characters characters

Interactiunile reciproce si dezvoltarea copilului in primii ani de viata

Cel mai simplu lucru pe care il poti face pentru dezvoltarea copilului: interactioneaza cu el

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 iunie 2019    |   2027 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

interactiunile parinte-copil
Interactiunile sociale reciproce cu copilul (in care copilul solicita atentia parintelui, iar parintele raspunde la “solicitarea” copilului), in primii sai ani de viata ajuta in mod esential dezvoltarea creierului copilului si, implicit, a abilitatilor cognitive, emotionale si sociale.

Cand un copil plange, gesticuleaza sau cauta sa primeasca atentie, iar adultul de langa ii raspunde prin contact vizual, contact fizic sau folosind cuvinte, are loc o conexiune neuronala care sprijina dezvoltarea comunicarii si a abilitatilor sociale.

Citeste si:

Cum poti sprijini dezvoltarea cognitiva a bebelusului intre 6-12 luni 

Dezvoltarea cognitiva in primii ani de viata 


Absenta acestor interactiuni in schimb, aduce numeroase efecte negative dezvoltarii copilului, a stimei sale de sine, precum si a starii de bine personale.


Specialistii din cadrul Centrului pentru Dezvoltarea Copilului de la Harvard atrag atentia asupra a cinci pasi prin care poti incuraja interactiunile reciproce cu copilul tau. In video-ul de mai sus, vei vedea exemple pentru fiecare dintre acesti cinci pasi:


Acorda interes lucrurilor care ii atrag atentia copilului

Acest tip de interactiune apare cand copilul si parintele se uita impreuna la acelasi obiect (o floare, o imagine, o jucarie etc.) sau urmaresc impreuna acelasi fenomen (de exemplu, cum se preling picaturile de ploaie pe geam sau cum se rostogoleste o minge).

Sprijina-l si incurajeaza-l

Acest tip de interactiune apare:

  • Cand parintele observa ca cel mic priveste cu atentie un obiect si il aduce mai aproape de copil.
  • Cand parintele il ajuta pe copil sa realizeze o actiune.
  • Cand parintele il incurajeaza verbal pe copil sa continue o actiune.

Numirea obiectelor

Cand copilul intinde mana catre un obiect sau observi ca acesta ii atrage atentia si il numesti, il ajuti sa isi dezvolte limbajul, dar in acelasi timp construiesti o relatie mai apropiata cu acesta.

Faceti ceva impreuna pe rand

  • Capacitatea copilului de a astepta sa ii vina randul la joaca sau in alte contexte ii va fi foarte utila cand va incepe sa mearga la gradinita, dar si in alte interactiuni cu copiii.
  • Este important ca parintele sa astepte raspunsurile copilului si sa actioneze in functie de ele.

Acorda atentie copilului cand incepe o noua activitate si urmeaza-l

Atentia celor mici este usor distrasa in primii ani de viata si acest lucru este normal. Copilul se poate juca cateva secunde cu o jucarie, pentru a o abandona si a alege alta. E important ca adultii cu care copilul se joaca sa urmeze copilul in alegerea noii activitati.

Cand aceste interactiuni lipsesc in primii ani de viata, copiii vor avea de suferit din punct de vedere mental, fizic, dar si emotional. Interactiunile sociale reciproce controleaza si nivelul de stres al organismului si modul in care creierul raspunde la hormonii de stres.

Este important sa retii doua informatii importante:

  • Faptul ca nu oferi atentia ta tot timpul copilului nu ii va afecta dezvoltarea in mod semnificativ. Atata timp cat in majoritatea cazurilor parintii raspund cu blandete si afectiune la interactiunile initiate de copil, dezvoltarea acestuia va fi armonioasa. In plus, unii specialisti considera ca atunci cand parintii nu raspund intotdeauna la cererile copilului, acesta invata sa faca diferenta dintre sine si restul oamenilor.
  • Jucariile sau jocurile video nu pot compensa lipsa interactiunilor sociale cu alte persoane si nici nu aduc aceleasi beneficii. In primii trei ani de viata ai copilului, cea mai simpla modalitate prin care poti ajuta dezvoltare sa este sa fii prezent si sa interactionezi cu el.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe