characters characters

Permanenta obiectului. Ce inseamna si de ce este importanta

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 aprilie 2023    |   1047 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

permanenta obiectului
In primele luni de viata, bebelusii nu au abilitatea cognitiva de a intelege ca doar pentru ca un obiect nu se afla la vedere, nu inceteaza sa mai existe. In jurul varstei de 8-9 luni, apare capacitatea de a intelege permanenta obiectului. De ce este importanta aceasta si cum o poti testa la bebelusul tau?

Citeste si:


Activitati pentru dezvoltarea cognitiva a copilului


Dezvoltarea cognitiva a copilului intre 6 si 12 luni


Permanenta obiectului. Ce inseamna si cum o recunosti la bebelus


Permanenta obiectului se refera la abilitatea copiilor de a intelege ca obiectele continua sa existe chiar si atunci cand nu le mai putem vedea sau auzi. Aceasta abilitate a fost descrisa de Jean Piaget, psiholog elvetian, care a formulat teoria dezvoltarii cognitive a copiilor. 


Poti testa aceasta abilitate la copilul tau acoperind o jucarie cu o patura sau asezant o cutie deasupra ei si vazand daca bebelusul tau incearca sa o caute sau nu. Copiii care nu si-au format inca abilitatea de a intelege permanenta obiectului pot reactiona prin frustrare atunci can jucaria este acoperita, ca si cum aceasta a disparut pentru totdeauna.


Studii mai recente arata insa ca in anumite situatii, chiar si bebelusii de 4 luni pot intelege ca obiectele continua sa existe desi nu mai sunt vizibile. Oricare este varsta la care observi aceasta abilitate la copilul tau, este important sa retii ca este posibil ca aceasta sa nu se manifeste in toate situatiile in care va jucati cu obiecte ascunse.


De ce este importanta aceasta abilitate?

Este primul pas catre gandirea simbolica, iar aceasta este la randul ei esentiala in joaca simbolica, in memorie si dezvoltarea limbajului.

In plus, dupa formarea permanentei obiectului, poti observa aparitia anxietatii de separare la copilul tau. Aceasta apare deoarece copilul intelege ca persoanele care pleaca de langa el continua sa existe in alta parte. Prin urmare, daca mama sau tatal continua sa existe chiar si atunci cand ies din camera, copilul isi poate exprima nevoia pentru prezenta acestora prin teama si plans.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe