characters characters

Presiunea sociala in adolescenta

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 noiembrie 2017    |   3977 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

presiunea sociala
Presiunea sociala (influenta pe care cei din jur o au asupra deciziilor si actiunilor noastre) apare de la cele mai mici varste, dar devine mai intensa in adolescenta. Oricat de mult ne-am dori sa fie altfel, este aproape imposibil ca un adolescent sa nu fie influentat de grupul de prieteni din care face parte, chiar daca influenta ramane doar la nivelul convingerilor sau ideilor. De cele mai multe ori insa, influenta sociala care ii ingrijoreaza cel mai mult pe copii este cea la nivelul comportamentului, care ii poate aduce pe adolescenti in situatii problematice.

Cum actioneaza presiunea sociala

Presiunea sociala poate lua doua forme, dupa spusele cercetatorilor: presiunea sociala implicita si explicita. Aceasta din urma se refera la dinamica ce rezulta din surse externe, in timp ce presiunea implicita vizeaza ceea ce copilul internalizeaza. Spre exemplu, un adolescent isi poate schimba stilul vestimentar dupa ce se muta la o scoala noua. Acest lucru se poate datora faptului ca hainele sale sunt percepute ridicole de ceilalti (presiune explicita) sau pentru ca isi doreste sa se integreze in grup (presiune implicita). 

Presiunea implicita influenteaza dezvoltarea creierului la adolescenti. Un studiu realizat recent arata ca presiunea sociala influenteaza parti din creier implicate in asumarea riscului si obtinerea de recompense. Cu alte cuvinte, e mai probabil ca adolescentii sa se angajeze in comportamente de risc, atunci cand se afla in preajma prietenilor decat daca ar fi singuri. „Acesta e unul din punctele in care parintii trebuie sa ofere foarte multa si atenta indrumare, copiilor.”, spun cercetatorii. 

Cum poti sa ajuti copilul sa faca fata presiunii sociale

Presiunea sociala ramane o prezenta constanta in viata noastra, chiar si la maturitate, pentru cei mai multi dintre noi. Insa in adolescenta presiunea sociala poate avea efecte nefaste asupra copilului si este bine sa il ajuti sa ii reduca impactul. Iata cateva modalitati prin care poti face asta:

Stabileste o relatie de comunicare cat mai buna, deschisa si onesta.

Este preferabil sa comunici cat mai deschis cu copilul tau din primii ani de viata, pentru ca relatia dintre voi sa fie suficient de apropiata incat in adoelscenta copilul tau sa aiba incredere in tine.

De aceea, incurajeaza-ti copilul sa puna intrebari si ofera-i sprijin sa descopere moduri in care poate sa actioneze astfel incat sa ii fie bine.

Invata-l despre siguranta si despre valori morale.

Cand copiii sunt invatati de la cele mai mici varste ca este prioritar ca ei sa se simta in siguranta in orice context s-ar afla, le este mai usor sa faca fata presiunii sociale atunci cand devin adolescenti. Cele mai semnificative consecinte ale presiunii sociale apar atunci cand adolescentii cedeaza in fata ei in situatii care implica riscuri. De aceea, accentul pe siguranta si integritate fizica si morala este important pentru a creste un copil capabil sa faca fata presiunii sociale.

Ajuta-l pe copil sa gaseasca un grup de prieteni in care simte ca apartine.

Nevoia de apartenenta sociala este prezenta la toti oamenii, asa ca nu subestima improtanta relatiilor de prietenie in adolescenta. Cand adolescentul isi gaseste un grup de prieteni cu influenta pozitiva, care il accepta si il apreciaza, presiunea sociala devine mai putin problematica. Sprijina-l daca observi ca are nevoie de prieteni: recomanda-i sa se inscrie la cursuri extrascolare unde poate cunoaste alti copii, incurajeaza-l sa faca voluntariat in organizatii pentru adolescenti sau sa isi invite acasa colegii cu care se intelege bine.

Fii implicat si ramai informat in legatura cu relatiile de prietenie ale adolescentului tau.

 De fiecare data cand poti, fii acolo, nu doar prezent, ci si interesat despre ce face copilul tau si ce i se intampla. Descopera ce ii place si ce nu ii place, fa cunostinta cu prietenii sai, ofera indrumare si protectie. 

Asigura-l de sprijinul tau neconditionat.

Multe dintre comportamentele riscante in care se implica adolescentii au loc in contexte pe care parintii nu le-ar aproba oricum: petreceri, iesiri in oras in locuri periculoase, activitati sportive riscante etc. Este posibil ca adolescentul tau sa ajunga intr-o astfel de situatie inconfortabila, din care ar vrea sa iasa, dar din care nu ar putea fara ajutorul tau. Asigura-l ca oricare ar fi contextul, poate sa iti ceara ajutorul (de exemplu, poti sa vii sa il iei de la petrecerea care devine inconfortabila pentru el) oricand, fara teama de pedepse exagerate. Teama de pedepse, convingerea ca parintii nu ii vor intelege sau vor fi dezamagiti de ei ii imping pe adolescenti catre alegeri nefericite care pot avea consecinte negative asupra dezvoltarii lor. Increderea dintre voi poate preveni aceste probleme.

Nu in ultimul rand, arata-i copilului ca il iubesti prin tot ceea ce faci si prin tot ceea ce spui. Iubirea neconditionata primita in familie il poate ajuta pe copil sa se simta suficient de apreciat si de increzator in sine pentru a face fata presiunii sociale.

*Sursa foto:

Citeste si:


Preventia depresiei la adolescenti


"Nimic nu-i convine!” Nemultumirea de sine la adolescenti

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe