characters characters

Activitati prin care poti incuraja dezvoltarea cognitive a copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 ianuarie 2022    |   3789 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 0 - 3 ani.

activitati dezvoltare cognitiva
Dezvoltarea cognitiva a copilului se refera la toate abilitatile care contribuie la intelegerea lumii din jur si la invatarea de lucruri noi: pornind de la perceptie, atentie, memorie, gandire si continuand cu functiile executive si inteligenta. Toate acestea se dezvolta in functie de experientele copilului de-a lungul timpului, iar anumite experiente si activitati pot incuraja dezvoltarea cognitive mai mult decat altele.

Citeste si:


Abilitatile cognitive ale copiilor


Cum imbunatatim atentia copiilor


Activitati pentru dezvoltarea cognitive a copiilor


Pentru nou-nascuti si bebelusi


Caruselul de jucarii deasupra patutului sau atasate la carucior

Jucariile colorate, care fac zgomot atunci cand sunt miscate sau care sunt in miscare si astfel, atrag atentia copilului in primele luni de viata, il ajuta sa isi dezvolte vederea si atentia.


Jocurile de-a v-ati ascunselea

Jocurile in care iti ascunzi fata de copil pentru a-l surprinde aparand din nou, in care ascunzi obiecte sau jucarii pe care i le arati din nous au pe care copilul trebuie sa le caute si sa le gaseasca il ajuta pe copil sa isi formeze notiunea de permanenta a obiectelor – ideea ca obiectele continua sa existe si atunci cand nu le mai vedem.


Activitati pentru anteprescolari

Joaca simbolica sau “joaca de-a…”

Jocurile in care copiii folosesc un obiect pentru a simboliza un alt obiect (de exemplu, un cearceaf pentru a simboliza pelerina de supererou sau o cutie de carton pentru a simboliza o masina) contribuie la dezvoltarea lor cognitiva. De asemenea, jocurile care imita activitati din realitate (masa de pranz oferita papusilor, vizita la medic sau la magazin etc) sunt benefice pentru dezvoltarea cognitiva a copiilor. Acestea ii ajuta pe copii sa isi dezvolte teoria mintii, gandirea simbolica si imaginatia.

Cantecele si poeziile

Cantecele sunt utile pentru ca imbina doua elemente: muzica si miscarea si, in plus, pot fi instrumente prin care copiii invata lucruri si abilitati noi (de exemplu, cantecele despre animale sau cantecele care ii invata pe copii actiuni de igiena personala). Poeziile dezvolta memoria verbala a copiilor si contribuie la imaginatia celor mici.

Ascultarea povestilor

Copiii care asculta povesti isi dezvolta atentia (deoarece invata sa se concentreze asupra cuvintelor altor persoane), memoria de lucru (pentru ca trebuie sa tina minte detaliile povestii pentru a urmari actiunea), capacitatea de vizualizare mintala (isi imagineaza personajele si actiunea in timp ce asculta povestea) si gandirea (intelege relatiile de cauzalitate dintre evenimente).

Activitati pentru dezvoltarea cognitiva a prescolarilor

Puzzle-uri si jocuri tip labirint

Acestea dezvolta memoria de lucru a copiilor, abilitatile spatiale si strategiile de rezolvare a problemelor.

Jocuri de constructie

Jocurile cu cuburi sau alte jocuri de constructive ii ajuta pe copii sa isi dezvolte abilitatile spatiale, care sunt esentiale pentru intelegerea stiintei.

Jocuri si activitati care implica masuratul, comparatiile sau ordonarea

Roaga-l pe copilul tau sa te ajute cand gatesti si masurati impreuna cantitati sau numarati ingredientele de care aveti nevoie.

Activitati pentru dezvoltarea cognitiva a scolarilor


Jocuri de memorie si atentie

Jocurile de formare a perechilor sau cele bazate pe efectul Stroop sunt doua exemple de activitati care exerseaza memoria, respectiv atentia copiilor de toate varstele.


Intrebari care ii ajuta pe copii sa gandeasca logic

Conversatiile despre lume si viata, despre pareri si informatii, despre luarea deciziilor sau compararea alternativelor ii ajuta pe copii sa isi exerseze gandirea logica. Puteti vorbi despre subiecte de actualitate globale (de exemplu, schimbarile climatice si felul in care le putem opri, ) sau despre subiecte referitoare doar la familia voastra (care ar fi cea mai potrivita destinatie de vacanta, cum puteti imparti bugetul familiei mai eficient etc.). Important este ca in aceste discutii copilul sa aiba ocazia sa gandeasca si sa isi exprime gandurile, nu sa fie invatat cum ar trebui sa gandeasca si care este cea mai buna alternativa.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe