characters characters

Dezvoltarea cognitiva

Perioada 0-3 ani este o perioada cruciala in ceea ce priveste dezvoltarea cognitiva a copilului tau.

Sa se cunoasca si sa cunoasca lumea, mediul inconjurator si sa descopere “cum functioneaza” viata, dar si lucrurile din jur sunt doar cateva dintre marile procese interioare relevante pentru aceasta etapa.

Dezvoltare cognitiva nu inseamna doar cunostinte ci si o “gama mult mai larga si foarte importanta de capacitatiprecum gandirea, explorarea mediului pentru a-l cunoaste, pentru a stabili relatii, conexiuni intre caracteristicile obiectelor sau ale fiintelor, intre fenomene, evenimente si situatii, rezolvarea de situatii problematice, toate acestea insemnand sa-l invatam pe copil sa gandeasca, sa-si construiasca cunoasterea, pe langa a-i oferi un set cat mai divers de cunostinte despre lumea inconjuratoare”. (Repere fundamentale in invatarea si dezvoltarea timpurie a copilului de la nastere la 7 ani, Coordonator: Dr.Mihaela Ionescu)

Ajuta-l pe copil sa descopere si sa inteleaga lumea si nu uita: fiecare copil este unic.

Cum poti stimula dezvoltarea cognitiva a copilului tau intre 0-3 ani?


Mediul stimulant

"Cercetarile noastre recente au intarit concluziile ca mediul poate contribui la construirea inteligentei, cu precadere, acolo unde interventiile au loc din copilaria timpurie” Protzko explica. Cum? Pune-i la dispozitie copilului diferite materiale ludice, senzoriale daca este inca bebelus, iar daca a invatat sa mearga poti sa ii creezi un mediu inspirational-functional in care poate avea acces la diferite materiale educationale. In acest fel, vei contribui la incurajarea Independentei si Curiozitatii sale. Interdependenta alimentatie-stimularea inteligentei

Stiai ca studii recente au evidentiat legatura dintre alimentatie si IQ


Activitati stimulatoare

Realizeaza activitati potrivite etapei de crestere. De la activitati concentrate in jurul obiectului permanentei pana la activitati mai complexe de constructie sau pictura… toate au rolul lor. Miscarea/sportul, muzica, dansul, pictura sunt doar unele dintre numeroasele arii de manifestare ale copilului tau. “Va invata” in timp ce canta sau danseaza, in ritmul lui. Educatia timpurie potrivit lui Jean Piaget se concentreaza pe invatarea prin joc (Puterea jocului).

Lectiile muzicale au rolul de a accentua progresul achizitionarii abilitatilor cognitive, incluzand limbajul, memoria de termen scurt, capacitatea de a planui etc.

Contexte de invatare

Starneste-i curiozitatea. Realizeaza mini excursii. Da-i timp sa cerceteze fiecare frunza, floare, nor, creanga. Excursia pentru micul copil care a deprins mersul nu are destinatie si nici timp limita.

Relatia apropiata parinte-copil

De multe ori educatorii ii numesc pe parinti: primii si cei mai buni educatori.

Cunostinte

Desi nu sunt cele mai importante, totusi traiul in lumea aceasta implica stapanirea unui set de cunostinte…. fara de care fiecare zi nu s-ar putea desfasura asa cum trebuie. Cum te raportezi la necesarul de cunostinte? Este bine sa te documentezi pentru a sti in ce consta acest set necesar de cunostinte, insa sa ai mereu in vedere ca fiecare copil are ritmul lui de invatare si poate fi atras de anumite aspecte iar de altele nu: poate fi atras de numere, dar nu forme, de exemplu.

Surse:

Repere fundamentale in invatarea si dezvoltarea timpurie a copilului de la nastere la 7 ani Coordonator: Dr.Mihaela Ionescu, Unicef, pag 69

Ginsburg, H.P. & Opper, S. (1988), Piaget’s Theory of Intellectual Development

Labinowicz (1980), The Piaget primer: Teaching, learning, teaching, Office of Child Development, Universitatea din Pittsburgh

J. Protzko, J. Aronson, C. Blair. How to Make a Young Child Smarter: Evidence From the Database of Raising Intelligence. Perspectives on Psychological Science, 2013

Articole despre "Dezvoltarea cognitiva"

Mai multe