characters characters

Igiena somnului

Ce inseamna si de ce este importanta

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 noiembrie 2022    |   876 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

igiena somnului
Somnul are efecte importante pe termen lung asupra echilibrului nostru emotional (somnul insuficient fiind asociat cu anxietatea si depresia), dar si asupra sanatatii noastre fizice (somnul insuficient fiind asociat cu probleme cardiace, probleme legate de greutate sau probleme gastrointestinale). Pe termen scurt, cunoastem cu totii efectele nedorite ale somnului insuficient: dificultati de concentrare a atentiei, iritabilitate, dificultati de planificare si luare a deciziilor si chiar dificultati de coordonare motrica.

Citeste si:


Somnul insuficient la proaspetii parinti


De cate ore de somn avem nevoie, in functie de varsta


Igiena somnului

Igiena somnului nu se refera doar la obiceiurile pe care le avem inainte de culcare, ci si la cele din timpul zilei.

In timpul zilei

Include miscarea fizica in programul tau zilnic. Activitatea fizica contribuie la o calitate mai ridicata a somnului, dar si la orele de somn. Studiile arata ca miscarea fizica viguroasa ar trebui incheiata cu 60-90 minute inainte de ora de culcare, pentru a evita dificultatile de a adormi.

Evita consumul de cafeina cu pana la 6 ore inainte de somn. In caz contrar, risti sa ai un somn perturbat sau sa ai dificultati in a adormi.

Evita consumul de alcool si fumatul inainte de somn. Acestea sunt la randul lor substante stimulante si vor face dificila adormirea.

Trezeste-te, pe cat posibil, la aceeasi ora. In acest fel, vei evita decalajele in programul de somn.

Inainte de culcare


Creeaza-ti o rutina relaxanta de somn. Activitatile cu efecte calmante inainte de somn, precum o baie fierbinte, lectura, exercitiile de relaxare sau meditatia, scrierea in jurnal sau ascultarea de muzica relaxanta sunt recomandate pentru un somn odihnitor. Pe de alta parte, discutiile tensionate sau petrecerea timpului pe retelele de socializare pana tarziu nu ajuta la un somn odihnitor.

Evita folosirea tehnologiei cu o ora inainte de somn – telefoanele, tabletele si laptopurile nu ar trebui sa fie incluse in igiena somnului.

Scrie-ti gandurile si grijile in jurnal. Daca stresul si ingrijorarea nu te lasa sa adormi, scrierea terapeutica poate fi de ajutor.


Alege o cina usoara. Este recomandat sa iei cina cu doua ore inainte de culcare si sa alegi feluri de mancare usoare.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Programul de somn al copiilor in vacanta
    Programul de somn al copiilor in vacanta
    28 iulie 2022   

    Somnul copiilor este esential pentru starea lor de bine, din punct de vedere fizic si emotional. Cu cat se odihnesc mai bine, cu atat copiii se dezvolta mai armonios si se bucura mai mult de fiecare experienta traita

  • Lipsa somnului la proaspetii parinti
    Cum pot face fata proaspetii parinti somnului insuficient
    27 mai 2021   

    Bucuria de a avea un copil este insotita in cele mai multe cazuri de o lipsa de somn puternica si oboseala fizica acumulata. Unii bebelusi au un somn indelungat si linistit in timpul noptii, in timp ce altii se trezesc des, plang, adorm cu dificultate si perturba somnul parintilor.

  • Somnul la bebelusi
    Somnul la bebelusi
    13 octombrie 2020   

    Mai ales in primele luni de viata, somnul bebelusului nu este chiar asa cum ne imaginam noi.

Mai multe