Articole
-
Cum cresti un copil tolerant
Pentru a ne ajuta copiii sa aiba un viitor implinit, e nevoie sa ii invatam sa lucreze si sa colaboreze cu cei din jur, fara a-i judeca sau respinge.
-
Baietii in albastru, fetitele in roz. Stereotipurile de gen in cresterea copiilor 17
”Cum sa cumparam ursuletul acesta roz? E pentru fetite, nu pentru baieti. Haide sa cautam o alta jucarie care este potrivita pentru tine”, ”Ti-am spus sa nu te joci in noroi. Toata ziua esti murdara, parca ai fi un baiat, nu o fetita. Uita-te la celelalte fetite, toate sunt curate si in rochite, numai tu esti plina de noroi” sunt reactii pe care multi parinti le au atunci cand copiii manifesta preferinte care “nu corespund” comportamentelor specifice baietilor, respectiv fetitelor.
-
Cum il inveti pe copil sa rezolve conflictele si sa coopereze 1
Conflictele sunt inevitabile in viata fiecaruia dintre noi. Copiii nu sunt nici ei feriti de ele si sunt nevoiti sa le faca fata intr-un fel sau altul, incepand cu prima zi de joaca in parc, continuand cu neintelegerile cu colegii de gradinita, de scoala sau cu membrii familiei. Pentru ca nu ne nastem intelepti, copiii (si adultii, uneori) trebuie sa invete sa rezolve conflicte si sa inlocuiasca reactiile negative (frustrare, furie) cu o atitudine de cooperare.
-
Ce trasaturi de caracter dezvolta educatia pozitiva 2
Cautam de multe ori explicatia pentru succesul oamenilor in calitatile lor extraordinare (talent sau inteligenta) si cautam sa dezvoltam aceleasi calitati si in copiii nostri. In afara de talent sau inteligenta insa, este nevoie si de o atitudine constructiva in fata dificultatilor si de trasaturi pozitive de caracter, care sa ghideze persoana catre cele mai bune alegeri. Educatia pozitiva porneste de la aceasta idee in tehnicile sale si, asa cum este aplicata in unele scoli de pe glob, se conce
-
Cum il inveti pe copil despre discriminare?
Cum te-ai simti daca, de exemplu, fiul sau fiica ta nu ar putea practica sportul care ii place din cauza modului in care se imbraca, din cauza religiei sau comunitatii din care face parte? Pentru ca la baza ei stau prejudecati si stereotipuri de cele mai multe ori neconstientizate, discriminarea poate fi dificil de identificat. De aceea, poate influenta in mod subtil viata copiilor si adolescentilor, transformandu-i cu aceeasi usurinta atat in victime, cat si in agresori. Asta doar daca nu inter
-
Ideile preconcepute – in ce fel iti pot afecta copilul? 8
“Fetele se imbraca doar in roz.”, “Copiii cu ochelari de vedere sunt tocilari.”, “Baietii nu plang niciodata.” sau ”Doar copiii care fac meditatii vor avea rezultate foarte bune la scoala.” sunt doar cateva dintre stereotipurile cu care se poate intalni copilul tau la scoala sau in grupul de prieteni. Cum reactionezi cand copilul tau face asemenea afirmatii? Le lasi sa treaca, pentru ca ti se par si tie intr-o oarecare masura adevarate, sau alegi sa profiti de ocazie pentru a-l invata pe copil d
-
Toleranta la frustrare la prescolari
“Cum pot sa-mi invat copilul sa tolereze frustrarea? Daca nu primeste ce isi doreste in momentul in care cere, se enerveaza si are un comportament negativ (tipa, plange, arunca cu obiectele, vorbeste urat). Ce pot sa ii spun sa-l incurajez sa fie mai rabdator si sa reziste atunci cand nu primeste ceea ce isi doreste?” se intreaba un parinte de prescolar.
-
Cum sa cresti un copil tolerant?
In domeniul psihologiei se considera ca exista patru mari categorii de ganduri si care nu ii ajuta prea mult pe oameni atunci cand interpreteaza o situatie.