characters characters

Importanta increderii in sine

De ce este importanta increderea in sine

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 octombrie 2018    |   4754 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

importanta increderii in sine
Importanta increderii in sine in randul copiilor este usor de demonstrat, dar si usor de trecut cu vederea, in goana noastra dupa note bune la scoala, cursuri extrascolare si alte prioritati care se impun cand vine vorba de viata copiilor nostri. Iata de ce este bine sa acorzi mai multa atentie increderii in sine a copilului tau si cum poti sa il ajuti sa si-o formeze.

Citeste si alte materiale despre increderea in sine:

Cum se construieste increderea in sine 

Doua tipuri de incredere in sine 


Importanta increderii in sine


De ce este bine sa acorzi atentie increderii in sine a copilului:


Increderea in sine si stresul

Un copil care isi construieste increderea in sine va fi mai putin afectat de stres, deoarece stie ca poate face fata dificultatilor. Un copil increzator in propria persoana va fi mai calm si mult mai dispus sa isi asume riscuri si sa actioneze. Increderea in sine inseamna mai putine frici si anxietati, mai multa deschidere catre nou, catre lume si curaj de a infrunta orice obstacol.

Increderea in sine creste motivatia intrinseca

Multi copii care „nu vor sa invete” sau „nu sunt motivati sa invete” sunt de fapt convinsi ca nu pot sa invete si renunta sa mai incerce. Pe de alta parte, cand copilul reuseste sa invete lucruri noi sau depaseste dificultati, oricat de minore ar fi, entuziasmul si bucuria reusitei ii vor da energie sa incerce si alte lucruri noi.

Increderea in sine si rezilienta 

O increderea in sine ridicata nu inseamna lipsa esecurilor sau a greselilor, ci acceptarea faptului ca greselile fac parte din natura umana si ele pot fi remediate.

Increderea in sine si relatiile sociale

Relatiile cu cei din jur se imbunatatesc atunci cand exista o incredere de sine crescuta, deoarece anxietatea sociala scade, iar copiii pot intelege mai bine nevoile celor din jur si pot comunica mai putin violent.

Increderea in sine si autenticitatea

Autenticitatea sau capacitatea de a fi ei insisi este importanta pentru starea de bine a copiilor, dar si pentru siguranta lor. Atunci cand copiii invata sa fie ei insisi, pot face mai usor fata presiunii sociale si influentelor negative ale grupului de prieteni.

Cum poti creste increderea in sine a copilului tau


Invata-l sa recunoasca micile succese.

Puteti face un obicei din a va gandi in fiecare seara la 2-3 succese din ziua respectiva. Nu trebuie sa fie vorba intotdeauna despre reusite majore. Un succes poate fi depasirea fricii, perseverenta atunci cand a intampinat dificultati, evitarea unui conflict la clasa sau acordarea de ajutor unui coleg. Toate lucrurile pe care copilul tau le face mai bine decat inainte se icnadreazala categoria succes, iar constientizarea acestora inseamna un pas in fata catre o incredere in sine mai ridicata.

Aminteste-i de fricile pe care le-a depasit

Orice lucru nou ii va inspira teama copilului tau, insa pe cele mai multe le va depasi. Cand simti ca se confrunta cu teama sau lipsa de incredere in sine, aminteste-i de o situatie in care i-a fost frica la inceput, dar apoi si-a dat seama ca ii poate face fata.

Invata-l sa nu se compare cu alti copii

Comparatiile cu alti copii care se descurca aparent mai bine nu fac decat sa il demoralizeze. Daca ai chiar tu obiceiul de a-i scoate in evidenta copilului tau faptul ca alti copii invata mai bine, sunt mai cooperanti sau mai competenti sociali, invata sa renunti la acest obicei. Spune-i copilului tau sa se concentreze doar asupra comparatiilor cu el insusi: se descurca azi mai bine la matematica decat acum o luna? Isi concentreaza azi mai bine atentia decat la inceputul scolii? Etc.

Vorbeste-i despre importanta obiceiurilor si rutinelor

In general, increderea in sine are de suferit atunci cand ne confruntam cu esecuri. Iar multe esecuri se intampla din cauza lipsei de pregatire pentru sarcina pe care am avut-o de indeplinit. Cand copilul tau amana in mod repetat temele si lectiile, este momentul sa isi formeze noi obiceiuri de invatare. Un astfel de obicei este a incepe intotdeauna cu temele mai dificile. Obiceiurile sunt utile in toate aspectele vietii noastre, ajutandu-ne sa introducem in programul zilnic activitati noi si benefice, precum miscarea fizica, alimentatia sanatoasa sau relaxarea.

Tu cum iti ajuti copilul sa aiba o incredere de sine ridicata?


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe