characters characters

VIDEO. Ce trebuie sa invete un copil intre 12 si 18 luni?

30 iulie 2019    |   1470 vizualizări

Varsta: 0 - 18 luni.



Dupa 12 luni pline de provocari si descoperiri, atat pentru parinte, cat si pentru noul membru al familiei, urmeaza o perioada de 6 luni extrem de importanta pentru dezvoltarea intelectuala, fizica, socio-emotionala si de limbaj a copilului. Intre 12 si 18 luni, copilul devine extrem de activ si energic in miscari, isi face primii prieteni, incepe sa comunice cu persoanele din jur folosind o combinatie de sunete, gesturi si expresii faciale, descopera mediul si modul in care lucrurile din jur functioneaza, pas cu pas. 


Urmareste intregul video  despre Ce trebuie sa invete un copil intre 12 si 18 luni?


Dezvoltarea limbajului

Aparitia primelor cuvinte in jurul varstei de un an este un motiv de sarbatoare si amuzament in fiecare familie. In aceasta perioada, copilul descopera cuvintele, invata regulile limbajului si modul in care adultii il folosesc. De aceea, activitatile pentru dezvoltarea vorbirii sunt extrem de importante, iar adultii care insotesc aceste descoperiri trebuie sa fie calmi, rabdatori si veseli.


Un mediu vesel si armonios este intotdeauna cel in care copilul se dezvolta cel mai bine si care genereaza incredere in propria persoana, indiferent de varsta”, spune Valentina Secară, fondatoarea centrului de training pentru parinti si educatori First 7 si a gradinitei cu profil britanic Acorns Nursery. Specialistul mai atrage atentia asupra faptului ca fiecare copil se dezvolta in propriul ritm, inclusiv in ceea ce priveste limbajul, si recomanda evitarea stereotipurilor in ceea ce priveste varsta aparitiei primelor cuvinte sau a primelor fraze.


Oferirea oportunitatilor de comunicare este cel mai important instrument pentru stimularea vorbirii. Un exercitiu extrem de util pentru crearea de asocieri intre ceea ce copilul vede si limbaj este rostirea de catre adult a denumirii obiectelor pe care copiii le exploreaza si descrierea a ceea ce se intampla in jur. Iar cand copilul incepe sa rosteasca cuvinte dispersate, parintele poate dezvolta o propozitie pe baza cuvantului respectiv, rostind clar si corect toate cuvintele.


De asemenea, cititul povestilor scurte si cantecelele ii ajuta pe copii sa descopere cuvintele si sa isi antreneze atentia.



Dezvoltarea fizica


Alaturi de aparitia limbajului, dezvoltarea fizica este extrem de activa incepand cu implinirea varstei de un an. Copilul incepe sa mearga si chiar alearga, incepe sa se catere, se apleaca, arunca, apuca si impinge obiecte, iar incurajarea si celebrarea tuturor acestor mici reusite contribuie la dezvoltarea unui fizic armonios.


Cand incepe sa se deplaseze si atinge absolut orice din jurul sau, copilul ajunge sa cunoasca mediul, explorandu-l. Este bine sa punem diverse obiecte rafturi, pe care copilul sa le descopere. Aceste obiecte trebuie sa fie realizate din materiale sigure, care nu se sparg si care pot fi bagate in gura.  ”De exemplu, la atelierele senzoriale pentru bebelusi, specialistii nostri in educatie timpurie ii invata pe parinti sa realizeze sticle senzoriale din recipiente de apa plata pline cu texturi diverse, colorate, precum: fasole, orez, lichide colorate sau malai.” Valentina Secara.


Din punct de vedere al dezvoltarii fizice, odata ce mersul devine mai putin ezitant,  First 7 recomanda introducerea pasului peste obstacol si mersul pe sub obstacol. Folositi cutii sau recipiente de apa pe care copilul trebuie sa le ocoleasca sau panglici prinse de obiecte stabile din casa, peste care copilul trebuie sa paseasca. Adultul ii poate oferi un exemplu bun de urmat, asa ca intrati in joc, faceti ceea ce va doriti ca micutul vostru sa faca. El invata de la voi.


Un alt joc distractiv care stimuleaza dezvoltarea fizica, poate fi usor de pus in aplicare cu ajutorul panglicilor colorate prinse de masa. Copilul poate fi incurajat sa paseasca pe sub masa, intr-o ploaie de panglici.


Apare si motricitatea fina pe masura ce copilul incepe sa isi foloseasca manutele pentru apucarea lucrurilor de dimensiuni mici, iar prinderea degetelor parintilor este primul exercitiu pentru dezvoltarea musculaturii manutelor. Parintii pot pune jucarii mici pe podea, incurajandu-l pe copil sa le ridice, ii pot oferi copilului bucati de fructe sau alte alimente incurajand-l sa manance singur cu mana si pot incepe sa il invete utilizarea linguritei.  

Dezvoltarea cognitiva


De la 12 luni, copilul poate indica parti ale corpului la indemnul parintelui, isi recunoaste aparitia in oglinda, devine din ce in ce mai curios cu privire la obiectele din jur si este fascinat de cosurile senzoriale pe care parintii le pot realiza cu minim de efort. Avand diferite compozitii, culori si texturi, cosurile senzoriale sunt variante simple de jocuri ce pot fi pregatite acasa.


Aveti nevoie de o cutie de plastic, iar optiunile de materialele si obiectele pe care le puteti folosi pentru a o umple sunt nelimitate. In functie de tema aleasa sau de ideea de joc, puteti adauga in cutie orez, cereale, boabe de porumb sau fasole si pana la bucati de hartie sau obiecte din plastic.


Tot cu ajutorul cosurilor senzoriale, puteti introduce copiilor si notiuni matematice, cum ar fi compararea dimensiunii, potrivirea, sortarea si clasificarea (folosind nasturi, fasole sau orez), dar si concepte stiintifice, precum determinarea cauzei si a efectului (ce se intampla atunci cand adaugam apa peste nisip?), gravitatia (apa aluneca jos in palnie, nu in sus) si starile de agregare (gheata se topeste)”, Valentina Secara.


Dezvoltarea sociala


Pe masura ce se apropie varsta de un an, copilul incepe sa devina mai putin dependent de mama sau tata si incepe sa socializeze si sa isi faca prieteni. In acest context, specialistul in educatie timpurie atrage atentia asupra unei situatii pe care de cele mai multe ori parintii o gestioneaza in mod gresit. ”Deseori, parintii se intalnesc cu situatii in care copilul impinge, loveste sau ciupeste alti copii de la locul de joaca. Este extem de important ca parintii sa inteleaga ca micutul lor nu actioneaza din rautate, ci doar ca modalitate de explorare. Deseori este surprins si speriat atunci cand celalalt copil incepe sa planga in urma micii agresiuni, tocmai de aceea, parintii trebuie sa abordeze cu rabdare si blandete fiecare astfel de situatie si sa ii explice efectul faptelor sale asupra celor din jur. ” spune Valentina Secara.


De asemenea, este important pentu copil sa invete sa socializeze si cu adulti, nu doar cu copii de varste apropiate. Perioada de apropiere cu un membru al familiei sau un alt adult poate fi tranformata intr-o experienta distractiva prin jocuri tip “hide and seek” au prin oferirea de obiecte familiare copilului.

 


Despre
Campania Educatie de la 0 ani:


Valentina Secara, specialist in educatie timpurie
, fondatoarea gradinitei cu profil britanic Acorns Nursery si a centrului de training pentru parinti si educatori First 7: Dupa 11 ani de proiecte pentru constientizarea nevoii de educatie in cea mai importanta etapa de dezvoltare a copilului, ma bucur sa observ o crestere majora a interesului parintilor romani vis-a-vis de educatia timpurie. Intre 0 si 3 ani, se dezvolta deprinderi, cunostinte, atitudini si valori definitorii pentru adultul de mai tarziu, iar Centrul de training pentru parinti si educatori First 7 vine in ajutor cu o serie de clipuri educationale, care sa ii ajute pe adulti in gasirea de solutii relevante, potrivite, necesare pentru educatia copiilor. Multumim, SuntParinte.ro, pentru sustinerea educatiei timpurii in Romania. Ne dorim sa construim, alaturi de parinti si parteneri care ne impartasesc valorile, generatii de copii empatici, curiosi, creativi, flexibili, capabili sa rezolve probleme, asa cum sunt asteptarile in 2030.

 


Anca Ghinea, Creative Manager SuntParinte.ro
: A fi parinte este frumos si complicat. Presupune sa fii conectat mereu la informatii, intamplari, evenimente si, cel mai important, sa fii conectat la copilul tau, la ce se intampla cu el si in viata lui. Campania de video-uri realizata pe tematica educatiei timpurii aduce pentru parinti, dar si pentru educatori, constientizarea relevantei covarsitoare a tot ceea ce se construieste in educatia copilului pana la 3 ani!


Urmareste videourile:

Dezvoltarea abilitatilor motrice intre 18 luni si 3 ani
Ce trebuie sa invete un copil intre 18 luni si 3 ani
Dezvoltarea inteligentei emotionale intre 18 luni si 3 ani

 

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe