characters characters

Cresterea increderii in sine la copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 ianuarie 2018    |   6980 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

cresterea increderii in sine
O incredere de sine ridicata este unul din cele mai mari daruri pe care le poti oferi copilului tau. Copiii cu o stima de sine ridicata se simt iubiti si competenti, iar in timp vor deveni adulti fericiti si productivi. Pentru a creste increderea de sine a copilului tau, poti face cateva gesturi simple:

Ofera copilului tau posibilitatea de a alege si de a-si spune parerile.

Desigur ca nu poti sa il lasi sa aleaga de fiecare data si de multe ori va fi nevoie sa ii oferi tu optiunile, insa simpla idee de a fi el cel care alege il va face sa se simta mai competent si capabil. De exemplu, poti porni de la un mic dejun in care ii oferi copilului posibilitatea sa aleaga intre oua ochiuri sau omleta. Cand copilul poate face alegeri de acest fel in fiecare zi, va invata ca parerea lui este importanta, ca preferintele lui sunt ascultate si ca poate avea un efect asupra celor din jur. Acestea sunt bazele pe care se va construi increderea in sine a copilului tau.

Incurajeaza-l pe copil sa incerce lucruri noi.

Chiar daca nu are succes de fiecare data, in copilarie si in adolescenta, copiii ar trebui sa aiba libertatea si disponibilitatea de a incerca lucruri noi. Fie ca este vorba de sporturi, arte sau domenii stiintifice, increderea in sine a copilului creste daca este incurajat sa le exploreze. Nu este nevoie ca de fiecare data copilul tau sa aiba rezultate exceptionale, este de ajuns sa aiba curajul sa invete ceva nou si sa vada daca i se potriveste. Rusinea pentru ca a incercat ceva nou si nu a reusit nu ar trebui sa fie o experienta a niciunui copil.

Citeste si alte materiale despre increderea in sine a copiilor:

Cum cresti un copil increzator in el insusi


Cum ajuti copilul nesigur pe el insusi


Evita sa faci totul pentru copilul tau.

Fii rabdator si lasa lucrurile sa mearga de la sine. Desi e mai convenabil sa il imbraci tu pe copil pentru a nu pierde timp, lasa-l sa invete singur cum anume sa faca si lasa-l sa-si dezvolte singur anumite abilitati. De fiecare data cand ai tendinta de a face ceva in locul copilului tau, intreaba-te daca nu ii subestimezi abilitatile si aminteste-ti ca atunci cand parintii fac prea multe lucruri in locul copiilor, ii invata pe acestia sa fie neajutorati.

Lasa-l sa stie ca nimeni nu e perfect.

Si explica-i ca nimeni nu se asteapta de la el sa fie. Modul in care reactionezi la greselile si dezamagirile copilului va influenta modul in care va reactiona el. Greselile ni se intampla tuturor si avantajul lor este ca putem invata din ele.

Nu oferi laude nemeritate.

Copiii sunt maestri in a detecta laudele si complimentele care nu sunt reale. Poti sa il lauzi insa specifica pentru ce sunt complimentele. In loc sa ii spui la vederea desenului facut de copil „Uau! Esti un artist in devenire!”, incearca ceva mai autentic precum: „Imi place cum ai combinat culorile.”.

Nu folosi sarcasmul sau etichetele atunci cand vorbesti cu copilul tau.

Evita sa razi de sentimentele sau starile emotionale ale copilului tau, chiar daca uneori pare haios. Daca esti nervos, ia o pauza inainte de a spune ceva ce ai putea sa regreti. Aminteste-ti sa arati copilului ca nu esti de acord sau nu iti place ceva din ceea ce face, nu el in sine ca persoana. Asigura-te ca prin comportamentele tale, copilul intelege aceasta diferenta.

Petrece timp cu copilul tau.

Indiferent daca e vorba de momentele petrecute impreuna pentru a manca sau daca il inveti sa mearga pe bicicleta ori mergeti impreuna la cumparaturi, arata-i ca apreciezi clipele petrecute impreuna si ii oferi toata atentia doar lui. Prin astfel de activitati poti afla ce gandeste copilul tau si poti intari legatura dintre voi.

Incurajeaza curiozitatea.

Uneori intrebarile copilului pot fi obositoare, insa ar trebui mereu incurajate. Intrebarile copiilor sunt importante pentru dezvoltarea intelectuala a copilului: ele semnaleaza capacitatea copilului de a constientiza propriile lacune in cunoastere si intelegere si il ajuta sa isi formeze strategii prin care sa rezolve probleme sau inteleaga situatii noi.

Deschide-i usa spre noi experiente.

Ca parinte, „ai responsabilitatea de a creste expunerea copilului la experiente prin care sa isi dezvolte increderea in a se descurca intr-o lume foarte mare”, spun cercetatorii. Atunci cand permiti copilului sa intalneasca lucruri, oameni si activitati noi, indiferent cat de inspaimantator ar parea, copiii invata ca exista pe lume o mare diversitate de experiente, stiluri de viata si perspective. Experientele noi frecvente il vor face pe copil mai confortabil in fata necunoscutului, o conditie importanta pentru succesul sau la maturitate.

Obisnuieste-l pe copil sa se confrunte cu problemele sau situatiile dificile

Fie ca este vorba de un conflict cu alt copil la locul de joaca, de o lectie pe care nu o intelege sau de un test care il sperie, invata-l pe copil ca cea mai eficienta reactie atunci cand se intampina o problema este sa o confrunte, in loc sa o evite sau sa amane. Astfel, isi consolideaza rezilienta si increderea in capacitatea sa de a rezolva probleme.

Tu cum iti ajuti copilul sa aiba mai multa incredere in sine?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe