characters characters

Lipsa somnului la proaspetii parinti

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 mai 2021    |   950 vizualizări

Varsta: 18 ani +, 0 - 3 ani.

lipsa somnului la parinti
Bucuria de a avea un copil este insotita in cele mai multe cazuri de o lipsa de somn puternica si oboseala fizica acumulata. Unii bebelusi au un somn indelungat si linistit in timpul noptii, in timp ce altii se trezesc des, plang, adorm cu dificultate si perturba somnul parintilor.

Citeste si:

Somnul la bebelusi

Studiu. Somnul parintilor are de suferit 6 ani dupa nasterea copilului


Cum evolueaza somnul bebelusilor in timp? Iata la ce te poti astepta:

  • In primele 6 saptamani de viata, bebelusii nu au un program de somn, astfel ca ei pot adormi pentru cateva minute oricand sau se pot trezi de nenumarate ori pe noapte
  • In primele 6 luni, bebelusi tind sa se trezeasca mai des pentru ca aproape jumatate din somnul lor este de tip REM, un somn activ
  • Bebelusii se trezesc in timpul noptii pentru ca le este foame (acest lucru se intampla cel putin in primele 3-4 luni).
  • Pana in perioada prescolara, copiii dorm in episoade mai scurte decat adultii in timpul noptii

 

Efectele somnului insuficient asupra parintilor

In lipsa unui somn suficient si odihnitor, functionarea noastra de pe parcursul zilei este afectata. Apare adesea oboseala, lipsa de motivatie si placere fata de activitatile pe care in mod normal le faceam, epuizarea si tendinta de a uita, dificultatile de organizare si concentrare a atentiei.


Somnul insuficient afecteaza si starea emotionala, putand incuraja starile de descurajare, tristete excesiva, lipsa de speranta, iritabilitate si detasare emotionala. In unele cazuri poate sa exacerbeze anumite conditii deja existente precum depresia sau anxietatea.

Deprivarea de somn poate avea un impact puternic si devastatator asupra organismului. Ea afecteaza sistemul imunitar, ducand la o vulnerabilitate mai ridicata in fata bolilor.

Cum poti face fata lipsei de somn in primul an de viata al copilului?


Nu exista solutii magice pentru somnul insuficient. Poti incerca insa sa faci din propria odihna o prioritate si poti cere ajutorul celor apropiati pentru a-ti proteja resursele de energie.


Incearca sa dormi atunci cand copilul doarme. Acest lucru inseamna sa prioritizezi somnul tau in fata altor sarcini casnice.

Amenajeaza patutul copilului cat mai aproape de tine cel putin in primul an pentru ca te va ajuta pe tine sa adormi mai repede, sa raspunzi mai prompt la nevoile micutului si apoi sa reveniti la somn mai repede, amandoi.

Inainte de aparitia bebelusului, realizeaza un plan impreuna cu partenerul de viata despre cum sa faceti fata lipsei de somn. Uneori puteti include in acest plan si un alt membru din familie care poate sa vina din cand in cand si sa stea cu bebelusul in timpul zilei, pentru ca tu sa poti sa te odihnesti.

Dormi atunci cand poti. Obiectivul tau ar trebui sa fie de 7-9 ore de somn pe noapte, insa aceste ore nu trebuie neaparat sa aiba continuitate. Uneori chiar si 20 de minute de somn pot fi suficiente. Incearca sa dormi oricand poti, chiar daca nu este situatia ideala.

Implica-ti partenerul in tot ceea ce inseamna ingrijirea copilului si incercati, pe cat posibil, faceti cu schimbul in privinta trezitului in noapte.

In final, incearca sa renunti la convingerile care te impiedica sa ai grija de propriile nevoi. Ca parinte, este important sa iti mentii un echilibru fizic si emotional pentru a oferi copilului tau grija de care are nevoi. Convingerile precum „Trebuie sa ma sacrific pentru ca sunt parinte.”, „Trebuie sa ma ocup singura de toate treburile casnice.”, „Daca stau acasa sa am grija de copil, inseamna ca am timp pentru tot.” sau „Daca cer ajutor, inseamna ca nu sunt o mama buna.” sunt convingeri irationale, care nu duc decat la presiune suplimentara si, in timp, la epuizare parentala.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Igiena somnului
    Igiena somnului. Ce inseamna si de ce este importanta
    25 noiembrie 2022   

    Obiceiurile si rutinele de somn care te ajuta sa dormi mai bine poarta numele de igiena somnului.

  • Somnul la bebelusi
    Somnul la bebelusi
    13 octombrie 2020   

    Mai ales in primele luni de viata, somnul bebelusului nu este chiar asa cum ne imaginam noi.

  • Ritualul de seara la copii
    Ritualul de seara la copii: Inca o poveste! 
    29 noiembrie 2019   

    Povestile au rolul lor bine stabilit in dezvoltarea copiilor, insa ce te faci cand povestea de seara il entuziasmeaza atat de mult pe copil incat somnul acestuia „zboara”, iar el mai cere o poveste? Si apoi inca una si inca una...Pana cand ora de culcare se amana mai mult decat ti-ai dori?

Mai multe