characters characters

Cum poate fi promovata lectura in scoli – idei de proiecte

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 septembrie 2014    |   32073 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/departmentofed/9609072446/

Stim ca e important ca elevii sa citeasca, dar cand incercam sa ii ajutam sa descopere bucuria lecturii, de multe ori avem dificultati. Asa ca poate este momentul sa trecem la actiune pentru a promova lectura in scoli, organizand proiecte sau activitati mai complexe.


Iata cateva strategii care au fost puse in aplicare in scoli din alte tari:


 • Lectura independenta zilnica. Timp de 15 minute, in fiecare zi, copiii din clasa isi scot o carte si citesc independent, fiecare ce ii place. Poate fi o idee pe care sa o puna in aplicare profesorii de limba romana sau de limbi straine, dar si profesorii care predau alte materii si sunt iubitori de carti:).
 • Coltul lecturii este un spatiu din clasa amenajat pentru lectura. Aveti nevoie de un raft cu cateva carti, coli albe lipite pe perete si niste instrumente de scris. In pauze, copiii pot scrie citatele care i-au impresionat cel mai mult pe foile albe. Pe una dintre coli, ei pot scrie si cuvintele pe care le-au intalnit, dar nu le inteleg, iar la sfarsit de zi le poti scrie sinonimele alaturi.
 • Biblioteca online este o optiune moderna pentru a promova lectura in randul copiilor. Unele scoli sunt abonate la reviste si biblioteci online si au amenajat un spatiu in incinta scolii, unde elevii pot accesa informatiile care ii intereseaza de pe calculatoare.
 • “Lectura in imagini” este numele unei campanii de promovare a cititului in scoala prin afise in care apar fotografii cu profesorii din scoala citind. Langa fotografie, sunt trecute titlurile cartilor preferate ale profesorilor, recomandarile lor pentru elevi sau cartea pe care o citesc in prezent.
 • Schimburi de carti. Fiecare elev din clasa aduce cate o carte pe care o ofera unui alt coleg, in schimbul cartii aduse de acesta. Profesorii sunt bineveniti sa participe la schimb:).
 • Cercurile de lectura gandite ca intalniri de discutii provocatoare avand ca tema cateva carti ce au fost date ca lectura cu cateva saptamani inainte. Conduse de un cadru didactic avizat, aceste intalniri pot fi foarte productive, mai ales daca sunt gandite si exercitii creative pentru descifrarea mesajelor.
 • “Cartile surpriza”. Potrivita atat pentru copiii nehotarati, care inca nu stiu ce vor sa citeasca, dar si pentru cititorii pasionati care vor anticipa cu bucurie si nerabdare titlul cartii primite, aceasta idee ii poate incuraja pe copii sa citeasca si alte genuri literare decat cele preferate.In interiorul bibliotecii de la scoala, aranjeaza cateva mese pe care sa pui carti a caror coperta si prime pagini sa fie invelite in hartie maro. Fiecare elev alege o carte fara sa ii cunoasca titlul, doar rasfoind-o putin.

Pentru a promova lectura, e nevoie ca scolile sa pastreze o relatie buna cu parintii si sa ii informeze in permanenta despre noile aparitii in biblioteca scolii si evenimentele care promoveaza lectura organizate in incinta scolii sau in oras. In scoala copilului tau sau in scoala in care predai ce activitati se organizeaza pentru a incuraja lectura?

Comentează:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • dorina spatariu
  dorina spatariu    12.09.2014 - 21:01
  Eu am initiat 'O ora de poveste' acum aproape 10 ani ,un program de vara de o ora in zilele de duminica si de sarbatoare timp in care copiii de toate varstele vin si se joaca jumatate din timp(remy,puzzle,integrame,jucarii,desen,pictura)iar cealalta jumatate e de lectura si miscare -citim povesti sau texte scurte si avem cateva jocuri cu miscare pe care le facem la final.Am avut si concurs de creatii literare. Este frumos,armonie,amicitie. Locuiesc la tara si copiii veniti de la oras au venit cu placere ani intregi...e un mod de a le 'multumi'celor care de-a lungul vremii mi-au intins mana...pentru copii e 'firesc'...EU STIU CA E UTIL

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe