characters characters

Triumful asupra fricii. Cum cresti un copil curajos

Propus de: SuntParinte.ro   |   31 octombrie 2014    |   3818 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/antidigerati/3172410936


Oricat am incerca sa ii protejam pe copii de situatiile dificile, adevarul este ca vor avea nevoie de curaj in fiecare zi: la gradinita si la scoala, la locul de joaca atunci cand nu cunosc pe nimeni sau atunci cand trebuie sa ia o decizie morala. Crescand un copil curajos, crestem un copil fericit, pentru ca "secretul fericirii este libertatea, iar secretul libertatii este curajul" (Tucidide).

Iata cum poti sa cresti un copil curajos:

  • Fii un model. Permite copilului sa fie martor al momentelor tale de curaj. Acest lucru inseamna sa iesi din zona ta de confort si sa te „arunci” in situatiile care iti provoaca frica. De exemplu, ti-e frica de inaltime? Urca impreuna cu copilul tau pe un munte sau intr-un turn inalt. Numai prin provocari iti poti invinge temerile si in acelasi timp ii oferi un bun exemplu de curaj, copilului tau.
  • Vorbeste copilului despre lucrurile care ne impiedica sa fim curajosi. Mai ales in situatiile sociale, este foarte greu sa dam dovada de initiativa si curaj. Numeroase experimente arata cum conformismul ii poate face pe oameni sa adopte idei cu care nu sunt in mod obisnuit de acord .
  • Arata-i copilului ca te astepti ca el sa fie curajos. Acest lucru nu inseamna sa te arati dezamagit atunci cand ii este frica intr-o situatie, ci sa il asiguri ca ai incredere in el ca va putea sa depaseasca teama. Iar atunci cand va face o alegere mai putin curajoasa, discuta cu el despre motivele sale si despre cum ar putea sa procedeze altfel data viitoare
  • Provoaca si incurajeaza. In mod normal, dorim sa ne protejam copiii de lucrurile care le pot produce teama, tristete, stres, furie etc. Cu toate acestea, progresul nu este posibil fara depasirea unor momente sau situatii dificile. In loc sa il feresti pe copil de toate situatiile care l-ar putea speria, este de preferat sa il inveti sa faca fata fricii si sa ii oferi ocazii sa incerce lucruri noi. Incurajeaza-l sa vorbeasca in fata clasei, chiar daca ii este teama, sa incerce un sport care i se pare prea dificil, sa fie liderul unui grup de lucru etc.
  • Ofera exemple de oameni celebri si obisnuiti care au dat dovada de curaj. Mereu ne gandim ca eroii din viata de zi cu zi sunt politistii, pompierii sau soldatii. Acestia pot fi exemple de curaj despre care sa ii vorbesti copilului, insa poti face, din cand in cand, o activitate simpla in care sa ii vorbesti copilului de cate un om celebru care a ramas in amintirea tuturor prin actele sale de curaj. Iata si cateva exemple: Ioana d`Arc, Nelson Mandela etc.
  • Arata-i copilului cai prin care poate atinge curajul. Copiii se lovesc deseori de „dileme”sociale. In orice grup, vor exista mereu unii copii mai activi, in timp ce altii sunt mai pasivi. Un act de curaj poate insemna sa comunice cu acei copii retrasi, in ciuda lipsei lor de popularitate. Asadar, invata-ti copilul ce inseamna discriminarea, stereotipurile si care sunt modalitatile prin care acestea pot fi evitate.
  • Construieste increderea in propriile forte. Invata-ti copilul cum anume sa isi controleze propriile ganduri, emotii si comportamente, cum sa ia cele mai bune decizii si cum sa se cunoasca pe sine.

Iar daca ti-am trezit interesul fata de ce inseamna sa fim curajosi, iti recomandam un proiect pe aceasta tema, Heroic Imagination Project http://heroicimagination.org/, unde vei gasi mai multe resurse despre „eroii din viata de zi cu zi”. I-ai vorbit copilului tau despre curaj?

Citeste si:

Cum il inveti pe copil despre curaj?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe