characters characters

Video: Ce trebuie sa invete un copil intre 18 luni si 3 ani!

14 iunie 2019    |   1654 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani, 0 - 18 luni, 19 - 36 luni.



Perioada 0-3 ani este o perioada pe cat de frumoasa, pe atat de plina de provocari, o perioada in care copilul creste si deprinde noi abilitati, exact ca in poveste, intr-un an cat in zece.

 

Valentina Secara, specialist in educatie timpurie, fondatoarea gradinitei cu profil britanic Acorns Nursery si a centrului de training pentru parinti si educatori First 7: Dupa 11 ani de proiecte pentru constientizarea nevoii de educatie in cea mai importanta etapa de dezvoltare a copilului, ma bucur sa observ o crestere majora a interesului parintilor romani vis-a-vis de educatia timpurie. Intre 0 si 3 ani, se dezvolta deprinderi, cunostinte, atitudini si valori definitorii pentru adultul de mai tarziu, iar Centrul de training pentru parinti si educatori First 7 vine in ajutor cu o serie de clipuri educationale, care sa ii ajute pe adulti in gasirea de solutii relevante, potrivite, necesare pentru educatia copiilor. Multumim, SuntParinte.ro, pentru sustinerea educatiei timpurii in Romania. Ne dorim sa construim, alaturi de parinti si parteneri care ne impartasesc valorile, generatii de copii empatici, curiosi, creativi, flexibili, capabili sa rezolve probleme, asa cum sunt asteptarile in 2030.

 

Anca Ghinea, Creative Manager SuntParinte.ro: A fi parinte este frumos si complicat. Presupune sa fii conectat mereu la informatii, intamplari, evenimente si, cel mai important, sa fii conectat la copilul tau, la ce se intampla cu el si in viata lui. Campania de video-uri realizata pe tematica educatiei timpurii aduce pentru parinti, dar si pentru educatori, constientizarea relevantei covarsitoare a tot ceea ce se construieste in educatia copilului pana la 3 ani!

 

Puteti vizualiza primul video, din seria de 5 video-uri:

 

Ce trebuie sa invete un copil intre 18 luni si 3 ani!

 

De la 18 luni, copilul incepe sa experimenteze noi emotii precum furia, frustrarea, vinovatia, rusinea si entuziasmul. Aceste emotii care ne coplesesc uneori si pe noi, adultii, genereaza crize de tantrum si schimbari bruste ale starii de spirit. Pe langa explozia de emotii, de la un an si jumatate incepe si o noua etapa de dezvoltare cognitiva, sociala, a limbajului si motricitatii, pe care parintii trebuie sa o sprijine cu afectiune si rabdare.


Valentina Secara, specialist in educatie timpurie
, fondatoarea gradinitei cu profil britanic Acorns Nursery si a centrului de training pentru parinti si educatori First 7 ne ajuta cu sfaturi pentru sustinerea dezvoltarii optime a copilului intre 18 luni si 3 ani.


In ceea ce priveste abilitatile de comunicare, la 18 luni, copilul poate rosti intre 10 si 20 de cuvinte, intelege si duce la indeplinire indemnuri simple, precum ”Ridica jucaria”, poate indica anumite parti ale corpului drept raspuns la intrebarile celor din jur ”Unde este nasul?”.


Pe masura ce timpul trece, cu ghidarea potrivita, limbajul explodeaza, cuvintele dispersate se transforma in fraze si apar chiar scurte povesti, putin dezorganizate, dar care au nevoie de validarea celor din jur. Daca se simte ascultat, aprobat, iar persoanele apropiate se implica in conversatiile initiate de el, cel mic isi castiga increderea in sine, iar limbajul se perfectioneaza.


In jurul varstei de 3 ani
va incepe sa isi impuna punctul de vedere, va incepe sa spuna NU, iar toti din jur trebuie sa i se supuna. ­­­­­E important sa ii explici si chiar sa ii demontrezi ca sansele de a obtine ceea ce isi doreste sunt mai mari daca va cere politicos si calm. De asemenea, pentru a nu-i submina autoritatea pe care si-o doreste, ii poti da libertatea de a decide intre doua sau trei variante propuse de tine, fie ca e vorba de hainele pe care le va purta sau de meniul de pranz.


Cat despre abilitatile cognitive, in jurul varstei de un an si jumatate, copilul stie si poate rosti numele jucariilor preferate, poate sa denumeasca actiuni dintr-o carte ilustrata atunci cand este angajat in dialog pe baza a ceea ce vede, imita sarcinile pe care le observa in casa, cum ar fi gatitul sau stersul prafului si poate potrivi obiecte in jocuri simple de tip puzzle.


Este etapa in care copilul invata prin descoperiri proprii
, devine interesat sa observe efectul actiunilor sale, fie ca arunca o jucarie, fie ca amesteca diverse texturi. Parintii si toti adultii din jur trebuie sa ii ofere celui mic un mediu sigur si bogat in oportunitati de explorare. Pentru a exploata pe deplin toate aceste oportunitati, parintele trebuie sa fie un partener de joc, care, fara autoritate si control, trebuie sa il insoteasca si sa celebreze fiecare mica victorie a celui mic.

Copilul care primeste incurajari, are curaj sa investigheze mai departe.


Si dezvoltarea motricitatii cunoaste o explozie in aceasta perioada. Motricitatea fina va fi dezvoltata cu succes prin explorarea diverselor texturi prin jocuri de tip puzzle cu piese din lemn, prin cosuri senzoriale cu panglici colorate, obiecte moi si tari, de diverse forme si texturi.


Daca la 18 luni copilul abia urca scarile folosindu-si manutele si picioarele, poate arunca o minge sau isi scoate hainele din dulap, pe masura ce lunile trec, copilul devine o explozie de energie si o sursa de pozne. Aceste mici aventuri genereaza mari frici parintilor care vor dori sa evite accidentele, interzicandu-i copilului sa se catere pe un scaun, sa mearga intr-un anumit loc sau sa atinga obiecte periculoase. Specialistii in educatie timpurie recomanda parintilor sa renunte la formulari precum ”Nu ai voie sa….” si sa se concentreze mai mult pe oferirea de alternative atractive pentru copil, care sa il mentina intr-o zona sigura. De exemplu, in parc, ii poti distrage atentia de la cataratul in zone periculoase propunandu-i sa mergeti impreuna in poiana pentru a mirosi si culege flori.


Fiecare parinte face greseli si invata prin experienta
. Este bine sa te simti increzator in ceea ce stii, dar este foarte important sa fii deschis permanent la a invata mai mult despre modul in care poti sustine dezvoltarea copilului tau. Daca te simti coplesit, este recomandat sa iti iei o pauza pentru a-ti restabili echilibrul emotional, rugand o persoana apropiata si de incredere sa aiba grija de cel mic pentru cateva momente.

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe