characters characters

Nevoile emotionale ale copiilor

Cinci nevoi ale copiilor pe care e usor sa le trecem cu vederea

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 aprilie 2019    |   3883 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

nevoile emotionale ale copiilor
A te ocupa de nevoile copilului nu inseamna doar a te asigura ca merge la cea mai buna gradinita sau scoala, a-i oferi cele mai interesante cursuri extrascolare si a-i asigura in general un nivel ridicat de confort. Toate aceste lucruri sunt importante, desigur, dar dincolo de ele, copiii au nevoi emotionale la care parintii trebuie sa raspunda pentru o dezvoltare armonioasa a celui mic.

Citeste si:

Opt nevoi ale copilului pe care acesta nu ti le va spune

Patru intrebari care descriu o relatie armonioasa dintre parinte si copil


Cercetatori din domeniul teoriei atasamentului ne spun ca cea mai importanta modalitate de a ne ajuta copiii sa formeze un atasament sigur este de a-i face sa se simta in siguranta, sa fie vazuti si intelesi. Ce inseamna a-l tine pe copil in siguranta? Ce inseamna sa transmitem ca il “vedem” sau il “intelegem” pe copil?

Sa fie ascultati. Acest lucru inseamna a-l vedea pe copil asa cum este el si nu prin prisma dorintelor noastre despre cum ne-am dori sa fie. Primul pas este sa iti faci timp sa iti asculti copilul cu adevarat. Acest lucru presupune sa ii validezi emotiile, chiar daca ti se par exagerate sau inadecvate. Invata despre ascultarea activa si incearca sa verifici daca ai inteles corect ce iti povesteste copilul.

Sa nu fie etichetati. Inca din ziua in care se nasc, copiii au tot felul de etichete. De la "rasfatat", la "timid", "rebel" sau "imatur", toate aceste etichete pot influenta identitatea copilului. Atat etichetele cu valenta pozitiva, cat si cele cu valenta negativa pot avea efecte nedorite pe termen lung. Etichetele repetate frecvent pot duce la o viziune limitata asupra propriului copil, pe care acesta o va interioriza. Este util sa ii oglindesti calitatile si comportamentele (“Mereu esti atent la detalii, iar aceasta calitate iti va fi de folos intotdeauna.”), dar in acelasi timp, este important sa ii lasi libertatea sa experimenteze cu activitati si domenii diverse. Un copil care este etichetat drept “omul de stiinta al familiei” poate avea retineri cand vine vorba de explorarea unui domeniu artistic, de exemplu.

Sa nu fie comparati cu propriii parinti. De multe ori, parintii isi vad copiii din prisma propriilor experiente de viata pe care le-au avut. Astfel, unii copii ajung sa practice sporturi pe care le detesta, doar pentru ca parintele a fost mereu pasionat de acel sport. In alte cazuri, parintele il protejeaza pe copil excesiv de experiente si activitati care il sperie pe parinte, dar nu si pe copil. Pe masura ce creste, copilul isi da seama ca este separat de tine si ca are nevoi si dorinte care intra in contradictie cu nevoile si dorintele tale. Parintii vor fi nevoiti sa treaca prin acelasi proces de separare, treptat, invatand sa isi vada copiii ca persoane diferite, cu temperament, preferinte si nevoi diferite.

Sa fie vazuti intr-o lumina pozitiva. O atitudine pozitiva si curioasa fata de propriul copil il va face sa se simta iubit si respectat. Acorda-ti timpul de care ai nevoie pentru a rade impreuna cu copilul tau, pentru a aprecia felul lui de a fi si de a se exprima. Apreciaza calitatile pozitive ale copilului tu in loc sa ii critici defectele si invatati impreuna sa va corectati calitatile mai putin pozitive

Sa aiba parinti echilibrati din punct de vedere emotional. Toate aceste nevoi ale copilului vor consuma in mod semnificativ resursele tale emotionale. Este cu siguranta dificil, daca nu imposibil, sa oferim tot timpul copilului raspunsurile emotionale de care are nevoie din partea noastra. De aceea, dezvoltarea personala a parintilor este primul pas pe care acestia il pot face pentru a creste copii fericiti. Cand te simti coplesit de nevoile copilului tau, cand simti ca nu ii poti oferi acestuia atentia si afectiunea de care are nevoie, inseamna ca e momentul pentru o pauza. Ori de cate ori este posibil, incearca sa iti oferi timp pentru odihna si relaxare. Cooperarea cu partenerul de viata este esentiala in acest sens.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe