characters characters

De ce nu e nevoie sa distrezi prea mult bebelusul

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 februarie 2021    |   487 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani, 0 - 18 luni.

de ce nu e nevoie sa distrezi prea mult bebelusul
In primul an din viata copilului tau, s-ar putea sa fii tentata sa incerci sa il distrezi pe copil, aratandu-i jucarii, ajutandu-l sa stea in picioare sau pe burta ori incepand frecvent tot felul de jocuri cu el. Desi interactiunea cu bebelusul tau este extrem de importanta, la fel de important este si sa ii permiti sa petreaca timpul observand, jucandu-se din proprie initiativa cu jucarii si exersand in mod natural abilitatile sale motrice, precum rostogolirea, mersul de-a busilea, prinderea si aruncarea obiectelor etc.

Citeste si:

Somnul la bebelusi

Dezvoltarea copilului de la 0 la 12 luni


Janet Lansbury, educator specializat in metoda RIE si autoare de carti despre ingrijirea si educatia copiilor, explica de ce nu este nevoie si nici benefic pentru bebelus sa fie distrat tot timpul de catre adulti. In primii ani de viata, distractia si joaca initiate in mod excesiv de parinte echivaleaza cu distragerea atentiei copilului, iar efectele pe termen lung nu sunt pozitive pentru cel mic.

Bebelusii au nevoie de timp si spatiu pentru a observa lumea din jur, pentru a-si explora abilitatile mortice in continua dezvoltare, pentru a asculta si privi cu atentie ce se intampla in jurul lor. Aceasta nevoie este esentiala pentru dezvoltarea lor intelectuala (in special capacitatea de concentrare a atentiei) si emotionala (capacitatea de a se simti bine cu el insusi, de a-si controla propriile actiuni si de a gasi pe cont propriu modalitati creative de petrecere a timpului).

Acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa petreci timp cu bebelusul tau – dimpotriva. Interactiunea dintre parinte si copil in primii ani de viata este esentiala pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor. Este recomandat sa vorbesti copilului, sa te joci cu el, sa ii zambesti si sa ii arati afectiune de fiecare data cand interactionezi (de exemplu, cand il schimbi, il speli sau il hranesti). Insa la fel de important este ca bebelusul sa aiba momente in care nu interactioneaza cu tine si este liber sa observe si sa se miste. In asemenea momente, poti petrece timpul langa el, observandu-l si relaxandu-va unul langa celalalt, fara a-I propune activitati, jucarii si fara a-i distrage atentia.

Cum arata un bebelus care petrece timpul astfel? Este fericit si linistit :). Iata un material video extrem de sugestiv, in care poti observa cum copilul isi dezvolta treptat abilitatea de a se rostogoli pe burta, fara interventia parintilor:

 

 

 

 

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe