characters characters

Motivatia pentru invatarea online

Cum il motivezi pe copil sa invete in carantina

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 mai 2020    |   5765 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

motivatia pentru invatarea online
Timpul petrecut doar in casa, lipsa prietenilor si activitatilor extrascolare, precum si provocarile specifice predarii online pot sa scada semnificativ motivatia copilului tau pentru invatare. Pot sa apara dificultatile de concentrare a atentiei, comportamentele de evitare si amanarea temelor sau proiectelor care nu sunt urgente.

Citeste si:

Cum il ajuti pe copil sa invete in carantina

Motivatia intrinseca si motivatia extrinseca – ce inseamna si de ce sunt importante


Motivatia pentru invatarea online

Exista o serie de factori specifici invatarii online care pot diminua motivatia copiilor si adolescentilor pentru invatare:

  • Absenta relatiei profesor-elevi. Comunicarea online, oricat de lin ar decurge, nu poate oferi cadrului didactic aceleasi ocazii de a interpreta si observa reactiile copiilor in timpul predarii, astfel incat sa poata evalua corect nivelul de atentie si motivatie al acestora. In plus, o relatie apropiata profesor-elev poate fi esentiala in motivarea copiilor pentru invatare, iar comunicarea online poate fi deseori superficiala, intrerupta si nepersonalizata. 
  • Mediul online de invatare poate oferi un relativ nivel de anonimitate – copiii pot participa la lectia online, dar atentia lor poate fi indreptata catre alte lucruri.
  • Dificultatile de intelegere a lectiilor pot fi mai ridicate in timpul lectiilor online. Cu cat materia este mai dificila, cu atat copilul va fi mai putin motivat sa invete – deaorece se va simti descurajat.

Cadrele didactice joaca un rol esential in mentinerea motivatiei copiilor pentru invatarea online, dar si parintii pot sa ajute. Iata cum:

Vorbeste cu copilul tau despre ce crede si simte in legatura cu invatarea online

Ia in considerare faptul ca acum dificultatile de invatare pot fi mai frecvente. Explicatiile oferite online pot fi mai greu de inteles decat cele oferite in clasa, iar copilul tau poate ajunge la concluzia ca „Scoala online este o prostie!”. Este important sa ii creezi copilului convingerea ca poate invata si online, iar daca intampina dificultati, inseamna doar ca are nevoie de strategii diferite de invatare. Ajuta-l sa gaseasca resurse online suplimentare care ii pot fi de folos. Platforme online gratuite precum ScoalaIntuitext.ro (pentru clasele primare) sau ExamenulTau.ro (pentru elevii de clasa a VIII, care se pregatesc de Evaluarea Nationala) pot fi de folos.

Ai grija la propria ta atitudine fata de invatarea online

Este foarte posibil sa fii ingrijorat, nemultumit sau speriat de felul in care are loc invatarea in aceasta perioada. Scoala online este o provocare noua pentru toata lumea: cadre didactice, copii si parinti, dar atitudinea ta pozitiva este esentiala pentru ca motivatia copilului tau sa nu scada semnificativ. Incearca sa nu critici, sa nu iti exprimi lipsa de optimism in legatura cu succesul predarii online si sa nu transmiti, in general, ideea ca predarea online este o pierdere de vreme pentru toata lumea.

Implica-l pe copil in deciziile despre invatare

Chiar si copiii din clasele primare pot fi incurajati sa isi organizeze programul zilnic de invatare si sa il autoevalueze in functie de cat de eficient este. Preadolescentii si adolescentii cu atat mai mult ar trebui sa fie implicati in organizarea temelor si invatarii, pentru ca doar astfel isi pot asuma responsabilitatea pentru ele si pot fi cu adevarat motivati sa le realizeze. Invatarea online poate fi o ocazie perfecta pentru copii si adolescenti sa isi formeze autocontrolul si disciplina, dar si sa descopere modalitati noi prin care isi pot mentine nivelul de motivatie ridicat.

Incurajeaza-l sa se bucure de progresele facute

Chiar si cele mai mici schimbari in bine sunt demne de atentie si apreciere. Este important sa observi atunci cand copilul invata mai bine, dar si cand face progrese legate de disciplina si organizare, chiar daca rezultatele scolare nu sunt inca cele mai bune. „Ai terminat toate temele pana la ora 16 azi, ai fost foarte eficient!” sau „Observ ca esti din ce in ce mai organizat/a!” sunt afirmatii care il ajuta pe copil nu doar sa se simta iubit si apreciat de parinte, dar si sa observe propriul progres. Nu uita ca mai ales adolescentii tind sa fie destul de critici cu privire la propria persoana si se pot descuraja usor cand vine vorba de scoala si invatare

Uneori, progresul inregistrat vizual poate juca un rol important in invatare. Poti sa ii propui o fisa de monitorizare a progresului sau o aplicatie pe telefon care il ajuta sa inregistreze progresele zilnice facute pentru atingerea unui obiectiv.

Incurajeaza pauzele scurte intre sesiunile de invatare.

Oboseala va diminua motivatia pentru invatare. Luand in considerare ca acum copilul tau petrece si mai mult timp in fata unui ecran, este foarte posibil sa oboseasca mai usor cand vine vorba de invatare. Asadar, recomanda-i sa ia pauze frecvente cand sta in fata ecranului, sa faca putina miscare in timpul pauzelor si sa varieze materiile si proiectele.

Alte idei simple care cresc motivatia pentru invatarea online:

  • Propune copilului tau sa invete online impreuna cu alti colegi. Elevii si studentii devin mai implicati in invatarea online atunci cand pot interactiona cu alti colegi. 
  • Recomanda-i sa participe activ in timpul lectiilor online live. Elevii care adreseaza intrebari si ofera raspunsuri, care isi exprima parerile si ideile in timpul lectiilor online vor fi mai motivati sa continue invatarea si pe cont propriu, independent.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe