characters characters

Mindfulness pentru parinti

Cum sa citesti copilului aceeasi poveste fara sa te plictisesti

Propus de: Delia Lungu   |   24 martie 2015    |   3094 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

camp cu maci
Cea mai elevata dintre arte este aceea de a reusi sa imbunatatesti calitatea zilei.” Thoreau, Walden

Cu siguranta ti s-a intamplat de multe ori ca cel mic sa-ti ceara sa faci acelasi lucru iar si iar. El pare sa guste cu mare placere aceasta experienta, in timp ce tu simti ca te cuprinde nerabdarea sau plictiseala.

Noua, adultilor, ne este destul de greu sa oferim intreaga noastra atentie unui anumit lucru sau eveniment. Mintea noastra, a adultilor, este plina de ganduri care concureaza intre ele care sa fie mai intai in atentia noastra. Suntem mereu pe fuga; avem multe responsabilitati. Simtim cum nu ne mai ajunge timpul. Copilul nostru ne cere sa ne jucam cu el sau sa-i citim povesti si chiar facem acest lucru, dar o facem doar cu o parte a mintii noastre, iar ei simt acest lucru foarte usor. De multe ori, in timp ce-i citim copilului povesti ne gandim la proiectele nostre de la serviciu sau la cumparaturile pe care este nevoie sa le facem.

In continuare aveti o scurta poveste scrisa de Jon Kabat Zinn, fondatorul Clinicii de Reducere a Stresului si a Centrului de Mindfulness la Universitatea din Massachusetts.

“Pe vremea cand fiul meu avea varsta de patru ani povestea lui favorita era “Jack si vrejul de fasole”. Nu m-ar fi lasat in ruptul capului sa i-o citesc o data sau de doua ori si apoi sa trec la o alta poveste. El vroia sa o auda din nou si din nou, toata seara. Si mie imi placea foarte mult povestea, dar imi era greu sa o citesc de sapte sau chiar de opt ori. Apoi mi-am dat seama ca el o asculta de fiecare data ca si cand era prima data cand o auzea. (…) Corpul fiului meu se tensiona atunci cand uriasul intra pe usa si apoi zambea cu bucurie de fiecare data cand Jack il pacalea pe urias.

Atunci cand am vazut povestea prin ochii lui, am reusit sa inteleg ca si eu as putea fi pe deplin prezent de fiecare data cand o citeam, chiar daca o parte din mintea mea de adult se opunea acestui lucru cu o rezistenta nebuna. Datorita faptului ca am reusit sa ma eliberez de aceasta rezistenta, pentru mine povestea a devenit ca o bucata muzicala. Prin faptul ca am realizat acest lucru, lumea mea s-a extins. “Jack si vrejul de fasole” a devenit parte constitutiva a practicii mele de meditatie pentru o buna perioada de timp. Aceasta poveste m-a invatat sa fiu prezent chiar si atunci cand nu am mai vrut sa fiu prezent. Inca o data copilul devine profesorul parintelui.”

Ce inseamna mindfulness:

Traducere mindfulness. Termenul de mindfulness nu a fost tradus in limba romana si se prefera folosirea termenului in limba engleza. Cand spunem mindfulness intelegem o stare de prezenta constienta in care ne concentram atentia intr-un anumit fel: intentionat, in momentul prezent si fara judecata critica.

Exercitii pentru dezvoltarea starii de mindfulness

Stim bine ca orice teorie are nevoie si de practica, de aceea sotii Myla & Jon Kabat-Zinn iti propun 2 exercitii pe care le poti practica in fiecare zi pentru a te bucura mai mult de copiii tai.

  • Incearca sa iti imaginezi lumea din punctul de vedere al copilului tau. Chiar daca faci acest lucru doar pentru cateva momente in fiecare zi, este un bun inceput :).
  • Considera-ti copiii ca fiind perfecti asa cum sunt. Incearca sa faci efortul de a avea o stare de acceptare a lor si de bunatate, mai ales atunci cand iti este cel mai greu sa faci acest lucru.


In cartea “Mindfulness pentru parinti” aparuta la editura Herald poti gasi si alte exercitii si practici propuse de sotii Myla & Jon Kabat-Zinn. Aceasta carte ramane una din putinele carti despre parentaj care imbratiseaza experienta emotionala, intuitiva si profund personala a faptului de a fi parinte, punand in practica expertiza inovatoare a conexiunii minte – corp.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/34128388@N06/3595069417


Delia Lungu, psiholog SuntParinte.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe