Motivatie si activare - copiii au nevoie de amandoua
Deseori ne concentram atentia asupra nivelului de motivatie al copiilor - cum le crestem interesul si motivatia de a invata lucruri noi sau de a citi, de exemplu. Insa cand ne orientam atentia doar asupra motivatiei, pierdem din vedere un element la fel de important: activarea.
Motivatia inseamna in cazul copiilor o combinatie de energie, curiozitate si interes care ii determina sa faca ceva sau sa evite o situatie pe care o considera necunoscuta sau periculoasa. Starea interna de interes pentru o activitate trebuie sa se manifeste printr-o stare externa de activare - prin actiuni concrete catre indeplinirea acesteia. Copiii pot avea doar motivatie, dar nu si activare, iar in acest caz apare tendinta de a amana, descurajarea si lipsa de incredere in sine. Cel mai bun exemplu este tema de casa sau sarcinile dificile pentru care copilul poate avea motivatie, dar nu se poate mobiliza sa le rezolve.
Citeste si:
Activarea comportamentala - tehnica terapeutica pe care o poti adopta zi de zi
Tehnica Pomodoro - cum il poti ajuta pe copil sa devina mai eficient
Motivatia si activarea
Motivatia este necesara, dar este nevoie de activare pentru a fi pusa in practica. Impreuna, cele doua influenteaza numeroase zone din creier si functii ale corpului precum gandirea, emotiile, miscarea, socializarea. Emotiile puternice, fie ele pozitive sau negative, pot declansa si ele, motivatia si activarea. De exemplu, copilul se poate trezi intr-o sambata dis de dimineata daca stie ca merge la teatru de papusi sau poate sa ocoleasca o strada pentru a nu trece pe trecerea de pietoni unde stie ca se afla cainele care a latrat la el cu o zi in urma.
Motivatia pe termen lung are nevoie de activare pe termen scurt. De exemplu, pentru a participa la un campionat de fotbal, copilul are nevoie de motivare pe termen lung si de obiective mici pentru care sa exista activare.
Factori precum ADHD ul, problemele de invatare, oboseala fizica, bolile fizice, foamea, trauma, depresia, anxietatea, anumite trasaturi de temperament sau contextul social, pot sa influenteze in mod negativ nivelul de motivatie si de activare.
Cum poti sa iti ajuti copilul sa fie motivat si activat in acelasi timp?
Invata-l sa dezvolte un dialog intern pozitiv. Chiar daca sarcinile pe care le are de rezolvat sunt grele sau nu le intelege, ajuta-l sa fie rabdator cu el si intelegator, fara sa se judece prea aspru.
Explica-i faptul ca un esec nu inseamna despre el ca este o persoana lipsita de valoare. Esecurile fac parte din invatare si progres si nu reflecta valoarea noastra ca persoane, ci doar progresul pe care l-am facut si pe care este nevoie sa il facem in continuare.
Planificati impreuna activitati si formulati obiective pe termen scurt ce pot fi usor masurabile si cuantificabile in timp si spatiu. Uneori obisnuim sa planificam prea multe lucruri intr-un timp prea scurt, fara a tine cont de faptul ca activarea necesita pe langa efort, si timp pentru reincarcarea propriilor baterii.
Reformulati cerintele unei sarcini daca aceasta pare foarte dificila sau genereaza sentimente de anxietate.
Incurajeaza o mentalitate flexibila, nu una rigida. Copiii care considera ca propria inteligenta este fixa si nu poate fi imbunatatita in timp nu vor fi motivati sa depuna eforturi pentru a-si imbunatati performanta.
Bucurati-va impreuna de reusite, iar dupa fiecare sarcina bine rezolvata, invata-l sa ia o pauza si sa se relaxeze pentru a permite corpului sa isi refaca resursele de energie.
Mult mai simplu, am putea spune ca pentru a fi motivat si activat, copilul tau are nevoie sa actioneze cu pasi mici, sa se angajeze in ceea ce face fiind consistent si determinat sa depaseasca obstacolele si sa isi dozeze energia astfel incat sa ii ajunga pentru fiecare sarcina in parte. Numai asa va putea sa isi atinga intotdeauna obiectivul final.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Interviu Andreea Feraru, psiholog, despre terapia de familie: „Cand o floare nu infloreste, repari mediul in care creste, nu floarea."
Andreea Feraru este mama a doi baieti, psiholog clinician cu formare in consiliere experientiala, psihoterapie sistemica si psihoterapie corporala, in curand facilitator in Constelatii Familiale. Misiunea ei, asa cum o rezuma ea insasi, este sa insoteasca oamenii in „Calatoria catre centrul Fiintei" cu multa blandete si respect.
-
Parintii imaturi emotional. Efectele la maturitate
Imaturitatea emotionala a parintilor ii poate afecta pe copii pe termen lung. Iata care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta la maturitate copiii crescuti de parinti imaturi.
-
Atitudinea pozitiva fata de propriul corp
Cum poti sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte o atitudine pozitiva fata de propriul corp, fara a-i arata ca aparentele conteaza atat de mult?
Adauga tu primul comentariu: