characters characters

Rolul lecturii in formarea personalitatii copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 februarie 2017    |   31665 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

rolul lecturii in formarea personalitatii
Cititul este una dintre abilitatile de baza ale oamenilor. Citind, reusim sa ne adaptam la lumea din jur, dar si sa evoluam intelectual si moral. Lectura influenteaza toate aspectele dezvoltarii copilului tau, fiind asociata chiar si cu un nivel ridicat de sanatate la maturitate, dupa cum vom afla in randurile de mai jos.

Daca vrei sa afli mai multe despre cum influenteaza lectura dezvoltarea creierului, iata si un documentar in limba engleza:

Lectura este importanta pentru ca:


Imbunatateste relatia dintre parinte-copil

Momentele petrecute din primii ani de viata in bratele parintelui care ii citeste o poveste copilului vor consolida relatia dintre cei doi.

Recomandare: Incepe cat mai de timpuriu sa ii citesti copilului ca o forma de legatura emotionala

Imbunatateste capacitatea de concentrare a atentiei

Cand copilul inca nu stie sa citeasca, ascultarea povestilor pe care i le citeste parintele il ajuta sa se linisteasca si sa isi concentreze atentia asupra cuvintelor spuse de parinte. Este un exercitiu extrem de util pentru prescolari, care au nevoie sa isi exerseze rabdarea si atentia.

Recomandare: Citit impreuna povesti din ce in ce mai complexe, pornind de la nivelul de atentie al copilului tau.

Faciliteaza aparitia unor noi circuite neuronale

Cititul duce la schimbari in structura cerebrala, dand nastere la noi retele neuronale si conectand mai multe regiuni ale creierului.

Recomandare: Foloseste cititul ca un exercitiu si o traditie in familie. Discuta despre cuvintele pe care copilul nu le intelege si semnificatia pe care o au in contextul despre care tocmai ati citit.

Ii invata pe copii despre limba pe care o vorbesc

Ascultand povesti si apoi citindu-le ei insisi, copiii invata implicit despre ritmul vorbirii in limba nativa, despre structuri si reguli gramaticale si despre semnificatia cuvintelor.

Recomandare: In activitatea de lectura a copilului tau, pune accentul pe vocabular, pe structura si definirea cuvintelor pentru a-l ajuta pe copil sa inteleaga mai bine ceea ce citeste.

Ii ajuta pe copii sa fie mai inteligenti

Un studiu realizat in 2013 sugereaza ca parintii ar trebui sa promoveze un stil de lectura interactiv pentru a-i ajuta pe copii sa isi dezvolte IQ-ul. Stilul interactiv de lectura inseamna adresarea de intrebari deschise copilului in timpul lecturii povesti. De exemplu: „Ce crezi ca se va intampla dupa ce puiul de urs ajunge acasa?”.
Recomandare: Cand citesti povesti copilului tau, fa pauze din cand in cand si intreaba-l pe copil ce crede ca urmeaza, de ce un personaj a actionat intr-un anume fel sau cum altfel ar fi putut sa procedeze.

Cititul este un bun predictor la sanatatii din perioada de adult.

Se pare ca abilitatea de a citi este asociata cu  succesul academic, oportunitatile profesionale si venitul castigat. Acestea au un impact asupra accesului la o asigurare de sanatate, la servicii medicale mai bune si chiar tendinta de a te muta intr-o zona a orasului mai sigura din punct de vedere al delincventei. In plus, cei care citesc din obisnuinta au un rol mult mai activ in gestionarea propriei vieti si in sanatatea proprie si a celor din jur.

Cartile sunt companioni deosebiti ai copiilor in zilele lor proaste.

Cand copilul se simte rau sau e plictisit, trist ori lipsit de chef, cartile sunt cele care ii pot schimba dispozitia emotionala.

Lectura ii ajuta pe copii sa fie mai empatici si nu in ultimul rand le dezvolta creativitatea. Tu ce parere ai despre rolul lecturii in dezvoltarea copilului tau?

*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/misgoddess/8795630913/in/photostream/


Citeste si:

Motivatia pentru lectura. Cum cresti un cititor

Cum poate fi promovata lectura in scoli - idei de proiecte

Strategii de lectura. Cum poate copilul intelege mai bine un text

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Nina Macaria    04.09.2018 - 17:39
    Rolul lecturii în formarea personalității

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    09 august 2024   

    Vacanta de vara nu este doar timpul marilor descoperiri, ci al marilor uitari pentru ca odata inceput anul scolar, multi copii isi dau seama cu groaza ca nu isi mai amintesc prea multe din ce au invatat anul anterior.

  • Obiceiuri care incurajeaza lectura
    Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
    14 februarie 2023   

    Cum poti incuraja lectura in familie, mai ales in randul copiilor? Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa aduci lectura in programul de zi cu zi al familiei tale.

  • Rolul povestilor in dezvoltarea abilitatilor cognitive
    Copiii care asculta povesti pot avea un nou an scolar mai bun 1
    15 septembrie 2022   

    Povestile, citite sau ascultate de catre copii, aduc numeroase beneficii cognitive, dar si emotionale. Pe termen lung, acestea pot influenta pozitiv felul in care copiii se vor descurca la scoala. Daca vrei sa il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun, povestile pot fi un foarte bun punct de pornire. Iata cum si de ce.

Mai multe