characters characters

VIDEO. Dezvoltarea inteligentei emotionale intre 12 si 18 luni

02 septembrie 2019    |   1194 vizualizări

Varsta: 0 - 18 luni.

Dupa aniversarea primului an, intre 12 si 18 luni, copiii incep sa perceapa lumea intr-o maniera proprie, sa dezvolte o personalitate unica, un simt al propriei persoane si al celor din jur. Deja incep sa mearga, rostesc cateva cuvinte pe care le poti recunoaste si raspund din ce in ce mai mult la o varietate de situatii. Este varsta la care se recunosc in oglinda sau intr-o fotografie si se bucura sa fie in centrul atentiei.


Urmareste intregul video:

 

Varsta la care invata sa comunice sentimente

Perioada 12-18 luni inseamna si multe chicoteli, cei mici incepand sa demonstreze un simt al umorului - rad cand va jucati impreuna - dar si sentimente de frustrare care trebuie intelese si abordate cu mare atentie de catre parinti.


Din punct de vedere emotional, este varsta la care copilul invata cum sa comunice sentimentele si starile pe care le traieste, manifesta un simt al posesiei asupra jucariilor si oamenilor si devine gelos cand atentia este indreptata asupra altor persoane.


”Este important ca celui mic sa i se vorbeasca despre sentimente si despre ceea ce simte. De exemplu, cand observi ca este fericit, spune-i acest lucru. Un alt exercitiu benefic este ca parintii sa ii citeasca celui mic si sa priveasca impreuna imaginile in care se pot observa emotii din interiorul cartilor. In acest mod, copilul invata ca este perfect normal sa aiba diferite sentimente si sa le manifeste”, declara Valentina Secara, specialist educatie timpurie.

 

De asemenea, 12-18 luni este perioada la care micutul va ia in brate din senin sau, ocazional, se ascunde de persoanele pe care nu le cunoaste.


”Din punct de vedere socio-emotional, este varsta la care incepe sa aiba amintiri, varsta la care incepe sa aiba reactii la persoane necunoscute. Tine cont de acest lucru si, pe cat posibil, nu insista in introducerea unei persoane pe care copilul nu o agreeaza. Da-i lui posibilitatea sa accepte in ritmul sau, indiferent ca este diferit de al tau, persoana nou venita in casa. Mergeti in vizite, mergeti sa vedeti alti copii fara nici o teama de boli, de vreme, de alte conditii. Este viata pe care o doresti pentru copilul tau si pentru adultul de maine”, spune Valentina Secara, fondatoarea centrului de training pentru parinti si educatori FIRST 7.

 

Fii un sustinator pentru copilul tau curios si ajuta-l sa invete, sa creasca si sa-si dezvolte increderea in abilitatile lui.

Dupa varsta de 12 luni, cel mic deja incepe sa mearga, este curios si isi doreste sa exploreze. Desi se simte in largul lui si recunoaste locurile familiare, se manifesta curiozitatea si dorinta de a descoperi locuri si lucruri noi. In acelasi timp, are nevoie si sa se simta in siguranta, protejat si iubit. Este important sa ii sustii curiozitate si sa ii dovedesti ca esti alaturi de el in cazul in care are nevoie. Vegheaza-l de la o distanta mica, permitandu-i sa se simta liber si confortabil. Vei observa ca, daca ii acorzi spatiu de explorat, cel mic va capata mai mult curaj si incredere in propria persoana. De asemenea, pentru un plus de siguranta, cel mic adopta adesea o paturica sau o jucarie pe care si-o doreste in preajma sau chiar alaturi de el. Asigura-te ca aceasta se afla intotdeuna la indemana.


”In plus, ce ai mai putea face, ar fi sa il sprijini emotional in absolut tot ce isi doreste sa descopere. Sunt alegerile lui, temerile lui, si nu ale tale. Acorda-i aceasta incredere, delimiteaza cele doua aspecte in asa fel incat sa ii dai copilului posibilitatea sa ia contact cu mediul fara a-l influenta cu temerile sau cu prejudecatile pe care le putem avea noi, parintii”, Valentina Secara, specialist in educatie timpurie.

 


Copiii invata cel mai bine cand sunt lasati sa se joace, sa exploreze si sa isi urmeze interesele


Dupa varsta de 12 luni, copilul incepe sa isi doreasca sa fie independent si se indeparteaza de parinti pentru perioade scurte de timp, de regula 15-20 de minute. Acesta se bucura sa se joace singur sau in preajma altor copii, insa nu impreuna cu acestia. De aceea, este important sa ii asiguri cat mai multe oportunitati de a se juca alaturi de copii de o varsta cu el sau mai mari, fara a-l obliga sa interactioneze cu ei. La aceasta varsta, cei mici nu se bucura sa imparta jucariile. Abia incepand cu varsta de 3 ani, cei mici vor invata sa se joace in mod interactic cu alti copii.

 


Stabiliti rutine si faceti procesul de tranzitie cat mai lin


Stiind la ce sa se astepte il ajuta pe cel mic sa se simta in siguranta, increzator si in controlul lumii lui. Incercati sa pastrati rutinele zilnice in aceeasi ordine si, aproximativ, la aceeasi ora si anunta-l cand va urma o tranzitie sau o schimbare. Acest lucru il ajuta pe cel mic sa anticipeze, sa se pregateasca si sa faca fata schimbarilor din fiecare zi. De exemplu, poti sa-i spui copilului: ”Dupa pranz, ne vom aseza pe patul tau si vom citi o poveste.”

 

Lucruri specifice la momente specifice

In aceasta perioada, copilul invata si sa spuna ”NU” si, adesea, refuza mancarea pe care i-o oferi sau hainutele cu care vrei sa il imbraci. Vei observa, deasemenea, ca isi doreste lucruri specifice la momente specifice. Ofera-i doua optiuni din care sa aleaga sau adreseaza-i intrebari precum: ”Ai dori sa te incalti sau sa iti iei jacheta prima data?” Astfel, cel mic va simti ca parerea lui conteaza. Poti chiar sa il implici in activitatile familiei si sa il rogi sa puna bluzica murdara in cosul de rufe sau sa stranga jucariile. La final, arata-i ca apreciezi ajutorul oferit.

Despre Campania Educatie de la 0 ani:


Valentina Secara
, specialist in educatie timpurie, fondatoarea gradinitei cu profil britanic Acorns Nursery si a centrului de training pentru parinti si educatori First 7: Dupa 11 ani de proiecte pentru constientizarea nevoii de educatie in cea mai importanta etapa de dezvoltare a copilului, ma bucur sa observ o crestere majora a interesului parintilor romani vis-a-vis de educatia timpurie. Intre 0 si 3 ani, se dezvolta deprinderi, cunostinte, atitudini si valori definitorii pentru adultul de mai tarziu, iar Centrul de training pentru parinti si educatori First 7 vine in ajutor cu o serie de clipuri educationale, care sa ii ajute pe adulti in gasirea de solutii relevante, potrivite, necesare pentru educatia copiilor. Multumim, SuntParinte.ro, pentru sustinerea educatiei timpurii in Romania. Ne dorim sa construim, alaturi de parinti si parteneri care ne impartasesc valorile, generatii de copii empatici, curiosi, creativi, flexibili, capabili sa rezolve probleme, asa cum sunt asteptarile in 2030.


Anca Ghinea, Creative Manager SuntParinte.ro
: A fi parinte este frumos si complicat. Campania de video-uri realizata pe tematica educatiei timpurii aduce pentru parinti, dar si pentru educatori, constientizarea relevantei covarsitoare a tot ceea ce se construieste in educatia copilului pana la 3 ani!


Urmareste videourile:

Dezvoltarea abilitatilor motrice intre 18 luni si 3 ani
Ce trebuie sa invete un copil intre 18 luni si 3 ani
Dezvoltarea inteligentei emotionale intre 18 luni si 3 ani
Ce trebuie sa invete un copil intre 12 si 18 luni?

 

 

 

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe