characters characters

Importanta lecturii

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 mai 2018    |   17222 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

importanta lecturii
Atunci cand copiii citesc cu placere si nu pentru ca trebuie, se descurca mai bine in situatiile de evaluare si isi amintesc mai usor cele citite. Vocabularul lor creste, precum si capacitatea de a intelege textul scris. Cititul de placere este unul din factorii care pot prezice cat de bine un copil se va descurca la scoala. Cunoscandu-se efectele pozitive ale cititului, specialistii recomanda parintilor sa citeasca copiilor inca de la cele mai mici varste. O data ce expunerea copilului la lectura este mai mare, copilul va tinde sa fie mai dispusa sa citeasca si singur, cand creste.

Afla mai multe despre acest subiect:


De ce e bine pentru copii sa citeasca in fiecare zi


Legatura dintre lectura si dezvoltarea copilului


Importanta lecturii – de ce e bine sa ii incurajam pe copii sa citeasca


Simtim cu totii nevoia de a ne grabi, felul in care tehnologia ne face viata mai usoara, dar ne ocupa timpul si ne solicita atentia, presiunea de a le forma copiilor cat mai multe abilitati, asa ca lectura pare sa piarda din ce in ce mai mult teren in fata altor preocupari ale copiilor nostri. Insa este important sa ne facem timp pentru lectura si sa ii incurajam pe copii sa isi faca un obicei din a citi in fiecare zi. Iata de ce:


Cititul ii ajuta pe copii nu doar sa isi dezvolte vocabularul, ci si sa inteleaga ceea ce citesc si sa faca conexiuni cu ceea ce deja stiu sau au auzit. Analfabetismul functional este estimat in tara noastra la procentul de 42%, un procent extrem de ridicat fata de alte tari europene. Lectura cartilor potrivite varstei copilului ii va forma si exersa abilitatea de a intelege, de a face asocieri si de a explica legaturi dintre diverse informatii.


Cititul deschide usi noi prin informatiile pe care le ofera despre orice subiect existent, facand lumea mai vasta, dar in acelasi timp, mai accesibila oricarei persoane. Lectura poate sa il orienteze pe copil catre pasiuni si interese noi.


Cititul ofera copiilor distractie si ocupatie. Lectura de placere aduce copiilor nu doar beneficii intelectuale, ci si emotionale. Lectura poate creste empatia si compasiunea copiilor, aratandu-le perspective diferite asupra unei situatii, dar poate si sa scada nivelul de stres, fiind o modalitate de relaxare.


Cititul dezvolta abilitati lingvistice vitale si implicit ajuta la dezvoltarea cerebrala si formarea de noi conexiuni neuronale. Toate informatiile noi pe care copiii le afla genereaza activitate cerebrala, care consta in crearea de legaturi noi neuronale, sustinand astfel dezvoltarea cerebrala a copilului tau. Pentru ca informatiile citite sa ramana in memoria copilului, este important sa vorbesti cu el despre lecturile sale, sa il incurajezi sa foloseasca aceste informatii in jocurile sale si sa tina un jurnal al lecturii.


Cititul de placere este unul dintre factorii care prezic succesul in viata, alaturi de educatie. Copiii care citesc de placere tind sa aiba ambitii mari si sa reuseasca in viata. Iar modalitatea cea mai simpla prin care il poti incuraja pe copil sa citeasca este sa ii oferi carti despre subiectele care il intereseaza, oferindu-i apoi ocazia sa isi aleaga singur si alte carti.

Comentează:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe