characters characters

Somnul la bebelusi

Acasa cu bebelusul

Propus de: MamaluiVladimir.ro   |   13 octombrie 2020    |   2498 vizualizări

Varsta: 18 ani +, 0 - 3 ani.

somnul la bebelusi
Cand vine vorba de somnul bebelusului, multi avem in minte expresia: „Doarme ca un bebelus.”, nu-i asa? Din pacate, mai ales in primele luni de viata, somnul bebelusului nu este chiar asa cum ne imaginam noi.

Intr-adevar, in mare parte a timpului, in primele doua luni de viata, in majoritatea timpului un bebelus doarme si mananca. Dar asta se intampla si pe parcursul noptii. Bebelusii nu fac diferenta intre zi si noapte la inceput.

Vladimir inca de la inceput se trezea cam la 2-3 ore pentru laptic, el fiind alaptat exclusiv. Inteleg ca pentru bebelusii hraniti cu formula intervalul poate sa se mareasca, dar nu stiu daca este adevarat. In cazul meu nu am avut nevoie de formula, am avut lapte suficient.

Asa ca va imaginati cat de obosita eram, eu fiind obisnuita sa dorm cel putin 6 ore neintrerupte pe noapte. Dar in timp m-am obisnuit cu programul asta, si pot spune ca am inceput sa functionez cat de cat normal.

Semne de somn versus semne de oboseala

Dupa ce au trecut primele doua luni, iar eu ma obisnuiesem cu programul lui de somn, acesta s-a schimbat brusc. Ziua abia avea cate un somn de 30-40 de minute si clar nu era suficient pentru ca se trezea marait si evident obosit. Nu stiam ce sa fac, cum sa il ajut sa se odihneasca mai bine. La Vladimir s-a suprapus acest nou program cu puseul de trei luni.

Pediatrul lui Vladimir mi-a povestit despre somnul bebelusului si despre semnele de somn si oboseala pe care bebelusul le arata. De multe ori acestea sunt confundate unele cu altele.

Semnele de somn sunt semnele care apar atunci cand corpul a primit melatonina si este pregatit sa adoarma. Ele includ: copilul este linistit, se uita in gol, casca, ploapele incep sa-i coboare.

Semnele de oboseala isi fac aparitia cand corpul a depasit momentul prielnic somnului si a inceput sa „pompeze” adrenalina din dorinta de a-si mentine starea de trezie. Ele includ: copilul este foarte activ, da din maini, din picioare, incepe sa se frece la ochi, se trage de urechi si apoi incepe sa fie marait. La copiii de pana la 3-4 luni, plansul de oboseala apare o data cu „cuvantul ouw” (uitati-va la gurita lui si vedeti cum ea se strange si formeaza litera “o”).

Trebuie sa respectam semnele de somn, caci semnele de oboseala ne indica faptul ca deja este prea tarziu.

Regula de 90 de minute

Polly Moore, Director al Sleep Research at California Clinical Trials din San Diego si autor al cartii „The Natural Baby Sleep Solution”, a propus o solutie pentru somnul bebelusului.

Se pare ca metoda functioneaza atat pentru bebelusii sub 3 luni, cat si pentru cei peste aceasta varsta. La fiecare 90 de minute bebelusul trebuie pus la somn intrucat acesta este ciclul natural de odihna al copiilor.

Cand am inceput sa citesc despre aceasta regula, de multe ori nu observam semnele de somn ale lui Vladimir si deja cand incercam sa il culc avea semne de oboseala. Asa ca se intampla sa incerc sa il adorm 40-50 de minute, ca el sa doarma doar 30-40 de minute la un somn. Era epuizant pentru amandoi. Nu stiam ce sa fac in cele 30 de minute cat el dormea: sa mananc, sa fac dus, poate sa pregatesc ceva de mancare.

In momentele acelea as fi incercat orice sa il pot face sa se odihneasca. Spre surprinderea mea, metoda a functionat.

Se calculeaza 90 de minute din momentul in care bebelusul se trezeste. Nu este nevoie ca micutul sa dea semne de oboseala pentru a fi pus la somn (sa se frece la ochi, sa devina iritat, sa caste).

Daca bebelusul nu este pus la somn dupa acest interval va deveni din nou alert (ii va sari somnul) si va adormi mai greu si pentru o perioada scurta de timp. Asadar trebuie tinut cont de ciclul de 90 sau de multiplii, altfel bebelusul intra intr-un nou ciclu de activitate.

Pentru noi aceasta regula de 90 de minute a functionat minunat. Vladimir se trezea odihnit, deloc morocanos.

Cand se trezeste din somn casca. Il pun din nou la somn?

Se poate intampla ca atunci cand se trezeste, bebelusul sa nu fie intotdeauna odihnit. Incercati sa il readormiti. Este important sa se trezeasca fara semne de oboseala.

Luati in calcul ca fiecare bebelus este diferit, sa observati la cat timp dupa ce se trezeste da primele semne de somn. Ar putea fi 80 de minute sau 95.

De asemenea, este total gresit sa privam copilul de somn ziua in speranta ca va dormi mai bine noaptea. Ritmul natural si ciclurile de somn trebuie respectate, altfel bebelusul poate fi suprasolicitat, iar somnul sau va deveni mai agitat.

In cazul nostru, Vladimir adormea destul de devreme seara si se trezea dis de dimineata. Cand se intuneca, incepeau semnele de somn si neaparat trebuia sa il culc. Nu doream sa il chinui si sa il culc la o ora mai tarzie, el tot dimineata devreme se trezea. Adormea pana dimineata, cu treziri pentru laptic la 2-3 ore. Pe masura ce a crescut, a inceput sa se culce la o ora mai tarzie, iar dimineata se trezeste la o ora mai rezonabila.

Cat doarme un bebelus

Ca sa fiu sigura ca doarme suficient, m-am ghidat dupa urmatorul tabel:

somnul la bebelusi

In cazul nostru, Vladimir s-a incadrat in aceste intervale de somn. Daca dormea mai multe ore ziua, somnul de noapte dura mai putin.

Cum au dormit bebelusii vostri?

*Sursa foto principala: Freepik.com


Despre autor

Ma numesc Cristina Marin si sunt mamica norocoasa a unui baietel pe nume Vladimir, care a dorit sa imi ofere cel mai frumos cadou de ziua mea, si sa se nasca in dimineata zilei cand am implinit 28 de ani. De asemenea, sunt sotia unui barbat minunat, Eugen, care m-a cucerit acum ceva timp si inca o face zi de zi, si dupa ani de casatorie. Am inceput sa scriu, cu scopul de a ajuta viitoarele si proaspetele mame cu informatii care le pot fi de folos pe parcursul sarcinii si dupa, dar si pentru putina relaxare, printre nopti nedormite si scutece schimbate. Nu consider ca ceea ce scriu si spun este adevarul absolut, este doar o parere personala datorita faptului ca la un moment dat am trecut prin acea experienta.


Daca iti place ce scriu, poti citi mai multe articole pe blogul meu, Mama lui Vladimir:

Site web: https://mamaluivladimir.ro/


Facebook: https://www.facebook.com/MamaLuiVladimir

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Igiena somnului
    Igiena somnului. Ce inseamna si de ce este importanta
    25 noiembrie 2022   

    Obiceiurile si rutinele de somn care te ajuta sa dormi mai bine poarta numele de igiena somnului.

  • Lipsa somnului la proaspetii parinti
    Cum pot face fata proaspetii parinti somnului insuficient
    27 mai 2021   

    Bucuria de a avea un copil este insotita in cele mai multe cazuri de o lipsa de somn puternica si oboseala fizica acumulata. Unii bebelusi au un somn indelungat si linistit in timpul noptii, in timp ce altii se trezesc des, plang, adorm cu dificultate si perturba somnul parintilor.

  • Ritualul de seara la copii
    Ritualul de seara la copii: Inca o poveste! 
    29 noiembrie 2019   

    Povestile au rolul lor bine stabilit in dezvoltarea copiilor, insa ce te faci cand povestea de seara il entuziasmeaza atat de mult pe copil incat somnul acestuia „zboara”, iar el mai cere o poveste? Si apoi inca una si inca una...Pana cand ora de culcare se amana mai mult decat ti-ai dori?

Mai multe