characters characters

Disonanta cognitiva

Ce inseamna si de ce este importanta

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 martie 2021    |   1230 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

disonanta cognitiva
„De saptamana viitoare ma apuc sa invat pentru teza”,
spune un elev in timp isi mai incarca un episod din serial. „De saptamana viitoare incepem sa facem sport.”, spune tatal in timp ce se asaza pe canapea. Cati dintre noi nu am avut asemenea momente, in care am stiut ca actiunile din prezent nu corespund neaparat cu valorile sau obiectivele noastre pe termen lung, dar am decis sa nu le schimbam inca? Asemenea momente sunt definite de psihologi prin notiunea de disonanta cognitiva.

Citeste si:

Cum il motivezi pe copil sa faca lucruri dificile


Cum il invatam pe copil sa faca ce este bine pentru el, chiar daca „nu are chef”


Cum recunoastem disonanta cognitiva?


Disonanta cognitiva apare deseori in momentele in care avem nevoie de un efort de vointa pentru a face alegeri pozitive pe termen lung. De exemplu, cand stim ca alimentele care contin mult zahar sunt nesanatoase, dar alegem sa le consumam in continuare. De multe ori, copiii si adultii iau decizii cu efecte negative pe termen lung pentru a evita inconfortul cauzat de disonanta cognitiva. Invatandu-i pe copii si adolescenti despre acest fenomen, putem creste sansele ca deciziile lor sa fie benefice.


Care sunt semnele ca treci printr-o disonanta cognitiva?

  • Simti o tensiune sau un inconfort fizic, dar si emotional.
  • Incerci sa justifici sau sa rationalizezi o decizie pe care ai luat-o sau un comportament pe care l-ai avut.
  • Te simti rusinat sau vinovat de ceva ce ai facut si cauti sa iti ascunzi actiunile de ceilalti oameni.
  • Faci lucruri din cauza presiunii sociale sau a fricii de a nu fi exclus. 

Cum gestionam disonanta cognitiva?

  • Ne schimbam comportamentul pentru a fi consistent cu ideea sau convingerea cu care este in conflict. De exemplu, daca am decis sa limitam consumul de dulciuri si am vrea sa mancam o prajitura, inlocuim prajitura cu un fruct.
  • Ne schimbam gandul sau convingerea. Alegem sa mancam prajitura si ne spunem noua insine ca nu e atat de important sa limitam consumul de zahar.
  • Adaugam inca un gand/o idee care justifica sau reduce importanta hotararii luate. De exemplu, ne spunem ca avem nevoie de ceva dulce pentru a avea mai multa energie.
  • Reducem importanta conflictului dintre alegerile pe care le avem de facut, ajungand sa credem ca nu e atat de important. De exemplu, decidem ca „O prajitura nici nu contine asa mult zahar.”

Toate aceste reactii sunt aproape automate si apar pentru a ne elibera de tensiunea emotionala pe care o simtim cand trecem printr-un conflict legat de o decizie. Alegerea preferabila este de a ne schimba comportamentul in directia benefica pentru noi pe termen lung. Il poti ajuta pe copil sa faca acest lucru incurajand:


Disonanta cognitiva poate fi vazuta ca un mecanism psihologic care ne ajuta sa percepem lumea in mod consecvent. Este un mecanism care ne alerteaza cand nu actionam in concordanta cu credintele, atitudinile sau planurile pe care le avem. Disonanta cognitiva este o oportunitate de a invata si de a creste, atata timp cat o tratam in mod constructiv si alegem sa raspundem in moduri benefice.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe