characters characters

Convingerile limitative in randul copiilor

Cand copiii invata sa nu creada in propriul potential

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 februarie 2022    |   935 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

convingeri limitative
Copilul tau are obiceiul sa spuna ca nu poate sa faca anumite lucruri sau nu va reusi sa aiba succes intr-o anumita activitate? Sau poate mai grav, se descrie ca fiind lenes, incapabil sau lipsit de inteligenta? Acestea sunt semnele ca a inceput sa isi formeze convingeri limitative despre el insusi, care pot sta in calea implinirii si fericirii lui pe termen lung.

Citeste si:


Convingeri irationale la care este bine sa renunti pentru a fi un parinte bun


Cresterea increderii in sine a copiilor


Convingerile limitative la copii


Convingerile limitative sunt acele convingeri negative despre noi insine. Copiii ajung sa isi formeze acest tip de convingeri foarte usor, mai ales in urma experientelor dificile de la scoala sau chiar de la gradinita. Atunci cand esecurile si greselile copiilor sunt intampinate cu pedeapsa, critica sau ridiculizare, copiii isi formeaza convingeri limitative despre ei insisi. Acestea sunt usor inradacinate si ii pot urmari pe termen lung, chiar si la maturitate.

Cum recunosti convingerile limitative ale copilului tau?

  • Sunt negative – se refera la defecte, la lipsa unor calitati sau la capacitati limitate ale copilului.
  • Sunt irationale si formulate deseori in termeni absoluti: „Nimeni nu vrea sa fie prieten cu mine.”, „Nu o sa reusesc niciodata.”, „Nu voi intelege niciodata matematica.”, „Nimic nu imi merge bine.” etc.
  • Se pot referi si la alte persoane sau la lume in general. Mai ales in randul copiilor de varste mai mari si in randul adolescentilor, convingerile limitative se raspandesc si in raport cu lumea si viata in general: „Oamenii sunt rai.”, „Viata este un sir de probleme.” sau „Nu poti avea incredere in nimeni.” sunt cateva exemple.
  • Se activeaza si sunt formulate atunci cand copilul se confrunta cu o situatie dificila sau noua, care il sperie.

Convingerile nu sunt simple replici prin care copilul incearca sa primeasca sprijin sau consolare, ci au o componenta puternica emotionala, care afecteaza comportamentul concret al copilului. De exemplu, copiii convinsi ca nu pot invata un sport nu vor fi motivati sa depuna destul efort pentru a incerca sa invete si nu vor urma instructiunile sau pasii necesari. Convingerile limitative spun copilului care va fi rezultatul oricarei incercari, inainte de a avea ocazia sa incerce. De aceea, convingerile limitative sunt daunatoare pe termen lung si este important sa fie depasite.

Cum ii ajutam pe copii sa depaseasca convingerile limitative?


Arata-i copilului tau ca ai incredere neclintita in potentialul lui

De cele mai multe ori, copiii cu convingeri limitative sunt capabili de mai multe lucruri decat cred. Problemele apar atunci cand adultii din jurul copiilor isi pierd la randul lor increderea in potentialul copiilor. Chiar si cand copilul tau are un esec sau nu are o aptitudine naturala pentru un anumit domeniu, arata-i ca esti convins ca are calitati si talente pentru alte activitati. Increderea parintilor in propriii copii reprezinta principala sursa de incredere a celor mici in momentele de indoiala sau teama.

Evita sa folosesti rusinea ca metoda de disciplinare a copilului

Rusinea ii invata pe copii ca este ceva in neregula cu propria persoana, nu neaparat cu actiunile lor. A evita rusinea toxica in disciplinarea copilului nu inseamna a-l scuti de consecintele greselilor lui sau a nu-l lasa sa isi asume responsabilitatea pentru ele.

Ofera incurajari si observa fiecare progres facut de copil

Orice raspuns corect la matematica, orice propozitie tradusa corect dintr-o limba straina sau orice lovitura corecta a mingii merita observate si scoase in evidenta atunci cand copilul nu crede despre el insusi ca poate reusi.


Ajuta-l sa reformuleze convingerile limitative in ipoteze realiste

Toate convingerile limitative au un aspect irational: suntem convinsi ca stim deja ca vom esua, inainte de a incepe sau ca o activitate va fi extrem de dificila sau neplacuta, chiar daca nu am realizat-o niciodata pana acum. Arata-i copilului tau ca asemenea convingeri sunt atat de certe si de absolute incat merita testate. Explica-i, folosind umorul si blandetea, ca nu poate sti dinainte ce se va intampla, asa ca mai intai trebuie sa incerce. Aceasta idee functioneaza pentru situatiile noi. Cand este vorba de situatii deja cunoscute, in care copilul a avut dificultati, arata-i ca este nevoie sa incerce de mai multe ori sau in mai multe feluri inainte de a reusi. De exemplu, daca nu a inteles o lectie la matematica folosind doar manualul, cautati impreuna surse alternative de informatie.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe