Efectele deprivarii de somn
Pe termen scurt, lipsa somnului ne poate face sa fim mai stresati si morocanosi, recalcitranti cu cei din jur si nemultumiti de noi insine. Daca vorbim insa de perioade indelungate in care ne deprivam de somn, consecintele pot fi puternice atat pentru sanatatea noastra fizica, cat si cea psihica.
Citeste si:
Ce inseamna igienta somnului si de ce este importanta
Cum pot face fata proaspetii parinti somnului insuficient
Lipsa somnului este un fenomen frecvent intalnit in randul parintilor, inca din primele clipe de viata ale nou-nascutului si poate continua pe tot parcursul vietii, fiindca ingrijorarile ce vin odata cu rolul de parinte nu se termina niciodata.
Iata care sunt principalele efecte ale depreivarii de somn la parinti:
- Efecte fizice: oboseala accentuata, sistem imunitar slabit si cresterea frecventei imbolnavirilor. Pe termen lung, deprivarea de somn ne impiedica sa ne realizam sarcinile zilnice si ne predispune organismul la raceli mai frecvente si chiar dezvoltarea anumitor afectiuni.
- Efecte cognitive: lipsa de concentrare, memorie slaba si dificultati de a lua decizii. Somnul este foarte important fiindca el ne ajuta sa stocam informatiile pe care le procesam pe parcursul zilei si sa le transferam in memoria de lunga durata. In absenta somnului, parintii incep sa uite detalii importante sau intampina mai multe probleme cand trebuie sa rezolve sarcini ce necesita atentie la detalii. De asemenea, lipsa somnului ne impiedica sa luam decizii corecte tocmai pentru ca functionarea noastra cognitiva este afectata.
- Efecte emotionale si psihologice: iritabilitate crescuta, stres, simptome de anxietate sau depresie. Parintii care dorm mai putin decat au nevoie, devin mai usor iritati, suparati, nervosi, ceea ce afecteaza interactiunile atat cu propriii copii, cat si cu partenerul de viata si cu cei din jur. Cei care deja sufera de anxietate sau depresie, pot sa resimta mai puternic simptomele, care devin mai intense pe fondul lipsei de somn.
- Relatiile si interactiunile cu cei mici pot fi afectate din cauza oboselii cronice, ceea ce inseamna mai multe conflicte si mai putina disponibilitate emotionala afisata din partea parintelui, catre copil.
- Impact asupra sanatatii psihice prin scaderea rezilientei si autoeficacitate scazuta pentru ca in lipsa somnului, parintii au o capacitate mai scazuta de a face fata stresului si problemelor cotidiene.
Ce poti face pentru a combate efectele deprivarii de somn?
- Odihneste te de fiecare data cand ai ocazia facand din somn o prioritate.
- Cere ajutor cu sarcinile zilnice din partea celor din jur.
- Respecta-ti rutina de somn.
- Foloseste tehnici de relaxare precum meditatia sau exercitiile de respiratie care te pot ajuta sa te deconectezi si sa iti revii mai repede.
Nu este usor sa fii parinte, iar deprivarea de somn este o realitate pe care toti o resimt la un moment dat, insa e important sa constientizezi efectele negative ale acesteia si sa iei masuri cat mai de timpuriu.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Igiena somnului. Ce inseamna si de ce este importanta
Obiceiurile si rutinele de somn care te ajuta sa dormi mai bine poarta numele de igiena somnului.
-
Cum pot face fata proaspetii parinti somnului insuficient
Bucuria de a avea un copil este insotita in cele mai multe cazuri de o lipsa de somn puternica si oboseala fizica acumulata. Unii bebelusi au un somn indelungat si linistit in timpul noptii, in timp ce altii se trezesc des, plang, adorm cu dificultate si perturba somnul parintilor.
-
Somnul la bebelusi
Mai ales in primele luni de viata, somnul bebelusului nu este chiar asa cum ne imaginam noi.
Adauga tu primul comentariu: