia cu copilul: cand ii spui copilului adevarul, desi il va intrista, cand in loc sa rezolvi probleme in locul lui, alegi sa il ajuti sa faca asta cat mai independent si cand il lasi sa incerce lucruri noi, desi pe tine te sperie.
  • Angajamentul. Oamenii implicati in proiecte in care cred, care le fac placere si care le pun in valoare abilitatile devin mai puternici. Alege sa te implici in proiecte care se potrivesc motivatiilor si valorilor tale morale, vorbeste-i copilului despre acestea si incurajeaza-l sa faca acelasi lucru.
  • Controlul. Pentru a fi puternic, este necesar sa simti ca cel putin o parte din lucrurile care ti se intampla stau in controlul tau. Exista, desigur, evenimente exterioare tie, pe care nu le poti controla sau influenta. Dar fata de ele, iti poti controla atitudinea:). Invata-l pe copilul tau care sunt lucrurile pe care le poate controla el si lasa-i libertatea de a controla din ce in ce mai multe decizii legate de viata sa, pe masura ce creste.
  • Constientizarea. Strans legata de control, constientizarea presupune sa ramai atent la propriile reactii si la reactiile celor din jur, astfel incat sa le intelegi mai bine, sa le poti anticipa si schimba, daca este cazul. Atunci cand esti furios, acorda-ti cateva momente de liniste in care sa iti treci in revista propriile emotii, care sunt cauzele lor, ce alte emotii si ganduri iti trezeste situatia. Simplul fapt ca intelegi cum functioneaza mintea ta te ajuta sa te calmezi si sa nu iei decizii pripite.
  • Scopul vietii. Cercetatorul Benjamin Mays spunea: “Tragedia vietii nu este de a nu-ti atinge scopurile, tragedia vietii sta in a nu avea scopuri pe care sa le atingi. Nu e o tragedie sa mori fara sa-ti fi implinit visele, dar e o tragedie sa nu ai vise. Nu e un dezastru sa nu-ti atingi idealurile, ci un dezastru sa nu le ai. Nu e o rusine sa nu atingi stelele, dar e o rusine sa nu ai stele de atins.” Oamenii puternici au gasit un scop al vietii lor, pentru care depun eforturi constante.

Alte trasaturi care completeaza portretul omului puternic:

  • Integritatea: un amestec de onestitate, valori si moralitate;
  • Simtul umorului: faciliteaza trecerea peste obstacolele si greutatile vietii;
  • Deschidere emotionala: capacitatea de a-ti exprima clar si liber emotiile pe care le traiesti;
  • Disciplina: capacitatea de a face eforturile necesare pentru a-ti indeplini un scop;
  • Generozitatea: atat din punct de vedere material, cat si disponibilitatea de a-i ajuta pe cei din jur;

Pentru a fi un parinte fericit, este nevoie sa fii un parinte puternic. Iti poti “antrena” aceste trasaturi in diversele situatii pe care le intalnesti in relatie cu copilul tau, tinand minte desigur, ca a fi puternic nu inseamna a nu avea esecuri, ci a reusi sa treci peste ele:).

Tu cum altfel ai defini un om sau un parinte puternic?


*Sursa foto: Ambro, FreeDigitalPhotos

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Lectiile anului 2023. Bilant de sfarsit de an
    Lectiile anului 2023. Bilant de sfarsit de an
    28 decembrie 2023   

    Fiecare sfarsit de an aduce prilejul de a reflecta la evenimentele, alegerile si rezultatele pe care le-am trait in ultimele 12 luni.

  • 12 trasaturi ale parintilor buni
    12 trasaturi ale parintilor buni
    14 decembrie 2023   

    Toti copiii au nevoie de acelasi lucru: grija, atentie si iubire neconditionata din partea parintilor.

  • Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor
    Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor
    12 decembrie 2023   

    In calitate de parinte joci un rol foarte important in conturarea sanatatii emotionale a copilului tau, de aceea e important sa acorzi o mai mare atentie, mesajelor pe care le transmiti la nivel constient, dar mai ales inconstient.

Mai multe