Cum il inveti pe copil despre discriminare?
Discriminarea se refera la orice comportament de deosebire, excludere, restrictie sau preferinta pe care o persoana sau un grup il manifesta fata de o alta persoana sau un alt grup pe baza unor criterii precum: genul, etnia, varsta, rasa, limba, o forma de handicap, orientarea sexuala, convingeri personale sau apartenenta la o categorie defavorizata.
Activitati prin care il poti invata pe copil despre discriminare
1. Cautati nume de persoane care au luptat contra discriminarii de-a lungul timpului si cititi cat mai multe dspre ei (de exemplu: Nelson Mandela si Gandhi, ambii primind si Premiul Nobel pentru Pace sau fostul presedinte al SUA, John Fitzgerald Kennedy).
2. Amintiti-va acte de discriminare pe care le-ati trait, la care ati fost partas sau de care ati auzit.
3. Adolescentilor le place muzica atunci, de ce nu folosesti aceasta pasiune pentru a-i invata despre discriminare? Iata cateva piese si trupe celebre pentru lupta lor contra discriminarii de orice fel: War- why can we be friends?
John Lenon- Imagine
Bob Sinclair- world, hold on
Bob Marley- Could you be loved?
4. Vizionati filme care au ca tema discriminarea. Iata cateva exemple: Greva (Walkout- 2006 despre o studenta activista care lupta pentru drepturile studentilor straini- http://www.filmoteca.ro/film/greva ), Lumi diferite (Any day now- 1998 despre prietenia dintre o fata de culoare alba si una neagra- http://www.filmoteca.ro/film/lumi-diferite), Autobiografia lui Jane Pittman (The Autobiography of Miss Jane Pittman- 1974 despre o femeie care se naste in sclavie si ajunge sa lupte pentru drepturile persoanelor de culoare- http://www.imdb.com/title/tt0071175/) sau “The Help”.
5. Cautati materiale video care vorbesc despre discriminarea de orice tip si dezbateti mesajul transmis. Iata o reclama si un material despre un experiment care si-a propus sa surprinda reactiile oamenilor la situatiile in care sunt discriminati.
6. Informati-va impreuna despre drepturile omului, deoarece discriminarea presupune incalcarea sau restrangerea acestora.
Nu in ultimul rand, consultati impreuna pagina institutiei care in Romania lupta impotriva discriminarii, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii: CNCD. Copilul tau a fost vreodata victima discriminarii? Cum ai reactionat in aceasta situatie?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum incurajam recunostinta copiilor de sarbatori
Sarbatorile de iarna sunt despre bucurie, cadouri si surprize. Dar si despre recunostinta. Mai ales in perioadele dificile, precum cea prin care trecem, recunostinta poate sa para imposibil de gasit, dar tocmai ea este cheia catre linistea interioara.
-
Pe 20 noiembrie sarbatorim Ziua Internationala a Drepturilor Copilului
Cum il poti invata pe cel mic despre drepturile copilului. Citeste impreuna cu el Conventia Natiunilor Unite cu prvire la Drepturile Copilului - versiunea pe intelesul copiilor.
-
Pe 13 noiembrie sarbatorim Ziua Mondiala a Bunatatii
Actele de bunatate reprezinta un antidot la stres. Bunatatea este un aspect atat de important pentru sanatatea noastra emotionala incat are si o zi mondiala: 13 noiembrie.
Adauga tu primul comentariu: