characters characters

Beneficiile lecturii

De ce este bine pentru copil sa citeasca in fiecare zi

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 aprilie 2018    |   14626 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

beneficiile lecturii
Copilul tau citeste in mod constant? Citeste carti, stiri sau reviste? Majoritatea comportamentului de lectura a tinerilor consta in citirea postarilor de pe platformele sociale sau a articolelor. Totusi, lectura cartilor este extrem de importanta si poate aduce nenumarate beneficii.

Citeste si alte materiale despre lectura la copii:


Rolul lecturii in formarea personalitatii copilului

Cum poate fi promovata lectura in scoli – idei de proiecte


Beneficiile lecturii. De ce este bine sa il incurajezi pe copil sa citeasca?


Iata ce castiga in timp copiii care isi fac obiceiul de a citi in fiecare zi si care descopera placerea lecturii.


O capacitate mai ridicata de concentrare a atentiei
Lectura presupune mentinerea atentiei asupra cartii pentru o perioada destul de indelungata, mai ales in situatiile in care copilul citeste cu placere. Atentia, la fel ca alte functii executive, poate fi imbunatatita prin exercitiu. Astfel, lectura il ajuta pe copil sa isi concentreze atentia si in alte situatii (de exemplu, atunci cand rezolva o problema la matematica).


Rezultate scolare mai bune
In general, copiii care citesc mult au un vocabular mai extins, inteleg mai repede un text, au o acuratete mai ridicata a gramaticii si rezultate scolare mai bune.
Cartile ii expun pe copii la mult mai multe cuvinte decat programele pe care le pot urmari la televizor, de exemplu. Lectura imbogateste si cultura generala a copilului, putand duce la cresterea interesului sau pentru invatare, ducand implicit la rezultate scolare mai bune.


Activitate mintala mai eficienta
Lectura creste functionalitatea creierului fiindca imbunatateste memoria, functionarea creierului si reduce cu 32% aparitia declinului cognitiv la varsta inaintata.


Un nivel de stres mai scazut
Atunci cand citesc cu placere, lectura poate duce la diminuarea nivelului de stres pe care il resimt cei mici, fiind o modalitate de relaxare si „evadare”. Cititul poate aduce o stare de bine la fel de ridicata ca si exercitiile fizice sau simpla ascultare a muzicii, alte modalitati de relaxare care pot fi recomandate copiilor.


Un somn mai odihnitor
Copiii care au dificultati in a adormi pot fi incurajati sa citeasca inainte de somn. Lectura ii ajuta sa isi reduca stresul sau anxietatea si incurajeaza somnul, spre deosebire de folosirea tabletelor sau telefoanelor, care au efectul opus.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe