characters characters

VIDEO: Dezvoltarea inteligentei emotionale intre 18 luni si 3 ani!

16 iulie 2019    |   1424 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.





Potrivit National Scientific Council on the Developing Child (Harvard University), dezvoltarea emotionala incepe foarte devreme in viata, in copilaria timpurie, atunci cand copiii se ataseaza mai intai de ingrijitorii lor, care au un rol vital in dezvoltarea inteligentei emotionale. Aceasta este importanta pentru formarea arhitecturii creierului si are consecinte pe termen lung, asupra abilitatilor de comunicare, lingvistice si sociale. Inteligenta emotionala este, de asemenea, fundamentul unei sanatati mentale viabile si baza pentru realizarile academice de mai tarziu.


18 luni – 3 ani este o varsta cu multe provocari din punct de vedere socio-emotional, insa o varsta reper pentru copilul de maine. Este un moment bun de a cunoaste mediul, de a cunoste alti copii si de a incepe sa isi cunoasca, recunoasca si controleze sentimentele. Este un moment ideal pentru cultivarea inteligentei emotionale.


Urmărește campania de video-uri dedicata Educatiei Timpurii, campanie realizata de Acorns Nursery si Centrul de training pentru parinti si educatori First 7, in parteneriat cu SuntParinte.ro.

Dezvoltarea abilitatilor motrice intre 18 luni si 3 ani

Ce trebuie sa invete un copil intre 18 luni si 3 ani


VIDEO. Dezvoltarea inteligentei emotionale intre 18 luni si 3 ani!



 

Ce este inteligenta emotionala

 

”Inteligenta emotionala cuprinde aspecte ale vietii interioare si sociale precum managementul furiei, empatia, autocontrolul si constiinta de sine. Inteligenta emotionala va ajuta copilul sa faca fata mai bine provocarilor din viata sa de zi cu zi, lucru care ii va conferi un simt al sigurantei si stimei de sine care isi vor spune cuvantul in parcursul sau profesional”, spune Valentina Secara, fondatoarea centrului de training pentru parintii si educatori FIRST 7.

 


Capacitatea unui copil de a dezvolta inteligenta emotionala nu este innascuta, ci dobandita de interactiunea cu mediul, cu parintii, adultii si copiii din jur. Deoarece creierul uman nu este inca format de la nastere, prin intermediul relatiilor emotionale se formeaza cai neuronale. De aceea, abordarea educatiei copilului catre dezvoltarea inteligentei emotionale este importanta in educatia timpurie.

 


”Este foarte important sa intelegem ca inteligenta emotionala nu este opusul inteligentei intelectuale, nu este triumful inimii asupra mintii, ci intersectia ambelor”, precizeaza specialistul in educatie timpurie.  

 


Stadiile dezvoltarii emotionale pana la 3 ani

 


Bebelusii isi arata emotiile prin expresii faciale, postura corpului sau tonul glasului, iar parintii reactioneaza in consecinta, oferindu-le ingrijire sau atentie. In aceste stadii incipiente, copiii invata sa ceara ajutor adultilor printr-un strigat sau sa raspunda unui zambet cu un alt zambet. Acum, caile neronale dintre sentimente si comunicare se dezvolta in mod activ.

 


In jurul varstei de 18 luni, copilul incepe sa isi exprime intr-o maniera mai coerenta si mai organizata sentimentele, prin cuvinte si expresii. Iar rolul parintelui este de a-l ghida in exprimarea emotiilor si in a gasi cuvintele potrivite pentru a denumi trairi din ce in ce mai complexe.

 


Dupa etapa de exprimare a sentimentelor, vine cea de controlare a comportamentului. De la 18 luni la 3 ani, vocabularul emotional creste si castiga tot mai multe cuvinte, iar limbajul il ajuta pe copil nu doar in exprimarea sentimentelor in fata altor persoane, ci si in ”dialogul” cu sine, ceea ce ii ofera capacitatea de auto-orientare interna.  

 


Este varsta la care ”NU” si ”EU VREAU” sunt cele mai intalnite exprimari, dar si cele mai normale. Este un comportament mai greu de controlat, insa pe care il doresti de la copilul tau. In acest mod, arata ca devine independent si are personalitate. Cum il poti ajuta? Ofera-i una, doua sau maxim trei optiuni pentru a-l obisnui cu luarea deciziilor, scoate in evidenta comportamentele dorite si distrage-i atentia de la cele mai putin dorite.

 


Relatiile stabile si coerente, caldura si incurajarea sunt cheia dezvoltarii sanatoase a copiilor din punct de vedere emotional”, spune Valentina Secara. 

5 sfaturi care te vor ajuta in cultivarea inteligentei emotionale a copilului tau de 2-3 ani

1. Incurajeaza-l sa vorbeasca despre sentimentele sale. De multe ori copilul are nevoie doar de o sansa sa isi exprime o suparare pentru ca aceasta sa dispara. Ex: ”Pari foarte suparat acum. Sunt aici pentru tine, spune-mi ce te nemultumeste?”

2. Accepta emotiile copilului mai degraba decat sa le refuzi sau subestimezi pentru a nu-i transmite mesajul ca unele sentimente sunt rusinoase sau inacceptabile. Sentimentele reprimate nu se estompeaza, ci mai degraba sau nastere altora mai rele.

3. Empatizeaza pentru a-l invata lectia empatiei. Simplul sentiment ca este inteles il va ajuta pe copilul tau sa treaca peste micile drame zilnice. Empatia nu inseamna neaparat ca esti de acord cu el, ci ca ii intelegi punctul de vedere. Ex: ”Stiu ca este greu pentru tine sa lasi jucariile pentru a veni la masa, insa trebuie sa mananci acum”

4. Invata-l calea catre rezolvarea problemelor sale. Inainte de a actiona sub impulsul momentului trebuie sa analizati problema impreuna. Exprima-ti increderea in abilitatea lui de a rezolva situatia, iar daca intradevar are nevoie de tine, ajuta-l.

 

 

 

 

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe