characters characters

Dezvoltarea personala in vacanta de vara

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 iunie 2022    |   943 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

dezvoltarea personala in vacanta de vara
Vacantele pot fi benefice nu doar pentru odihna fizica, ci si pentru refacerea emotionala sau intelectuala. Atat parintii, cat si copiii si adolescentii pot folosi zilele de vacanta pentru a reflecta asupra obiceiurilor, modalitatilor prin care fac fata emotiilor dificile sau felul in care comunica in familie. Iata cateva modalitati simple prin care poti acorda atentie dezvoltarii personale in vacanta de vara.

Citeste si:

Provocarea verii: 21 de zile pentru o stare emotionala mai buna


Dezvoltarea personala a parintilor


Dezvoltarea personala in vacanta de vara


Scrie intr-un jurnal al emotiilor in fiecare zi, timp de 10 minute.

La sfarsitul zilei sau intr-un moment linistit de dupa-amiaza, acorda 10 minute unui exercitiu simplu de reflectie: cum te simti in acest moment? Atat copiii, cat si adultii pot avea de castigat de pe urma unui astfel de exercitiu, deoarece inteligenta emotionala incepe cu abilitatea de a constientiza emotiile proprii. Putini adulti au fost incurajati sa dedice timp acestei abilitati si putini parinti isi ajuta copiii sa faca acest lucru. 10 minute pe zi in care sa descrii cat mai exact in cuvinte emotiile, gandurile si starile pe care le simti te pot ajuta sa iti intelegi mai bine reactiile si emotiile in general.

Evalueaza cum au decurs pana acum planurile pentru anul in curs.

La inceputul fiecarui an, facem planuri si liste de dorinte pentru care vrem sa depunem efort. Cat de bine au mers pana acum aceste planuri? Ce te-a ajutat sa le pui in aplicare si ce nu te-a ajutat? Care au fost alegerile bune facute pana acum si care au fost alegerile mai putin bune?

Descopera lucruri noi care iti aduc bucurie

Cand punem prea mult accent pe productivitate, eficienta sau performanta, uitam ca exista si motive de bucurie sau uimire. Fa o lista de lucruri sau activitati pe care ai vrea sa le incerci si acorda-ti timp in fiecare zi sau saptamana pentru ele. Observa daca ti se potrivesc sau nu si gandeste-te daca ai putea sa le incluzi in programul tau mai des. Iata cateva exemple:

  • un hobby nou – poate fi vorba de o activitate artistica sau sportiva, de exemplu
  • un ritual zilnic nou – de exemplu, sa dedici 30 minute pe zi lecturii sau sa mergi la plimbare in fiecare seara.
  • bucurii culinare – incearca un nou mod de a prepara cafeaua, o noua idee pentru micul dejun sau un desert nou potrivit pentru zilele calde de vara

Gandeste-te la convingerile pe care le ai despre lume si viata

Fiecare dintre noi este afectat de convingeri limitative sau convingeri irationale, pe care deseori le transmitem copiilor fara sa ne dam seama. Teama de esec, lipsa de speranta si optimism, sentimentul lipsei alegerilor sau lipsei puterii personale pornesc deseori de la astfel de convingeri, care, ramase neconstientizate, vor conduce majoritatea alegerilor noastre. Iata cateva intrebari care te pot ajuta sa identifici astfel de convingeri irationale sau limitative: Care sunt lucrurile care par imposibile pentru tine si de ce? Ce gandesti prima data cand cineva iti propune o idee noua? Ce impact crezi care un esec sau o greseala?


Cu cat reflectam mai sincer la toate aceste subiecte, cu atat mai usor este sa gasim lucrurile pe care ar fi bine sa le schimbam la noi insine. Vara, cu zilele sale lungi si placute, cu momente de relaxare si liniste poate fi o perioada perfecta pentru a face asemenea exercitii de reflectie.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe