characters characters

Incredere in sine - psihologie si parenting

Doua tipuri de incredere in sine si cum se formeaza acestea in copilarie

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 septembrie 2018    |   3670 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

incredere in sine psihologie si parenting
Tim Elmore, psiholog si fondator al organizatiei Growing Leader, arata ca in cadrul unui studiu realizat cu tineri din Mexico, India si Singapore, primul motiv pentru care tinerii cred ca nu pot sa isi asume rolul de lideri este: „Nu am incredere in mine.”.

Desi stim in teorie ca increderea in sine este importanta la orice varsta, cand vine vorba de copii, simplele laude sau incurajari verbale nu vor fi suficiente pentru a-i ajuta sa devina increzatori in ei insisi. Cum se formeaza increderea in sine in copilarie si care este drumul cel mai potrivit catre aceasta?

Citeste mai multe despre increderea in sine:

Cum se invata increderea in sine 

Cum sa cresti un copil increzator in sine 


Putem vorbi despre doua drumuri care duc la increderea in tine la copii si, implicit, de doua tipuri de incredere in sine:

  • increderea in sine care provine din experientele pozitive de viata, din lipsa esecurilor si din evitarea oricaror greseli.
  • increderea de sine care provine de pe urma trairii unor situatii dificile, prin care copiii copiii au invatat cum sa isi foloseasca resursele si cum sa rezolve problemele

Primul tip de incredere in sine este usor de zdruncinat atunci cand copilul creste si nu mai poate fi protejat de greutati de catre parinti. Alte feluri in care le insuflam copiilor si adolescentilor o falsa incredere in sine:

  • Cand ii laudam pentru rezultate care nu sunt exceptionale sau pentru comportamente normale (de exemplu, pentru ca a facut ordine in propria camera).
  • Cand indeplinim toate dorintele acestora, fara sa le cerem sa contribuie in vreun fel la efort
  • Cand asiguram toate nevoile financiare ale adolescentilor si tinerilor, chiar si atunci cand ar putea sa castige singuri bani.
  • Cand le permitem sa nu isi asume riscuri, sa nu incerce lucruri noi si sa nu invete din propriile incercari, incurajandu-le pasivitatea.

Care sunt consecintele unei false increderi in sine?

Copiii care nu s-au confruntat cu esecuri sau greseli datorita protectiei din partea parintilor pot creste cu convingerea ca „Eu nu gresesc si nu am esecuri.” si „A esua este ingrozitor si nu trebuie sa mi se intample niciodata”.Pentru cei mai multi dintre noi insa, esecurile si greselile sunt inevitabile la maturitate, intr-o forma sau alta. Iar confruntarea cu acestea pentru copiii crescuti cu o falsa incredere in sine va duce la zdruncinarea completa a acesteia.

O data cu aceasta, copiii si adolescentii vor tinde sa evite riscuri sau situatii dificile, deoarece nu vor crede ca le pot face fata. Aceasta este situatia multor copii de nota zece in timpul scolii, care, odata ce ajung la maturitate, nu mai continua sa cresca si sa isi puna in valoare potentialul.

O falsa incredere in sine duce si la fluctuatii emotionale extreme, copilul sau adultul trecand de la o excesiva incredere in sine la o totala nesiguranta de sine. Aceste fluctuatii pot duce in timp la probleme emotionale mai grave, precum anxietatea sau depresia.

Pe de alta parte, o incredere in sine autentica, formata din confruntarea cu esecuri sau cu greseli, tinde sa fie mai realista („S-ar putea sa gresesc sau sa esuez, dar voi face tot ce pot pentru a evita acest lucru.”) si mai robusta („Am esuat acum, dar data viitoare voi sti ce sa evit.”).

O incredere in sine autentica incepe cu increderea parintilor in propriii copii. Asadar:

  • Lasa-l pe copil sa faca alegeri si sa se confrunte cu consecintele alegerilor sale, atata timp cat acestea nu ii pun in pericol siguranta sau sanatatea.
  • Invata-l pe copil ca sesecurile si greselile fac parte din invatare si din procesul de crestere si maturizare
  • Invata-l pe copil sa gandeasca critic si sa ia decizii

Nu in ultimul rand, invata sa iti gestionezi propriile anxietati si frici, care pot sta la baza tendintei de a-l proteja pe copil excesiv.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe