characters characters

Lectii pe care le invata fiicele de la mame

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 martie 2023    |   568 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

lectii pe care le invata fiicele de la mame
Ce invata fiicele de la mamele lor, direct si indirect, din relatia lor?

Citeste si:


Relatia dintre mama si fiica - de ce apar dificultatile


Tipare toxice in relatia mama-fiica


Imaginea de sine si stima de sine

Stima de sine a copiilor incepe cu stima de sine a parintilor, iar in cazul fetelor, stima de sine si imaginea de sine a acestora este direct influentata de imaginea de sine a mamelor. Felul in care vorbesti despre calitatile tale pozitive si negative, cat de usor accepti o provocare sau depasesti un esec, cata acceptare si compasiune de sine ai - toate acestea sunt observate de catre fiica ta. Pentru ca esti primul model de rol feminin din viata ei, va prelua fara sa isi dea seama, atitudini si convingeri asemanatoare cu ale tale.

De asemenea, observatiile si afirmatiile pe care le faci la adresa fiicei tale pot avea un impact mai puternic decat iti imaginezi.

Independenta

Mamele le pot invata pe fiicele lor sa fie independente in gandire si actiuni, din punct de vedere financiar si emotional. Presiunea sociala, stereotipurile si inegalitatea de gen pot limita alegerile, planurile de viitor si idealurile fetelor, daca nu primesc din partea familiei suficient sprijin pentru a-si dezvolta independenta.

Codependenta in familie este un alt aspect care poate influenta negativ independenta emotionala a fiicei tale. Cand starile emotionale ale membrilor familiei sunt fuzionale (furia/tristetea/vinovatia unui membru al familiei este preluata imediat de ceilalti), cand membrii familiei au nevoie sa controleze gandurile sau emotiile altor membri ai familiei sau cand parintii nu isi pot gestiona eficient emotiile, iar copiii invata ca trebuie sa ii ajute sa faca acest lucru, independenta emotionala nu este posibila. Fiica ta are nevoie sa isi dezvolte independenta emotionala pentru a avea relatii sanatoase atat in copilarie si adolescenta, cat si la maturitate.


Grija de sine

Fiica ta observa si felul in care ai grija de propriile tale nevoi, nu doar de cele ale celorlalti membri ai familiei. Respectul de sine merge mana in mana cu recunoasterea si implinirea propriilor nevoi - fiziologice si psihologice deopotriva. Iei o pauza atunci cand ai nevoie sa te odihnesti sau sa te relaxezi? Iti acorzi timp doar pentru interesele sau relatiile tale de prietenie?Daca raspunsul este da, inseamna ca o inveti pe fiica ta sa faca acelasi lucru. Daca iti este greu sa faci aceste lucruri, limitele interpersonale te ajuta sa faci aceste lucruri fara sa te simti vinovata si fara sa neglijezi responsabilitatile legate de familie.


Autenticitatea si conexiunea emotionala cu cei din jur

Capacitatea copiilor de a fi ei insisi depinde de relatia cu propriii parinti. Cu cat fiica ta este incurajata sa fie ea insasi in relatiile cu cei din jur, cu atat mai apropiata emotional se simte fata de acestia. Relatiile sociale reprezinta unul dintre factorii care influenteaza cel mai mult fericirea in viata. Asadar, felul in care o accepti pe fiica ta si o incurajezi sa fie ea insasi poate avea urmari pe termen lung in viata sa.


Sentimentul de putere personala

Fiicele invata de la mamele lor ca au puterea de a lua decizii, de a actiona pentru a schimba o situatie sau pentru a-si atinge un obiectiv. Inca de la cele mai mici varste, copiii isi observa parintii si, daca este nevoie, le imita comportamentele. De aceea, este important, ca mama, sa iti dezvolti la randul tau sentimentul de putere personala si sa descoperi felurile in care poti influenta situatiile in care te afli, persoanele din jur sau sansele de reusita.

 
*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe