characters characters

Obiceiurile mamelor fericite

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 februarie 2016    |   5501 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Mamele fericite
Rolul de mama ne poate surprinde in fiecare zi, de la moment la moment: ingrijim, incurajam, motivam si inspiram, luam decizii si initiative, oferim ajutor la teme si o vorba buna atunci cand e nevoie. Toate aceste „responsabilitati” ne pot ajuta sa crestem si sa devenim mai implinite sau ne pot coplesi prin complexitate. De cele mai mai multe ori, se intampla ambele variante:).

Totusi exista si mame care sunt fericite in cea mai mare parte a timpului, cu toate ca se confrunta cu aceleasi probleme. Ce fac diferit mamele care sunt mai fericite si mai implinite? In mare parte, este vorba de atitudine:) Iata obiceiurile mamelor fericite.

Mamele fericite nu cauta perfectiunea.

Nu se asteapta ca ceilalti sa fie perfecti si nici ca ele sa fie perfecte (cel putin, nu tot timpul). Astfel, ele isi seteaza asteptari realiste privind rolul lor de mamici, modul in care isi cresc copilul si cum anume au grija de casa si de restul familiei. Mamele fericite nu se afla in competitie cu nimeni, ci se accepta asa cum sunt si tind sa se dezvolte pe zi ce trece si sa devina mai bune. Perfectionismul nu face decat sa ne iroseasca energia si sa ne adanceasca nemultumirile.

Mamele fericite ii fac pe cei din jur fericiti.

Acest lucru se intampla nu pentru ca indeplinesc dorintele tuturor ci pentru ca se iubesc pe ele insele si se accepta. Fiind un parinte fericit, insufli celor din jur starea ta de bine care se va raspandi la nivelul intregii familii. De asemenea, atunci cand suntem fericiti, tindem sa vedem ce este mai bun in cei din jur si in situatiile cu care ne confruntam, devenind astfel mai optimisti.

Mamele fericite accepta momentele dificile si invata sa le depaseasca.

Ele nu isi critica copiii si nici nu se concentreaza pe greseli. Acestea cauta sa imbunatateasca si sa corecteze comportamentul copiilor fiindca ajutandu-i pe ei, se ajuta si pe ele si isi usureaza munca.

Mamele fericite sunt sincere.

Mamele fericite incearca sa fie sincere in cea mai mare parte a timpului, chiar si atunci cand le este dificil sa faca acest lucru.Copiii lor stiu ca atunci cand mamicile spun ceva, atunci se vor tine de cuvant, indiferent daca e vorba de o promisiune sau o negociere. O astfel de atitudine inseamna un nivel mai ridicat de incredere din partea copilului in tine ca parinte, dar si ca persoana. Atunci cand sunt obosite, cer ajutorul celor din jur si iau o pauza, iar atunci cand copiii le pun intrebari dificile, le raspund sincer, pe intelesul lor.

Mamele fericite se joaca.

Copiii au nevoie de implicarea parintilor in viata lor, iar acest lucru e bine cunoscut de mamicile fericite. Ele nu vor rata niciun moment in care sa pretinda ca sunt vrajitoare cand amesteca in oala cu ciorba, nu vor ezita sa joace sotron ori sa danseze impreuna cu copilul lor. Atunci cand sunt in dispozitia necesara, mamele fericite se joaca „serios” cu cei mici, acordand atentie si bucurandu-se de activitate.

Mamele fericite ii asculta cu adevarat pe copii.

Asculta incercand sa nu judece, cu scopul de a intelege si nu pentru a arata ca ele au dreptate. De asemenea, isi dau seama cand sunt tentate sa judece sau sa critice si incearca sa evite acest lucru. Ascultarea activa se poate invata, construindu-ne treptat atitudinea potrivita in comunicarea cu ceilalti.

Mamele fericite au compasiune fata de propria persoana.

Ele stiu ca greselile sunt inevitabile, dar pot fi reparate prin sinceritate şi deschiderea de a invata si incerca lucruri noi. Asa ca invata sa reactioneze la propriile greseli sau esecuri cu intelegere si orientandu-se catre solutii, nu catre critica si descurajare.

Mamele fericite invata in permanenta.

Cum altfel ai sti sa raspunzi intrebarilor copilului tau daca nu te-ai documenta in permanenta? Cum ai sti sa ii raspunzi de ce e albastru cerul, de ce uneori si luna si soarele sunt pe cer sau cum anume creste o planta in interiorul pamantului? De asemenea, invata in permanenta sa fie mame mai bune, atat din propria experienta, cat si din cea a altor parinti.

Mamele fericite sunt cele care aleg sa fie fericite.

Fiecare mama are oportunitatea de a alege ce fel de mama va deveni. Asta nu inseamna sa vrei sa fii perfecta, ci sa recunosti ca poti invata sa devii mai buna si mai implinita pe zi ce trece. Atunci cand mamicile aleg sa fie fericite, de obicei, copiii le vor urma exemplul.

In plus, studiile arata ca a deveni mama este un eveniment decisiv pentru femei, iar acest lucru duce la imbunatatirea stimei de sine si multe alte beneficii pe termen lung. Peste 73% din mamici se considera parinti buni, iar lucrurile care le fac sa se simta asa sunt:

  • multumirile si complimentele copiilor
  • a imparti sarcini si a avea grija de copil
  • a primi cadouri de Ziua Mamei si cu alte ocazii
  • momentele speciale pentrecute in familie

Cu toate ca studii din anii anteriori aratau ca oamenii fara copii sunt mai satisfacuti de propria viata decat cei care sunt parinti, un studiu recent realizat pe 1 800 000 de americani arata ca nu exista diferente prea mari in privinta starii de bine intre cei cu copii si cei fara copii. Totusi, parintii in sanul familiei traiesc mai multe momente de bucurie zilnica, decat restul adultilor. De asemenea, cei cu copii simt ca sunt mai importanti si mai semnificativi atunci cand ii au aproape pe cei mici, decat atunci cand se afla la departare de acestia.

Tu ce obiceiuri ale mamicilor fericite respecti?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe