characters characters

Abilitatile cognitive ale copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 ianuarie 2019    |   8651 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Abilitati cognitive
Un copil cu abilitati cognitive dezvoltate este un copil care va reusi sa se descurce in majoritatea situatiilor de invatare cu care se confrunta, care detine uneltele necesare pentru a depasi obstacole si a deveni in timp, un adult responsabil, independent si echilibrat.

Toate abilitatile cognitive ale copiilor se dezvolta atunci cand acestia se joaca, exploreaza lumea din jur si invata lucruri noi. Caietele auxiliare pentru clasele primare oferite de Intuitext sprijina si imbina toate aceste activitati, printr-o abordare moderna si interesanta a programei scolare.

Iata care sunt principalele abilitati cognitive de care au nevoie copiii:

Capacitatea de concentrare a atentiei

Se manifesta prin capacitatea de a privi, a asculta si a gandi in sarcinile primite pentru o perioada de timp. Orice proces de invatare si predare, depinde de aceasta abilitate. Fara atentie, nu este posibila invatarea, intelegerea si nici memorarea. Atentia copiilor este incurajata atunci cand lasati sa se joace liber, cand nu sunt intrerupti frecvent din activitatile lor si cand nu petrec prea mult timp in fata televizorului sau calculatorului. De asemenea, proiectele independente ale copiilor, pornind de la interesele lor, sunt ocazii de dezvoltare a concentrarii atentiei.

Este bine de tinut minte ca atentia copiilor depinde si de cat de atractiva este activitatea respectiva pentru ei. De aceea, se recomanda ca profesorii sa prezinte lectiile in maniere cat mai interactive si mai interesante, pentru a capta atentia elevilor la clasa.

Controlul impulsurilor

Este o abilitatestrans legata de capacitatea de concentrare a atentiei, care presupune reglarea propriilor reactii factorii care distrag atentia. Copiii care au un bun control al impusurilor isi reorienteazausor atentia atunci cand au fost intrerupti din invatare sau nu permit factorilor distractori sa ii intrerupa. Pentru a incuraja controlul impulsurilor, asigura-i copilului un mediu de invatare linistit, in care nu poate fi intrerupt usor, asigura-te ca a inteles corect cerintele unei sarcini (deoarece orice dificultate intampina in invatare ii va distrage atentia de la scopul final) si invata-l tehnici de calmare a emotiilor (deoarece emotiile intense au de asemenea efectul de distragere a atentiei). Copiii cu un bun control al impulsurilor invata bine pe cont propriu si se pot concentra mai bine in grupul de studiu sau in proiectele de grup.

Viteza de procesare a informatiei

Se refera la cat de repede intelegem informatiile prezentate si cat de repede facem legatura intre el. Copiii care au probleme in privinta atentiei pot avea si o viteza mai redusa de procesare a atentiei, ramanand in urma atunci cand profesorul preda lectia, de exemplu. Poti incuraja viteza de procesare a informatiei oferind copilului tau ocazia de a juca jocuri educationale cu limita de timp si incurajandu-i capacitatea de concentrare a atentiei si controlul impulsurilor. Copiii cu o viteza redusa de procesare a informatiei invata mai usor daca li se ofera materiale suplimentare lectiei prezentate, daca pot inregistra o lectie sau un curs pentru a-l reasculta mai tarziu si daca, la clasa, profesorii fac pauze pentru a verifica daca toti copiii au inteles explicatiile. Pe de alta parte, copiii cu o viteza ridicata de procesare a informatiilor se pot plictisi usor in clasa, avand nevoie de mai multa stimulare intelectuala, pe care deseori o aduc ei insisi, inventand jocuri, sau citind in timpul orei.

Memoria de lucru

Se refera la abilitatea de a-ti aminti instructiunile sau de a mentine informatia in minte suficient de mult timp pentru a rezolva o sarcina. Folosim memoria de lucru atunci cand de exemplu ne uitam la un numar de telefon si reusim sa il retinem cat timp il formam. Poti incuraja memoria de lucru a copilului invatandu-l sa grupeze informatiile, sa vizualizeze informatiile pe care trebuie sa le retina, sa evite intreruperile si sa isi imparta sarcinile complexe in sarcini mai simple.

Formarea categoriilor

Inseamna organizarea informatiilor, conceptelor si abilitatilor in categorii, dupa ce acestea au fost analizate si evaluate . Categorizarea sta la baza limbajului si la baza organizarii informatiilor despre lume. Il ajuti pe copil sa isi dezvolte aceasta abilitate explicandu-i conceptele noi in modalitati variate si ajutandu-l sa vada ce au in comun doua sau mai multe notiuni sau fenomene. Jocurile bazate pe comparare si analiza ii pot ajuta pe copii sa isi dezvolet aceasta abilitate.

Recunoasterea tiparelor

Este abilitatea care ne ajuta sa ne simplificam lumea in care traim si sa anticipam ce urmeaza sa se intample in anumite conditii date. Il poti ajuta pe copil sa isi dezvolte aceasta abilitate folosind jocuri matematice bazate pe siruri de numere si punand intrebari despre “Ce urmeaza sa se intample acum?” in contextul experimentelor stiintifice sau al vietii de zi cu zi.


Descarca infograficul de mai sus in format PDF de aici.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe